Izvor: RTS, 23.Okt.2021, 19:39

Vučić: Neće biti blokade na Drini; Dodik: Nisam spreman da za RS žrtvujem mir

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodika razgovarali su o političkoj situaciji u BiH. Vučić je poručio da Srbija neće podržati nikakve sankcije protiv bilo koga u RS, te da neće biti nikakvih blokada na Drini. Dodik je rekao da se Republika Srpska razvlašćuje silom. Poručio je da nije spreman da za Republiku Srpsku žrtvujem mir, ali da je spreman da se lično žrtvuje za Republiku Srpsku.
Predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbije je rekao da je iz današnjeg razgovora sa Dodikom shvatio da ne postoji postoji nikakav hir Republike Srpske da pravi bilo kakve probleme, već da su njihovi potezi reakcija na to što se pravo na korišćenje šuma oduzima od RS i predaje u ruke Sarajevu. 

"Pod jedan, predsednik Dodik je nedvosmisleno rekao da ne postoji nikakav hir Republike Srpske da pravi bilo kakve probleme, već da su njihovi potezi reakcija na to što se pravo na korišćenje šuma oduzima od RS i predaje u ruke Sarajevu. I ono što je za mene veoma važno da je on spreman da razgovara ukoliko bi se taj problem rešio. To čini mi se lišava sve one koji žele da kažu da je kriv Dodik ili RS, i da nas uvodi u nešto što je racionalan i pragmatičan pristup", rekao je Vučić.
Ističe da razgovor nema alternativu, i da mora da se razgovara.
"Razgovarali smo i o Vojsci Republike Srpske, i ja sam preneo važne poruke ljudi iz sveta predsedniku Dodiku. Drago mi je što je izrazio spremnost da sasluša mišljenje drugih ljudi, i mislim da je važno da pokušamo da sačuvamo mir, ali i da pokušamo da pokažemo da nije RS nikakav izvor problema, već da smo svi u regionu spremni da razgovaramo", rekao je predsednik Srbije.
"Neće biti blokade na Drini" Govoreći o eventualnim sankcijama koje bi neko uveo Republici Srpskoj, poručuje da se Srbija neće pridružiti sankcijama dok je predsednik, neće biti blokade na Drini.
"Srbija će se apsolutno suprotstaviti, i nećemo se ponašati u skladu sa bilo kakvim sankcijama koje bi uveli protiv bilo koga u Srpskoj. Naš stav je vrlo čvrst i jasan. Neću reći da upozoravamo, ali molim sve da razgovaramo i rešavamo probleme dijalogom. Srbija se neće pridružiti sankcijama dok sam ja predsednik, neće biti blokade na Drini", rekao je Vučić.
Ukazao je da bi sankcije dovele do uzavrele atmosfere i domino efekta sa različitih strana, koje, kako kaže, neće ništa dobro doneti.
"Moj poziv svima koji misle da su sankcije već završili i da je to samo pitanje impelementacije, da još jednom razmisle pre te odluke. Srbija se neće priključiti sankcijama, neće biti blokade na Drini, dok imam uticaj na politički život u Srbiji", rekao je predsednik.
Poručio je da oni koji misle da sankcije rešavaju probleme, kucaju na pogrešna vrata, koja će sebi zatvoriti i u Beogradu i u Banjaluci.
"Auto-put lekovit za naše narode i ekonomske odnose"Predsednik Srbije je poručio da je sa Dodikom razgovarao i o ekonomskim temama i projektima i poručio da smatra važnim ubrzanje donošenja odluka u Sarajevu oko auto-puta do Srbije, jer bi, kako kaže, ta vrsta spajanja srpskog i bošnjačkog naroda bila veoma lekovita za naše narode i ekonomske odnose.
"Razgovarali smo o razvoju infrastrukture, i o spajanju Srbije i Srpske i Srbije i BiH. U skladu sa tim očekujemo do kraja godine potpisivanje komercijalnog ugovora o izgradnji auto-puta od Sremske Rače do Bijeljine. To je velika stvar kako za RS tako i za BiH", rekao je Vučić.
Kaže da je zamolio Dodika da razgovara sa kolegama u Sarajevu da se ubrza izgradnja auto-puta prema Sarajevu.
