Mišković: Ovo krivično delo postoji možda u S.Koreji

Izvor: B92, 11.Dec.2017, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mišković: Ovo krivično delo postoji možda u S.Koreji

Ponovljeno suđenje Miroslavu Miškoviću za pomaganje u utaji poreza je formalno počelo obrazlaganjem optužnice u Specijalnom sudu u Beogradu.

Zamenica tužioca Tatjana Ristić izjavila je da ostaje pri navodima optužnice, dok je Mišković u potpunosti negirao krivično delo koje mu se stavlja na teret.

"Negiram ovo krivično delo, ono ne postoji ni u jednoj zemlji sveta, možda u Severnoj Koreji", rekao je Mišković.

On je naveo i da optužnicu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije razumeo ni jezički, a ni suštinski i dodao da porez za koji je optužen da je utajio nikome nije obračunat u Srbiji.

Mišković je napomenuo i da su sve institucije i iz Srbije i inostranstva to i potvrdile i dodao da ne može da veruje za šta ga optužuju.

Mišković je najavio da će nastaviti da iznosi odbranu.

Ostali optuženi u ovom postupku su se izjasnili da nisu krivi.

U sudnici je prisustan i predstavnik kiparske kompanije "Hemslejd", a na ročištu su, kako je rekla predsedavajuća sudskog veća, i prevodioci koji u skladu sa zakonom prevode današnje ročište.

Polovinom juna prošle godine Mišković je osuđen na pet godina zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara jer je, kako je tada saopšteno, pomogao sinu Marku Miškoviću da utaji porez od oko 320,3 miliona dinara, odnosno oko tri miliona evra.

Istom odlukom Mišković je oslobođen optužbi da je oštetio putarska preduzeća, odnosno da je finansijskim poslovanjem izvlačio novac iz njih.

Apelacioni sud u Beogradu ranije je potvrdio prvostepenu presudu u delu u kojem je vlasnik Delta holdinga oslobođen optužbe da je bio saizvršilac u zloupotrebi službenog položaja.

Taj sud je istim rešenjem ukinuo prvostepenu presudu i predmet vratio na ponovno suđenje u delu u kojem je Mišković osuđen zbog pomaganja u poreskoj utaji.

Sudi se ponovo jer prema oceni Apelacionog suda "prvostepena presuda (u osuđujećem delu) sadrži bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, budući da su u obrazloženju presude izostali razlozi o odlučnim činjenicama, a oni koji su dati su u znatnoj meri nejasni i protivurečni".

Mišković i njegov sin Marko uhapšeni su u decembru 2012. godine, a posle višemesečnog boravka u pritvoru, pušteni su da se brane sa slobode.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.