Milorad Mandić Manda
Milorad Mandić Manda

Milorad Mandić Manda je bio poznati srpski glumac i tv voditelj, rođen je 3. maja 1961. godine u Beogradu, preminuo je iznenada na sceni pozorišta Vuk Stefanović Karadžić 15. 06. 2016. godine. Milorad je rođen na Dušanovcu ali se kasnije sa porodicom preselio na Novi Beograd, imao je mlađeg brata i mlađu sestru. On je sanjao da bude pilot, pa lekar, posle osnovne škole upisao je Elektrotehničku srednju i završio je zatim Elektrotehnički fakultet.

U svojoj 21. godini je postao član amaterskog Eksperimentalnog dramskog studija. Posle šest godina završio je i diplomirao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Manda je bio u braku dva puta, iz prvog braka sa Sonjom ima Marka, Mariju, i Filipa.

Drugi put se oženio sa Anastasijom Anjom Mandić, glumicom, sa kojom je dobio sina Andriju. Kao profesionalni glumac imao je angažman u dečijem pozorištu Boško Buha. Snimio je više od 250 epizoda emisije Bajka za laku noć koja je išla na nacionalnoj televiziji. Šest godina je vodio u to vreme najpoznatiju emisiju za decu S one strane duge, što ga je svrstalo u red najpoznatijih dečijih glumaca.

Par godina zbog epiteta dečijeg glumca je teško dobijao uloge druge vrste. Kao voditelj je radio emisije Više od igre, Ja volim Srbiju, i kviz Uzmi ili ostavi.

Filmovi u kojima je Milorad Mandić imao zanimljive uloge su: Kako je propao Rokenrol, Lepa sela lepo gore, Kupi mi Eliota, Rane, Točkovi, Apsolutnih 100, Mrtav ladan, Mali svet, Sivi kamion crvene boje, Made in Ju, Ivkova Slava, Promeni me, Tri palme za dve bitange i ribicu.
Poznati glumac je bio miljenik nacije i uvek je mamio osmehe ljudima, preminuo je od srca na sceni i na bini usled premijere dečije predstave Petar Pan. Predstava je počela normalno, i sve je bilo u redu a onda je na scenu izašao Manda u ulozi Kapetana Kuke samo je pao na pad.

Kao mlad glumac igrao je u seriji Vuk Karadžić pored Mikija Manojlovića i Aleksandra Berčeka, i tada ga je reditelj poznate serije Đorđe Kadijević naučio da samo onaj ko čeka može da se bavi glumom.
On je dočekao brojne uloge u filmu, seriji i pozorištu, među kojima će se pamtiti njegovi likovi i replike u filmovima Lepa sela lepo gore, Ivkova slava, Pljačka trećeg rajha, Točkovi, Tri palme za dve bitange i ribicu, Braća po materi, i u serijama Selo gori a baba se češlja, Ravna Gora, Mi nismo anđeli, Dva sata kvalitetnog programa, Jagodići, Bolji život.

Milorad Mandić Manda je igrao u brojnim srpskim filmovima, veliki momenat u njegovoj karijeri je bila 1989. godine kada je snimio preko 270 emisija i bajke za decu. Iste godine kada je radio emisije Bajka za laku noć, počeo je da vodi i dečju emisiju S one strane duge, deci je bio uzor i svi su ga voleli. Najzapaženija uloga mu je bila u filmu Srđana Dragojevića Lepa sela lepo gore, lik Viljuške ga je pratio tokom cele karijere.

Milorad Mandić Manda je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Manda je sahranjen uz zvuke njegove omiljene pesme Nesanica, dok je cela nacija plakala i tugovala.
U Banjaluci je osvanuo prelepi mural u znak sećanja na preminulog glumca i legendu Mandu, Idem kući dosta je, piše na grafitu što je dobro poznata replika iz filma Lepa sela lepo gore.

Umetnička duša je besmrtna, ona ne luta, ne briše se, nikada ne izbledi. Ona je kao požrtvovan nesebičan čovek koji daje i ne traži, koji voli a ne ucenjuje. Umetnost je i otići u legendu i živeti zauvek kroz dela a to je naš Milorad Mandić Manda.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Mandin sin DOBIO DETE SA SRPSKOM BLOGERKOM i evo kako oni izgledaju: Venčali su se i njihova ljubav je kao iz bajke

Prošlo je sedam godina od kako nas je napustio legendarni glumac Milorad Mandić Manda, koji je iznenada preminuo tokom izvođenja predstave u 56. godini. Osim...