"Mi već radimo projektnu dokumentaciju za put Požega-Kotromane. Želim da kažem ljudima da je za nas važno da se 98 kilometara od Višegrada do Sarajeva uradi što pre. Mi ćemo uskoro potpisati ugovor o izgradnji puta Požega-Boljare, kako bi se spojili i sa Raškom oblašću. Time bismo spojili istočni deo RS i BiH, ali i Goražde, Istočno Sarajevo, Pale, ali i Sarajevo. Mislimo da bi ta vrsta spajanja između srpskog i bošnjačkog naroda bila veoma važna za razvoj", rekao je predsednik.
Ukazao je da ne postoji normalan put preko Drine koji spaja Srbiju sa BiH, i da čak i most kod Brutunce, koji se radi, to ne može dugo promeniti.
"Kada uradimo auto-put Ruma-Šabac i brzu saobraćajnicu Šabac-Loznica koju ćemo produžiti do Malog Zvornika, dodatno ćemo povećati snagu i kontinuitet komunikacije sa BiH i RS", rekao je Vučić
"Srbija na vreme izgradila skup i važan gasovod"Kaže da je sa Dodikom razgovarao i o ekonomskoj situaciji, pogotovo o nestašicama električne energije.
"Mi smo već razgovarali sa Orbanom o izgradnji nuklearne elektrane u Pakšuu, i spremni smo da budemo manjinski vlasnik, kako bismo osigurali našu energetsku bezbednost, posebno zbog našeg snaženja privredne aktivnosti", rekao je predsednik.
Dodaje da naša deca ne moraju da brine hoće li ove zime imati grejanje, pošto je Srbija na vreme izgradila skup i važan gasovod.
Navodi da je Dodikmom razgovarao o energetskoj situaciji i o pripremi zajedničke platforme za razgovor sa različitim partnerima o izgradnji gasovoda do Banjaluke, čime bi se obezbedila energetska stabilnost RS.
Vučić je ponovio da je energetska situacija takva da preti velikom broju zemalja u regionu, njihovom ekonomskom opstanku i nameće pitanje hoće li moći da izdrže bez nestašice struje.
U tom smislu, odgovornom smatra izjavu predsednice EK Ursule fon der Lajen da je važno da se insistira na gasu i nuklearkama.
Zato će, kaže, razgovarati sa mađarskim partnerima, jer Srbija može i ima ineteres da bude manjinski suvlasnik tamošnje nuklearke.
"Spremni smo da damo za 5, 10 ili 15 odsto, kako bismo uvećali našu snagu, zbog privrede, ekonomije, ali I građana", rekao je Vučić.
Preneo je da je sa Dodikom razgovarao o pripremi zajedničke platforme za razgovor sa svim potencijalnim partnerima, iz EU, ali i Rusije, o izgradnji kraka gasodova sa teritorije Srbije do Banjaluke.
"Jasno je koliko je Srbija, uprkos teškoj energetskoj situaciji sigurnija jer je izgradila skup, zahtevan gasovod, ali ne brine hoće li imati grejanje ove zime", rekao je Vučić.
Gasovod do Banjaluke oznažio bi privredu RS, omogućio bezbednost za građane, dodao je.
"Spremni smo da razgovaramo i sa Sarajevom i nadam se da će razumeti da to nije pitanje geopolitičkih igara, već nasušne potrebe građana i privrede", rekao je Vučić.
"Prvi avioni u Trebinju očekuju se pre kraja 2023."Govoreći o aerodromu u Trebinju predsednik je rekao da prve avione na novom aerodromu u Trebinju očekuje pre 2023.godine.
Rekao je da su obezbeđena sredstva za izgradnju aerodroma, koji će koštati 70 miliona evra, dok će još 35 miliona evra biti uloženo u infrastrukturno opremanje.
"Što ćete da vidite na terenu već od juna 2022.godine. I, verujem prve avione na trebinjskom aerodromu pre kraja 2023.godine", rekao je Vučić.
To bi, kaže, trebalo da podigne celu Hercegovinu, da približi Trebinje i Hercegovinu Beogradu i svetskim centrima.
"Važno je i da ukažem na činjenicu da izgradnja plansko projektne dokumentacije za izgradnju aerodroma Trebinje se završava u martu sledeće godine. Sredstva su obezbeđena, i idemo u eksproprijaciju zemljišta, rok za završetak je 2023. godina. Verujem da ćemo prve avione na Trebinjskom aerodromu moći da vidimo pre kraja 2023. godine", rekao je predsednik.
Dodik: Nisam spreman da za RS žrtvujem mirSrpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je rekao da je sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bio važan i da daje punu podršku inicijativi "Otvoreni Balkan".

