Uvođenje u tron mitropolita - novi početak

Izvor: Blic, 03.Sep.2017, 14:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvođenje u tron mitropolita - novi početak

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je čestitku Njegovom visokopreosveštenstvu mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu povodom ustoličenja na tu časnu i odgovornu dužnost i uputio mu najlepše želje za uspeh u svetoj misiji duhovnog vođe i svetionika vernom pravoslavnom narodu.

- Neka Vam Gospod Bog po milosti svojoj podari izobilje snage i mudrosti za ostvarivanje ove visoke dužnosti u službi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << naše Svete Crkve i naroda koji Vam je poveren - ističe se u čestitki predsednika Republike.

Dodik je naveo da je duboko uveren da će mitropolit dabrobosanski Hrizostom, obavljajući ovu časnu i odgovornu dužnost, nastaviti da jača jedinstvo i slogu i obnavlja veru i nadu na putu mira i uzajamnog poštovanja među narodima i svim ljudima dobre volje, saopšteno je iz kabneta predsednika Srpske.

Cvijanovićeva uputila čestitku mitropolitu dabrobosanskom

Predsednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je čestitku Njegovom visokopreosveštenstvu mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu povodom ustoličenje i poželela mu da u zdravlju i miru vrši svetu dužnost duhovnog vođe i čuvara tradicije pravoslavnog naroda.

- Uverena sam da ćete u vršenju ove časne dužnosti srpske pravoslavne vernike svojom mudrošću i duhovnom snagom voditi na putu jedinstva, razumevanja, tolerancije i poštovanja - navodi se u čestitki premijera Srpske.

Uvođenje u tron mitropolita - novi početak

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović smatra da današnje uvođenje u tron Njegovog visokog preosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma predstavlja novi početak, ali i putokaz svim ljudima dobre volje kako i na koji način u Sarajevu i BiH graditi zajedništvo.

- Pre svega izražavam zadovoljstvo što sam prisustvovao velikom činu uvođenja u tron mitropolita dabrobosanskog. Ovo je, pre svega, duhovni čin sa mnogo poruka, želja i nadanja - rekao je Čubilović novinarima u Sarajevu.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske poželio je puno sreće 61. mitropolitu dabrobosanskom, podsećajući na dugu tradiciju delovanja i rada Srpske pravoslavne crkve na ovim područjima.

- Nadam se da nećemo imati budućnost tako krvavu kakvu smo imali istoriju i blisku prošlost. Takođe se nadam da budućim duhovnim zbivanjima ovde neće trebati ovoliko obezbeđenje koje je danas prisutno u Sarajevu - rekao je Čubirlović.

On je izrazio očekivanje da će biti više poverenja i podrške radu i delovanju novoizabranog mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma.

Veliki događaj za srpski narod

Predsednik SDS Vukota Govedarica izjavio je danas da je ustoličenje novog mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma veliki i istorijski dan za srpski narod, Srpsku pravoslavnu crkvu, BiH, ali i Republiku Srpsku s obzirom na teritoriju kuda se sve prostire ova mitropolija.

- Mitropolit Hrizostom u svom obraćanju uputio jasnu poruku da dolazi u miru i da želi da živi u miru zajedno sa ostalim narodima, kao i da u tom miru svi imaju ista prava – rekao je Govedarica.

On je istakao da to znači da ćemo morati svi zajedno da učinimo da se sva imovina koja je nekada oduzeta SPC u Sarajevu sada vrati, jer to njoj pripada.

Govedarica je dodao da imamo razloga da danas budemo radosni.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom svečano je danas ustoličen i uveden u tron u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice - Sabornoj crkvi u Sarajevu.

Ovom svečanom činu prethodila je Sveta arhijerejska liturgija, koju je služio Njegova svetost patrijarh srpski Irinej uz sasluženje arhijereja i sveštenstva SPC.

Patrijarh je sa episkopima i sveštenicima pričestio verni narod u Sabornom hramu, a činom pričešća završena je Sveta arhijerejska liturgija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.