Izvor: Blic, 23.Dec.2023, 08:16

Detaljnije >>

(FOTO) OVA LEPOTICA JE ĆERKA MILORADA MANDIĆA MANDE Vrsna je umetnica i slika je i prilika majke Ksenija: Evo čime se bavi

Glumac Milorad Mandić Manda preminuo je 2016. godine, a iza sebe je ostavio četvoro dece, iz prvog braka sinove Marka, Filipa i ćerku Mariju, a iz drugog sina Andriju.

Izvor: Blic, 06.Dec.2023, 18:31

Detaljnije >>

"BIO JE ČOVEK ZA SVE, ZATO SE TAKO I ZAVRŠILO" Boda Ninković, laureat nagrade "Milorad Mandić Manda", o slavnom glumcu i velikom prijatelju: "Zaslužio je da ga niko nikad ne zaboravi"

Ovogodišnji lauret nagrade “Milorad Mandić Manda”, koja je dodeljena na završnoj večeri Filmskih susreta u Nišu, jeste Slobodan Boda Ninković. Ova specijalna nagrada ustanovljena je 2017. godine sa idejom da se trajno sačuva snažno sećanje na velikog glumca i divnog čoveka čije ime nosi,...

Izvor: Blic, 03.Sep.2023, 10:26

Detaljnije >>

(VIDEO) MANDINA NAGRADA BODI NINKOVIĆU Radoš Bajić uručio priznanje: "Iskrene čestitke u ime brata po babine linije"

Glumcu Slobodanu Bodi Ninkoviću večeras je na 58. Filmskim susretima u Nišu uručena nagrada „Milorad Mandić...

Izvor: Blic, 01.Sep.2023, 23:09

Detaljnije >>

"HONORAR MI JE BIO 25 EVRA" Nenad Okanović se prisetio početka karijere, pa otkrio emotivnu uspomenu na Mandu: "Taj trenutak pamtim kao NAJJAČI DOGAĐAJ, nikad ga neću zaboraviti"

Glumca Nenada Okanovića proslavila je uloga Dragana u seriji "Selo gori, a baba se češlja". On se prisetio snimajućih...

Izvor: Blic, 04.Jul.2023, 14:45

Detaljnije >>

Pevačica na grobu pokojnog Mande ostavila predmet moćne simbolike - Mislila sam da ću izdahnuti kada su mi javili da je umro

Pevačica na grobu pokojnog Mande ostavila predmet moćne simbolike - Mislila sam da ću izdahnuti kada su mi javili da je umro

Bol ne prolazi! Na današnji dan pre tačno sedam godina napustio nas je glumac Milorad Mandić Manda. On je izdahnuo na daskama koje život znače i to dok je igrao u dečijoj predstavi “Petar Pan” u UK “Vuk Karadžić”. Čuveni Manda počiva u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, a njegov grob danas je posetila popularna pevačica. Zorana Pavić došla je na groblje sa crvenom ružom u rukama, kako bi odala počast...

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jun.2023, 14:46

Detaljnije >>

NA DANAŠNJI DAN: Milorad Mandić Manda, Čukur-česma, Nirvana i još mnogo toga (15. JUN)

NA DANAŠNJI DAN: Milorad Mandić Manda, Čukur-česma, Nirvana i još mnogo toga (15. JUN)

Dragi malobrojni čitaoci, hvala vam što ste podržavali rubriku "NA DANAŠNJI DAN" poslednjih mesec dana, koliko je trajao ovaj projekat. Nažalost, danas se rubrika gasi, te se nadam da ćete uživati u ovim poslednjim tekstovima. Mogu vam reći da je bilo zadovoljstvo pisati za vas poslednjih mesec dana i moram priznati da mi nije žao nijednog uloženog prekovremenog sata. Pisanje ove rubrike bilo je jedno prelepo iskustvo i nadam se da ću nekad u budućnosti imati priliku da nastavim sa...

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jun.2023

Detaljnije >>