JSO obezbeđivala Miroslava i Marka Miškovića

Izvor: Press, 01.Mar.2013, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JSO obezbeđivala Miroslava i Marka Miškovića

Lečić, koji je jedan od osam optuženih pripadnika JSO kojima se sudi zbog oružane pobune u novembru 2001. godine, je dodao je da je Jedinica pružala zaštitu i ubijenom vođi "zemunskog klana" Dušanu Spasojeviću, svedoku saradniku u procesu protiv "zemunskog klana" i ubistvo premijera Ljubiši Buhi Čumetu, kao i tadašnjem visokom funkcioneru DOS-a Čedomiru Jovanoviću (sada lideru LDP-a).

On je pojasnio da je samo neko na visokoj funkciji iz resora javne bezbednosti (policije) mogao da izda nalog za to, ali uz instrukcije iz političkog vrha, napominjući da su pripadnici jedinice već čuvali Spasojevića i Miškoviće kada je on došao u nju došao u junu 2001. godine.

Bivši komadant JSO Milorad Ulemek Legija kazao je da su pripadnici JSO čuvali Spasojevića, "zato što se osetio ugroženim zbog otmice Miroslava Miškovića" i izneo tvrdnju da je Miškovića 2001. godine otelo obezbeđenje Ratka Mladića, kako bi se obezbedila sredstva za skrivanje haškog optuženika.

Na osnovu te priče Spasojeviću je odobreno obezbeđenje JSO, rekao je Ulemek.

Inače, zbog otmice Miškovića, Spasojević je bio nekoliko meseci u pritvoru, pošto je izručen Srbiji iz Francuske, a pripadnici njegovog klana pre nekoliko godina su osuđeni na višegodišnje kazne zbog te otmice.

Osim Lečića i Ulemeka optuženi su Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić, Vladimir Pocić i Mića Petraković, Zvezdan Jovanović i Dušan Maričić.

Ulemek, Jovanović i Maričić u sud su dovezeni iz požarevačkog zatvora u kom izdržavaju maksimalne kazne zbog najtežih krivičnih dela, među kojima je i ubistvo premijera Zorana Ðinđića.

Tokom procesa za pobunu JSO biće saslušani kao svedoci brojni sadašnji i bivši političari, kao i radnici DB-a i BIA.

Optuženima se stavlja se na teret izvršenje krivičnog dela oružana pobuna iz tada važećeg Krivičnog zakona SRJ.

U optužnici se navodi da je od 9. do 17. novembra 2001. godine JSO otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Ðinđića, da prekine sa pobunom.

Istovremeno, operativni deo Jedinice borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao autoput.

Prvi put je to učinjeno 10. novembra na autoputu Novi Sad-Subotica u blizini Vrbasa, a drugi put 12. novembra blokadom autoputa kroz Beograd kod Sava centra.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primenu nasilja ukoliko se ne prihvate njeni ultimativni zahtevi za smenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića.

Takvim postupanjem Jedinice, bili su neposredno ugroženi bezbednost i ustavni poredak zemlje, navodi se u optužnici.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Veselin Lečić: JSO obezbeđivala Miroslava i Marka Miškovića

Izvor: S media, 01.Mar.2013

Nekadašnji komadant za bezbednost Jedinice za specijalne operacije Veselin Lečić izjavio je u Specijalnom sudu u Beogradu da su pripadnici te jedinice svojevremeno obezbeđivali vlasnika "Delta holdinga" Miroslava Miškovića i njegovog sina Marka...Lečić, koji je jedan od osam optuženih pripadnika...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.