AKCIONARI „C MARKETA“ BLOKIRAJU MIŠKOVIĆA!

Izvor: Kurir, 06.Avg.2010, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AKCIONARI „C MARKETA“ BLOKIRAJU MIŠKOVIĆA!

BEOGRAD - Ništa od prodaje „Deltinih“ objekata koji su pripadali „Ce marketu“! Miroslav Mišković neće moći zakonito da proda „C market“ kao deo svoje maloprodaje, jer je odluka Komisije za zaštitu konkurencije o tome da je „Delta“ kupovinom „C marketa“ napravila monopol i dalje na snazi.

BEOGRAD - Ništa od prodaje „Deltinih“ objekata koji su pripadali „Ce marketu“!

>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Miroslav Mišković neće moći zakonito da proda „C market“ kao deo svoje maloprodaje, jer je odluka Komisije za zaštitu konkurencije o tome da je „Delta“ kupovinom „C marketa“ napravila monopol i dalje na snazi.

- Ako bude pokušao da proda to preduzeće, to neće biti po zakonu. Prodaja ne može biti zakonita bez odobrenja antimonopolske komisije, koje „Delta“ nikad nije dobila - tvrdi predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać.

Ona kaže i da je čitav posao kupovine akcija tog preduzeća „pravno ništavan“.

- Mišković je „C market“ kupio od malih akcionara, koji su pod prinudom prodali svoje akcije jer nisu imali drugog izbora. Oni su morali da prodaju svoje akcije po ceni koju im je ponudio Mišković, nisu imali slobodnu volju da biraju. Takvi poslovi su po zakonu ništavni - kaže Baraćeva.

Protestujući protiv najavljene prodaje „Deltinog“ maloprodajnog lanca, u okviru kojeg je i „C market“, oko stotinu bivših i sadašnjih radnika tog preduzeća okupilo se juče ispred zgrade Vlade Srbije s natpisima „Idemo do kraja“ i „Dačiću, počni da hapsiš„.

Oni zahtevaju od države da ne dozvoli preprodaju akcija „C marketa“. Moguće je da je upravo zbog sumnjivih okolnosti u vezi s preuzimanjem „C marketa“ sa objektima koji pripadaju tom lancu Mišković nedavno sve nekretnine u svojoj maloprodaji prebacio na svoju firmu „Delta ril estejt“, i oni neće biti prodavani. Prodaje se samo tržište.

Mali akcionari traže odštetu jer su, kako kažu, umesto 1.200 evra po akciji od Miškovića dobili svega 300 evra, zahvaljujući tome što je, kako kažu, Mišković imao direktnu pomoć pravosuđa i Vlade Vojislava Koštunice.

- Tražimo hitno poništavanje nezakonitog preuzimanja „C marketa“, jer je reč o teškoj prevari, u kojoj smo oštećeni za 900 evra po akciji. Prema tome, prosečan dug koji treba da se isplati akcionarima je po 15.000 evra. Nama nije važno ko će da plati štetu, samo da konačno dođemo do pravde - kaže akcionar Milan Smiljanić.

Mali akcionari su tužili „Deltu“, ali je Trgovinski sud u septembru prošle godine presudio u Miškovićevu korist. U oktobru su se žalili Apelacionom sudu, koji tek treba da donese odluku.

- Ukoliko i Apelacioni sud stane na stranu Miškovića, podnećemo tužbu sudu pravde u Strazburu. Nadležni u kancelariji Evropske unije u Beogradu proučili su naš materijal i rekli nam da smo u pravu - kaže Smiljanić.

Pitanja u vezi sa „C marketom“ uputili smo „Delta holdingu“, ali do zaključenja broja nije stigao nikakav odgovor.

Milan Malešević

Bajalovićeva: Neka prodaju ako mogu

Predsednica Komisije za zaštitu konkurencije Snežana Marković-Bajalović kaže da rešenje koje je to telo donelo nije takve prirode da može da zabrani Miškoviću da proda „C market“, ali da će njegov kupac morati da se nosi s posledicama nezakonitog posedovanja tog maloprodajnog lanca.

Najveći akcionari „C marketa“

„Primer C“                                                                                  75 odsto

Društveni kapital                                                                       23 odsto

Slobodan Radulović                               0,7 odsto (sudska blokada)

* Vlasnici „Primera C“ su „Delta Maksi“ sa 22,6 odsto i Miškovićeva kiparska firma „Novofan investments limitid“ (77,4 odsto), koja je prijavljena na istoj adresi kao i njena „majka firma“ - „Hemslejd trejding limitid“.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.