Izvor: RTS, 04.Avg.2021, 16:31

Vučić sa Dodikom: Nametnuta rešenja nisu dobra, podržavamo samo odluke koje odobre sva tri naroda BiH

Nametnute odluke bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka nikada nisu dobre, odluke moraju da budu u saglasnosti sa sva tri naroda u BiH, rekao je predsednik Aleksandar Vučić posle sastanka sa rukovodstvom Republike Srpske. Srbiju doživljavamo kao garant mira u regionu, poručio je član Predsedništva Milorad Dodik.
Aleksandar Vučić je rekao da je Srbija izrazila želju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se poštuje Dejtonski sporazum i da se sačuva mir u regionu.

Prema njegovim rečima, Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, ali i Republike Srpske. Vučić je rekao i da će nakon sastanka sa rukovodstvom RS uslediti sastanak sa predstavnicima opozicionih stranaka iz RS, kao i opozicionih partija iz Srbije koje su želele da razgovaraju sa vlastima, ali nisu tražile prisustvo stranaca.
Istakao je da su na sastanku sa delegacijom RS razgovarali i o ekonomskim pitanjima.
Najavio je da će Srbija, zajedno sa konzorcijumom srpskih kompanija, preuzeti 80 odsto troškova izgradnje puta od Rače do Bijeljine i naveo da Srbija sama gradi i izgradiće uskoro most na Savi.
"To će biti doprinos prijateljstvu sa svim narodima i bratstvu sa srpskim narodom. Taj put ide ka Banjaluci i Sarajevu, ali vezuje Srbiju i sa drugim gradom po veličini u RS, Bijeljinom", naglasio je predsednik.
O auto-putu do Sarajeva i energetskim projektimaUkazao je i na auto-put od Beograda do Sarajeva, koji bi trebalo da ide od Požege do Kotromana u Srbiji i od Višegrada do Sarajeva u BiH.

