Presuda za otmicu Miškovića

Izvor: B92, 29.Maj.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presuda za otmicu Miškovića

Braća Simović

Beograd -- Za otmicu vlasnika Delte Miroslava Miškovića 2001. godine pripadnici "zemunskog klana" Aleksandar i Miloš Simović osuđeni su na osam godina zatvora.

Vladimir Milisavljević zvani Budala, koji je još uvek u bekstvu, osuđen je na sedam godina, Milan Jurišić na tri, a Nikola Bajić na godinu i šest meseci zatvora. Članovima zemunskog klana sudilo se i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za otmice biznismena Dragoslava Vukovića i Milenka Aleksića. Sedmorica optuženih za iznudu i otmice osuđeni su na ukupno 30 godina i devet meseci zatvora.

Ova presuda optužene Zemunce obavezuje i da oštećenima isplate više od 272 miliona dinara.

Advokat braće Simović, Želimir Čabrilo nije želeo da komentariše detalje presude dok, kako je rekao, ne dobije presudu pismeno.

On je ipak zaključio da je suđenju nedostajalo svedoćenje oštećenih, pre svega Miškovića.

Predsedavajući sudija Dušan Milenković rekao je da je utvrdjeno da su braća Simović, Milisavljević i nekoliko nepoznatih osoba 9. aprila 2001. godine, po nalogu pokojnih vođa klana Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića, oteli Miškovića i za njegovo oslobađanje uzeli ukupno sedam miliona maraka.

Sud je utvrdio i da su vođe Zemunaca na predlog Nenada Opačića planirali i otmicu Vukovića, kojeg su u Novom Sadu oteli braća Simović i Milisavljević. Oni su za njegov otkup uzeli dva miliona maraka .

Okružni sud u Beogradu je ranije ukinuo prvostepenu presudu otmičarima, izrečenu tokom akcije "Sablja" 2003, a obnovljeno suđenje počelo je u februaru ove godine.

Miškovića su, prema optužnici, 9. aprila 2001. godine u Bulevaru Arsenija Čarnojevića na Novom Beogradu oteli Mile Luković, braća Miloš i Aleksandar Simović i Vladimir Milisavljević.

Mišković, čiju je otmicu planirao vođa klana Dušan Spasojević, bio je primoran da zatraži od zaposlenih u Delti da otmičarima isplate sedam miliona nemačkih maraka, nakon čega je pušten.

Dušan Spasojević i Mile Luković stradali su tokom policijske akcije "Sablja" 27. marta 2003. godine, a Milisavljević i Miloš Simović su u bekstvu.

Okružni sud ukinuo je prethodnu provostepenu presudu, izrečenu u prvoj polovini 2003. godine i vratio predmet Četvrtom opštinskom sudu na ponovno suđenje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.