Izvor: RTS, 04.Avg.2021, 14:08

Vučić: Ono što je nametnuto nije dobro, podržavamo samo odluke koje odobre sva tri naroda BiH

Nametnute odluke bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka nikada nisu dobre, odluke moraju da budu u saglasnosti sa sva tri naroda u BiH, rekao je predsednik Aleksandar Vučić posle sastanka sa rukovodstvom Republike Srpske. Srbiju doživljavamo kao garant mira u regionu, poručio je član Predsedništva Milorad Dodik.
Aleksandar Vučić je rekao da je Srbija izrazila želju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se poštuje Dejtonski sporazum i da se sačuva mir u regionu.

Prema njegovim rečima, Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, ali i Republike Srpske. Vučić je rekao i da će nakon sastanka sa rukovodstvom RS uslediti sastanak sa predstavnicima opozicionih stranaka iz RS, kao i opozicionih partija iz Srbije koje su želele da razgovaraju sa vlastima, ali nisu tražile prisustvo stranaca.
Istakao je da su na sastanku sa delegacijom RS razgovarali i o ekonomskim pitanjima.
Najavio je da će Srbija, zajedno sa konzorcijumom srpskih kompanija, preuzeti 80 odsto troškova izgradnje puta od Rače do Bijeljine i naveo da Srbija sama gradi i izgradiće uskoro most na Savi.
"To će biti doprinos prijateljstvu sa svim narodima i bratstvu sa srpskim narodom. Taj put ide ka Banjaluci i Sarajevu, ali vezuje Srbiju i sa drugim gradom po veličini u RS, Bijeljinom", naglasio je predsednik.
O auto-putu do Sarajeva i energetskim projektimaUkazao je i na auto-put od Beograda do Sarajeva, koji bi trebalo da ide od Požege do Kotromana u Srbiji i od Višegrada do Sarajeva u BiH.
S tim u vezi, kaže, zamolio je člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da razgovara sa partnerima i vidi da li žele taj auto-put, jer od toga zavisi odluka i brzina izgradnje i na teritoriji Srbije.
Vučić je dodao da je bilo razgovora i o energetskim projektima, kao što je Buk-Bijela, i pružanju podrške zdravstvenoj i socijalnoj politici RS, koju će dalje pružati Srbija.
Naglasio je i da će biti nastavljena pomoć za četiri opštine – Drvar, Kostajnicu, Dubicu, Nevesinje i izrazio nadu da će se to odraziti ne samo na finansijsku sanaciju budžeta već i da će i građani tih opština moći da osete i vide boljitak za sebe i svoju decu.
Vučić je istakao da će Srbija, kao i do sada, nastaviti da podržava RS u oblasti zdravstva.
"Dogovorili smo se i da do 15. septembra donesemo nacrte zakona o upotrebi srpskog jezika i ćiriličkog pisma i da idemo na uređenje udžbenika, koji bi imali isti sadržaj u Srbiji i RS", naveo je Vučić.
"Svi veliki evropski narodi svoj identitet čuvali su kroz jezik i pismo. Nemci kroz Getea, Šilera, braću Grim, a i mi Srbi imamo mnogo zajedničkih pisaca. Nikome ništa nažao ne činimo ako čuvamo svoj srpski jezik, osim što čuvamo svoje ime i prezime, svoju budućnost", poručio je on. 
Čestitka rvaču, novo borbeno vozilo zvaće se po LazanskomPredsednik Vučić je obraćanje počeo čestitkom na bronzanoj medalji rvaču Zurabu Datunašviliju. 
Potom je izjavio saučešće porodici Lazanski povodom smrti Miroslava Lazanskog i  saopštio je da će se novo vozilo srpske armije, koje će proizvesti Jugoimport SDPR, zvati po preminulom ambasadoru Srbije u Rusiji i vojnom komentatoru.
"Danas je težak dan za nas, izgubili smo velikog čoveka", rekao je Vučić.
Dodik: Sa Šmitom samo kao sa bivšim nemačkim ministromSrpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ponovio je da novi visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit za njega nema legitimitet.
Na pitanje kako vidi to što je Šmit naveo da je spreman za razgovor, da organizuje neformalni sastanak sa predstavnicima RS u OHR-u, kao i da ode bilo gde u BiH, te da neće koristiti bonska ovlašćenja ako ne dođe do narušavanja teritorijalnog integriteta BiH, Dodik je odgovorio:
"Možemo na Jahorini. Doći ćemo svi mi političari iz RS da mu kažemo da možemo da razgovaramo s njim, kao bivšim poslanikom nemačkog saveznog parlamenta i saveznim ministrom poljoprivrede", poručio je Dodik.
On je čovek koji ima nesumnjivo veliko iskustvo, ali kao visoki predstavnik on za nas nema legitimitet, poručio je Dodik.
"Ukoliko visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit krenuo da smenjuje srpske predstavnike u organima vlasti na osnovu Bonskih ovlašćenja i bilo koja mera u tom smislu, to bi bio samo doprinos stvaranju još većeg haosa u BiH", ocenio je Dodik.
Dodik je rekao odgovarajući na pitanja novinara je vlast u Republici Srpskoj izabrana na demokratskim izborima i da je to potvrdio OEBS, ali da novog visokog predstavnika niko nije izabrao.
"Svi smo mi izabrani na demoktratskim izborima, koji je OEBS potvrdio da su bili fer i pošteni i mi predstavljamo upravo taj demokratski kapacitet, a ovog koji se sada predstavlja kao visoki predstavnik niko nije izabrao, tako da je on samozvani visoki predstavnik", naveo je Dodik.
"Branićemo identitetski status političkom pobunom"Naveo je da je sa predsednikom Vučićem razgovarao i o ekonomskim pitanjima i započetim projektima koji dostižu vrednost od preko 90 miliona (konvertibilnih) maraka.
"Ne možemo da računamo u dobre namere onih koji degradiraju naše pravo, Ustav i Dejtonski mirovni sporazum", rekao je Dodik.
Zahvalio je Vučiću koji je, kako je rekao, s pažnjom saslušao sve što su imali da mu kažu.
Kao važno je istakao je da je Republika Srpska jedinstvena kada je reč o nametnutom zakonu, ali i "nikada kao pre zabrinutija ako tako nešto bude nastavljeno".
Protiv svih problema, najavio je Dodik, RS će se boriti političkom pobunom, a ono što sve u ovom trenutku ujedinjuje u Srpskoj opasnost koja, kako je rekao, preti svima i koju svi dobro razumeju.
Uveren je, kazao je, i da je to jedinstvo moguće očuvati dugoročno.
Vučić je u Vili "Mir" prethodno razgovarao sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, predsednikom Narodne skupštine RS Nedeljkom Čubrilovićem i predsednikom Vlade RS Radovanom Viškovićem.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dodik: Strani faktor od Republike Srpske želi da napravi „pravnu ljušturu“

Izvor: Danas, 04.Avg.2021

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik danas je u Beogradu izjavio da je Srbija garant mira u regionu i da ,,strani faktor" u BiH ima nameru da Republiku Srpsku svede na ,,pravnu ljušturu".

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.