S tim u vezi, kaže, zamolio je člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da razgovara sa partnerima i vidi da li žele taj auto-put, jer od toga zavisi odluka i brzina izgradnje i na teritoriji Srbije.
Vučić je dodao da je bilo razgovora i o energetskim projektima, kao što je Buk-Bijela, i pružanju podrške zdravstvenoj i socijalnoj politici RS, koju će dalje pružati Srbija.
Naglasio je i da će biti nastavljena pomoć za četiri opštine – Drvar, Kostajnicu, Dubicu, Nevesinje i izrazio nadu da će se to odraziti ne samo na finansijsku sanaciju budžeta već i da će i građani tih opština moći da osete i vide boljitak za sebe i svoju decu.
Vučić je istakao da će Srbija, kao i do sada, nastaviti da podržava RS u oblasti zdravstva.
"Dogovorili smo se i da do 15. septembra donesemo nacrte zakona o upotrebi srpskog jezika i ćiriličkog pisma i da idemo na uređenje udžbenika, koji bi imali isti sadržaj u Srbiji i RS", naveo je Vučić.
"Svi veliki evropski narodi svoj identitet čuvali su kroz jezik i pismo. Nemci kroz Getea, Šilera, braću Grim, a i mi Srbi imamo mnogo zajedničkih pisaca. Nikome ništa nažao ne činimo ako čuvamo svoj srpski jezik, osim što čuvamo svoje ime i prezime, svoju budućnost", poručio je Vučić.
"Odluke Skupštine Srpske ne bi bilo bez nametnutih odluka"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije komentarisao odluke donete u Skupštini Republike Srpske vezane za promene krivičnog zakona koje je nametnuo prethodni visoki predstavnik u BiH Valentin Incko jer su rezultat oktroisanih, nametnutih odluka.
"Takvih odluka ne bi bilo u Skupštini Srpske da nije bilo oktroisanja nekih drugih odluka i zašto da komentarišem posledicu, kada komentarišem uzrok", kazao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka sa rukovodstvom Srpske.
Dodao je da je za Srbiju važno i dobro kada su po bitnim pitanjima politički činioci u Srpskoj ujedinjeni.
Vučić kaže da je novog visokog predstavnika Kristijana Šmita sretao mnogo puta i da ima korektne odnose s njim.
"Mislim da je inteligentan čovek, ali to nema veze s mojim stavom ili stavom Srbije o nametnutim odlukama", naglasio je Vučić.
"Srpsko jedinstvo pokazuje da smo naučili lekcije"Politikom srpskog jedinstva, ujedinjavanja oko ciljeva oko kojih možemo da se dogovorimo, dovoljno pokazujemo da smo naučili teške lekcije iz prošlosti, istakao je Vučić.
Naglasio je da Srbija mora da bude oprezna i da mora da vodi vodi računa o svim aspektima, pre svega brine o svom ekonomskom rastu, miru i o tome šta će ostaviti u budućnosti svojoj deci.
Rekao je da razume frustracije Milorada Dodika političkim prilikama u BiH.
"Mislim da je svaki razgovor dobar, a razumem odluke ljudi u RS koje su doneli. Verujem da je moguće postići dogovore u budućnosti koji bi značili više poštovanja, razumevanja, i pre svega poštovanja Dejtonskog sporazuma, jer on nije doneo samo mir, pa možete da radite sa njim šta hoćete, već je doneo mehanizme na osnovu kojih BiH postoji, na kojima postoji RS", rekao je Vučić.
Treba da se držimo Dejtonskog sporazuma, poručio je Vučić odgovarajući na pitanje da li činjenica da visoki predstavnik međunarodne zajednice nije izabran na osnovu odluke Saveta bezbednosti UN može imati neke implikacije na njegove odluke i poziciju.
Vučić je kazao da će Srbija uvek imati svu pažnju i sve vreme sveta da sluša svoje sestre i braću iz RS, predstavnike našeg naroda i da im, u čemu god može, izlazi u susret.
"Siguran sam, da ako se ne usaglasimo oko nekog pitanja, pa tako i nekih spoljnopolitičkih, neće niko da se ljuti. Ponosan sam na činjenicu što prethodnih nekoliko godina nije bilo razmene teških reči i tako ćemo nastaviti. Zahvalan sam što je Dodik uvek poštovao naš dogovor, a verujem da će u budućnosti moći da računa na još veću podršku Srbije", zaključio je Vučić.
Dodik: Sa Šmitom samo kao sa bivšim nemačkim ministromSrpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ponovio je da novi visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit za njega nema legitimitet.
Na pitanje kako vidi to što je Šmit naveo da je spreman za razgovor, da organizuje neformalni sastanak sa predstavnicima RS u OHR-u, kao i da ode bilo gde u BiH, te da neće koristiti bonska ovlašćenja ako ne dođe do narušavanja teritorijalnog integriteta BiH, Dodik je odgovorio:
"Možemo na Jahorini. Doći ćemo svi mi političari iz RS da mu kažemo da možemo da razgovaramo s njim kao bivšim poslanikom nemačkog saveznog parlamenta i saveznim ministrom poljoprivrede", poručio je Dodik.
On je čovek koji ima nesumnjivo veliko iskustvo, ali kao visoki predstavnik on za nas nema legitimitet, poručio je Dodik.
"Ukoliko je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit krenuo da smenjuje srpske predstavnike u organima vlasti na osnovu bonskih ovlašćenja i bilo koja mera u tom smislu, to bi bio samo doprinos stvaranju još većeg haosa u BiH", ocenio je Dodik.
Dodik je, odgovarajući na pitanja novinara, istakao da je vlast u Republici Srpskoj izabrana na demokratskim izborima i da je to potvrdio OEBS, ali da novog visokog predstavnika niko nije izabrao.
"Svi smo mi izabrani na demokratskim izborima, koje je OEBS potvrdio da su bili fer i pošteni i mi predstavljamo upravo taj demokratski kapacitet, a ovog koji se sada predstavlja kao visoki predstavnik niko nije izabrao, tako da je on samozvani visoki predstavnik", naveo je Dodik.
"Branićemo identitetski status političkom pobunom"Naveo je da je sa predsednikom Vučićem razgovarao i o ekonomskim pitanjima i započetim projektima koji dostižu vrednost od preko 90 miliona (konvertibilnih) maraka.
"Ne možemo da računamo u dobre namere onih koji degradiraju naše pravo, Ustav i Dejtonski mirovni sporazum", rekao je Dodik.
Zahvalio je Vučiću koji je, kako je rekao, s pažnjom saslušao sve što su imali da mu kažu.
Kao važno je istakao je da je Republika Srpska jedinstvena kada je reč o nametnutom zakonu, ali i "nikada kao pre zabrinutija ako tako nešto bude nastavljeno".
Protiv svih problema, najavio je Dodik, RS će se boriti političkom pobunom, a ono što sve u ovom trenutku ujedinjuje u Srpskoj opasnost koja, kako je rekao, preti svima i koju svi dobro razumeju.
Uveren je, kazao je, i da je to jedinstvo moguće očuvati dugoročno.
Vučić je u Vili "Mir" prethodno razgovarao sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, predsednikom Narodne skupštine RS Nedeljkom Čubrilovićem i predsednikom Vlade RS Radovanom Viškovićem.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dok Vučić podržava integritet BiH, Dodik i dalje za miran razlaz tri naroda

Izvor: N1 televizija, 04.Avg.2021

Nakon stupanja na snagu Zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, poslednjeg poteza sada već bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka, srpski član Predsedništva BIH Milorad Dodik poručio u Beogradu da je za sva tri naroda najbolje rešenje da se u miru raziđu i osamostale. Posle sastanka...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.