Zvizdićeva žestoka poruka Dodiku: Izgubljen u vremenu i prostoru koristi kočijašku retoriku

Izvor: B92, 04.Avg.2021, 16:43

Zvizdićeva žestoka poruka Dodiku: "Izgubljen u vremenu i prostoru koristi kočijašku retoriku"

Sarajevo -- Zamenik predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić rekao je da su Dodikove izjave pokazatelj mržnje prema BiH i Bošnjacima.

Zvizdić je na početku obraćanja poručio kako je Milorad Dodik nesposoban da reši bilo koji problem u RS-u i da zbog toga koristi huškačku retoriku kako bi se održao na vlasti.

"Milorad Dodik nastavlja sa bestijalnim i prostačkim ponašanjem. Mržnja prema BiH, Bošnjacima i svemu što nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << srpsko su postali njegov modus operandi. Nesposoban da reši bilo koji društveni problem u bh. entitetu RS koji se nalazi u političkoj, ekonomskoj i socijalnoj regresiji, on u nastojanju da se pošto-poto održi na vlasti, koristi metod tendecioznog i huškačkog iznošenja neistina i plasiranja lažne nacionalističke historiografije, pri čemu sa svakom novom uvredom nastavlja padati u ponor ličnog moralnog nastavila", rekao je Zvizdić.

Naglasio je kako su Dodikove reči čisti falsifikat i da deluje izgubljeno u vremenu i prostoru.

"Jednostavno rečeno, Dodik je uplašen, nervozan, izgubljen u vremenu i prostoru, on sa svojim stavovima pripada 19. a ne 21. veku i zbog toga, da bi ohrabrio sam sebe, koristi pogan rečnik i kočijašku retoriku baziranu na guslarskim spevovima, a ne na istorijskim činjenicama. Svestan činjenice da je falsifikat sve što govori, Dodik odlazi u sferu govora mržnje koja je postala njegovo prirodno stanište, pri čemu manijakalno vređa Bošnjake (i ne samo Bošnjaka, nego po potrebi i Hrvate, Nemce, Amerikance) i paranoidno laže o svemu što je veazno za hiljadugodišnje postojanje Bosne i Hercegovine i njenog autohtonog naroda Bošnjaka. I pri tome laže baš onako kako je to napisao i opisao njegov uzor Dobrica Ćosić: 'lažemo da bismo obmanuli sebe, lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da se ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu…'", poručio je Zvizdić.

Ističe kako Dodikova tortura verbalnog nasilja može određenoj grupi biti povod za fizičko nasilje.

"Bošnjacima, kao državotvornom i političkom narodu, i neizostavnom faktoru svih sadašnjih i budućih procesa u BiH i regionu, nije bitno šta misli Dodik kao pojedinac sklon koketiranju sa šovinizmom, jer Bošnjaci nemaju nameru da u bilo šta ubede čovjeka koji je 'gluv i slep', a voli lupati gluposti, ali je važno pravovremeno upozoriti da Dodikova tortura verbalnog nasilja može neodgovornom pojedincu ili grupi biti povod za fizičko nasilje, odnosno za zločin iz mržnje koju bezočno promovira i podstiče Dodik u svakom svom istupu. A svedoci smo da su masovni zločini u prošlom, i svim prošlim ratovima, nastali zbog opetovanih laži i podsticane mržnje", poručuje Zvizdić.

Takođe, ističe kako su Dodikove izjave o identitetu Bošnjaka bizarne i rasističke.