"Ja sam predsednika Vučića upoznao sa trenutnom situacijom u BiH. Vidimo da su neki naši međunarodni prijatelji mnogo zainteresovani i zabrinuti vezano za skorašnje odlučivanje na Saveta bezbednosti oko statusa misije Altea u BiH koji se na svake godine na sednicama SB definiše", rekao je Dodik.
Dodao je da je zajednički stav da misija Altea u BiH treba da se produži i da treba odobriti njeno dalje funkcionisanje, dok će odluka biti onakva kakvom je donesu članovu Saveta bezbednosti.
Dodik je istakao da je situacija u BiH složena i da je do toga dovela kombinacija raznih događaja u prošlosti.
"Današnje stanje je takvo da je u Bosni i Hercegovina Republika Srpska, kao strana potpisnica svih aneksa Dejtonskog sporazuma i Aneksa 4. Ustava BiH razvlašćena od poljoprivrednog zemljišta i šuma, ali to nije urađeno prema Federaciji", kazao je Dodik i dodao da je ista situacija i sa Distriktom Brčko.
Istakao je da su odnosi u BiH kulminirali do mere da moraju da počnu da se rešavaju na pravi način ili da ta zemlja ne uspe da funkcioniše.
"Ja sam upoznao predsednika Vučića o tome da je Republika Srpska u gotovo nemogućoj atmosferi pritiska dala saglasnost da se ukine vojska RS i da se formiraju Oružane snage BiH. Za to postoji i ugovor", kazao je Dodik.
Objasnio je da "Ustav BiH ne prepoznaje nameru BiH za odbranu, a time, kada čitate to dosledno i nema prostora za vojsku".
"Apsolutno je jasno da su kulminacija negativnih i, po Republiku Srpsku i srpski narod, nepovoljnih događaja dovele do reakcije. Mi ćemo nastaviti sa našim aktivnostima", rekao je Dodik i naveo da će razgovarati i sa drugima u međunarodnoj zajednici.
Poručio je da je "Republika Srpska povređena i razvlašćena" i naglasio da visoki predstavnik nije imenovan u Savetu bezbednosti UN.
"Nikakvi sukobi nisu potrebni. Ja sam rekao da nisam spreman da za Republiku Srpsku žrtvujem mir, ali sam lično spreman da se žrtvujem za Republiku Srpsku", istakao je Dodik.
Istakao je da "Bošnjaci žele da ovladaju sudskom vlašću i da upravljaju političkim procesima u budućnosti".
"Mi želimo da sednemo, da o tome razgovaramo, da im ukažemo da pokušaju da shvate da je to ozbiljno i mi ne možemo da popustimo u smislu da nam se oduzme zemljište ili da se oduzmu šume. Onoga trenutka kad to pitanje bude regulisano, stvoriće se prvi korak za to da mi uđemo u organe BiH", istakao je Dodik.
Dodao je da "mir nema ni cenu ni alternativu".
"Ali ako neko misli da pretnjom rata sa druge strane mi treba da predamo Republiku Srpsku, onda se grdno varaju. Mi nemamo nameru ni za kakav rat, ni za kakav sukob. Ono što mi imamo nameru je da se politički borbeno borimo za naša prava zapisana u Ustavu BiH. Mi ništa ne diramo BiH, ono što pripada BiH neće biti dirnuto", kazao je Dodik.
Objasnio je i kako će vratiti ono što je oduzeto Republici Srpskoj.
"Ono što ste oteli, gospodo, ili ćemo mi unilateralno vratiti ili ćemo dogovoriti novi aranžman o tim stvarima", kazao je Dodik.
Poručio je da je došlo do te mere da mora biti rešeno ili da će u Republici Srpskoj morati da preduzimaju mere koje su spas njihovih prava.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Srbija će se apsolutno usprotiviti sankcijama bilo kome u Republici Srpskoj

Izvor: Danas, 23.Okt.2021

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će se Srbija apsolutno usprotiviti sankcijama protiv bilo koga u Republici Srpskoj.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.