"U prilog ovome ide i Dodikova bizarna i rasistička izjava da su se muslimani pre 40-50 godina izjašnjavalo kao 'Srbi muhamedanske vere' koja je netačna, zlonamerna, uvredljiva i izraz je ljigave snishodljivosti i pokušaja dopadanja centrima u kojima nastaju ovakve ideje u okviru raznih memoranduma SANU. Zato je Dodiku i 'dodikovcima' potrebno osvežiti memoriju, jer relevantne činjenice govore sasvim suprotno. Popis stanovništva Bosne i Hercegovine 1885. i 1895., u vreme kada je bilo dominantno višereligijsko bošnjaštvo (kada su se i pripadnici pravoslavne vjere u Bosni pisali i zvali Bošnjacima/Bošnjanima pravoslavnim, zbog čega je T. Petranović 1863. osnovao u Bosni društvo za uvođenje imena Srbin): muslimani, grčki pravoslavci, rimokatolici, židovi i ostali", ističe Zvizdić, pa je nastavio.

"Između dva svetska rata opcije verske pripadnosti su bile: muslimani, srpski pravoslavci i rimokatolici. Na popisu 1953. su postojale tri glavne opcijee: Jugoslaveni (opcija za koju su se većinski opredjeljivali muslimani), Srbi i Hrvati. Na svim narednim popisima: 1961, 1971., 1981., 1991., 2013. muslimani, odnosno Bošnjaci u BiH su se u skoro stopostotnom procentu izjašnjavali kao (m)Muslimani, odnosno Bošnjaci, a ne nikako kao 'Srbi muhamedanske vere'. Ono što bi moglo biti važno jeste odgovor na pitanje da li ovakvu Dodikovu retoriku i mržnju prema Bošnjacima podržavaju lideri opozicionih partija u bh. entitetu RS, pre svih Šarović i Borenović", objašnjava Zvizdić.

Takođe, poručio je Dodiku kako su činjenice neumoljive.

"Jasno je da Dodik vodi bosanke Srbe na koje ima uticaj u pogrešnom smeru i da im umesto izgradnje države BiH, međusobnog poštovanja i saradnje nudi prevaziđeni etnocentristički i velikosrpski projekat koji je vojno i moralno poražen i koji je u potpunoj suprotnosti sa načelima razvoja modernog multietničkog društva. Jasno je da je društvo koje se razvija na necivilizacijskim vrednostima koje su u sukobu sa osnovnim ljudskim pravima i demokratskim slobodama, a koje uporno, nemoralno i neljudski propagira Dodik, osuđeno na izolaciju koja vodi ka nacionalizmu i rasizmu. Ali, bez obzira na moguće odgovore, činjenice su neumoljive, njih znaju Bošnjaci i treba da ih znaju svi koji žive i živjeće 'dok je sveta i veka' sa Bošnjacima u multietničkoj Bosni i Hercegovini."

Poručio je kako je BiH bila i ostaće multietnička, građanska, antifašistička, demokratska i evropska država.

"Bošnjaci su autohtoni i ponosni narod proevropske orijentacije, sa kulturnom posebnošću i izuzetnom tradicijom na koju mogu biti ponosni, a bošnjački identitet je trajno zacementiran u etničkom, političkom, duhovnom i kulturološkom smislu, i nikakav Dodik i 'dodikovci' to nikada ne mogu promeniti. Višenacionalno bh. društvo (a Bosnjači, bosanski Srbi, bosanski Hrvati i ostali su temelj takvog bh. višenacionalnog društva), jednakost naroda i građana i ljudska solidarnost je bila i ostaće, bez obzira šta o tome u ovome vremenu misli Dodik i 'dodikovci', temeljna povelja BiH", navodi on.

Na kraju, poručio je kako Dodikov udruženi poduhvat s ciljem derogiranja Bošnjaka i države BiH nikada neće proći.

"Ovo znaju Bošnjaci a toga su svesni i svi koji vole BiH i koji je poštuju kao suverenu i nezavisnu državu i u regionu i u Evropi i svetu. Zato su ovakve Dodikove izjave koje su izraz šovinističke arogancije i bolesnog prezira prema svima koji ne misle kao on, samo labuđa pesma prevaziđenog političara i njegovog političkog projekta", zaključio je Denis Zvizdić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.