Dodik: Razvlašćuju Republiku Srpsku, spreman sam da žrtvujem sebe za nju; Vučić poručuje Srbija neće podržati eventualne sankcije Srpskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2021, 18:22

Dodik: Razvlašćuju Republiku Srpsku, spreman sam da žrtvujem sebe za nju; Vučić poručuje Srbija neće podržati eventualne sankcije Srpskoj

Nisam spreman da za Republiku Srpsku žrtvujem mir, ali sam spreman da žrtvujem sebe za Republiku Srpsku, poručio je večeras srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i ocenio da se Republika Srpska razvlašćuje upornom silom međunarodnog faktora.

Nemamo nameru za ratom, nikakvim sukobom, ali želimo da se ustavno borimo za svoja prava, naglasio je Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srbije Alakesandrom Vučićem.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
On je istakao da je "Republika Srpska povređena" i da je razvlašćuju "primenom bezočne, puzajuće sile".

Dodik je rekao kako "niko ne želi da sedne i da razgovara nego se samo čuje galama o tome da je situacija zaoštrena i da prete sukobi".

"Ne možemo da popustimo u smislu da dozvolimo da nam oduzmu zemljište i šume", rekao je Dodik, komentarišući nedavne odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i ocenio da je danas RS kao potpisnica Dejtonskog sporazuma "razvlašćena", za razliku od Federacije BiH i distrikta Brčko.

Mir ipak nema cenu ni alternativu, ocenio je Dodik.

Samo poštujemo slovo Ustava i slovo Dejtonskog sporazuma

Dodik je poručio večeras, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučić, da Republika Srpska i on samo traže da se poštuje "slovo Ustava i slovo Dejtonskog sporazuma".

Na pitanje novinara da li ostaje odlučan u nameri da se Republici Srpskoj vrate ovlašćenja koja joj pripadaju po Dejtonu i da li očekuje podršku od svih u Srpskoj uključujući i opoziciju i kako komentariše nameru visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita da se obrati Predstavničkom domu krajem oktobra, Dodik je rekao:

Mir nema alternativu ali, ako neko misli da pod pretnjom rata treba da predamo Republiku Srpsku, to nije realno

Istakao je da mir u BiH nemam alternativu, ali da će čelnici Srpske nastaviti borbu za svoja prava propisana Ustavom.

Rekao je i da iz Beograda nosi poruku srpskog predsednika da mir nema alternativu.

"Ali, ako neko misli da pod pretnjom rata treba da predamo Republiku Srpsku, to nije realno, jer mi se samo borimo za prava zapisana u Ustavu BiH. Mi ne želimo ništa što pripada BiH", rekao je Dodik i istakao da "ili će to biti rešeno ili ćemo morati da preduzimamo mere za spas naših prava".

"Naravno, mi poštujemo Ustav i Dejtonski sporazum i ništa izvan toga mi ne tražimo. Sve reforme koje je činila međunarodna zajednica je činila nasiljem i nisu bile u skladu sa Ustavom. Rešenje može da bude samo dogovor oko aranžmana koji bi mogli da budu održivi, i naravno ako toga nema onda moramo da se držimo samo slova Ustava".

Dodik je kazao da neki u Srpskoj nažalost smatraju da im je to nevažno pitanje i da su postali deo galame koja dolazi iz Sarajeva, kao i da je opozicija u Srpskoj apsolutno na poziciji "izvođača radova" takvih nastojanja koja idu za tim da još više otežaju situaciju u Srpskoj.

Istakao je da nigde ne piše da BiH ima prava na zemljište i na šume u Republici Srpskoj, aludirajući na odluku Ustavnog suda BiH kojom se Zakon o šumama kojeg je usvojila Skupština RS smatra neustavnim.

"I mi sada naivni i blesavi da taj Ustavni sud donese odluku da i vode pripadaju isto tako nivou BiH, pa da nam oduzmu onda i hidroelektrane, pa da nam zabrane eksploataciju šljunka i da ne možemo da pravimo ni puteve i ništa drugo", naglasio je Dodik.

Vučić: Srbija neće podržati sankcije Republici Srpskoj, neće biti blokade na Drini

Predsednik Aleksandar Vučić ocenio je večeras da je stav Milorada Dodika da Republika Srpska ne želi da pravi probleme bilo kome, na bilo koji način i da je Dodik spreman da razgovara na veoma odgovoran i racionalan pristup, te poručio da Srbija neće podržati nikakve sankcije protiv bilo koga u Republici Srpskoj, te da neće biti nikakvih blokada na Drini.

"Dodik je nedvosmisleno rekao da ne postoji nikakav hir i želja Republike Srpske da bilo kakve probleme pravi, bilo gde, bilo kome, već da njihovi potezi reakcija su na to što se pravo na korišćenje šuma i na poljoprivredno zemljište oduzima Republici Srpskoj , suprotno Dejtonu i predaje u ruke centralnim organima vlasti", rekao je Vučić.

To je, ističe, važna Dodikova poruka - da je, ako bi se taj problem rešio, spreman da razgovara i da institucije BiH funkcionišu.

"To lišava sve koji želeli da kažu da kriv Dodik ili Republika Srpska takve vrste argumentacije. To je racionalan i pragmatičan pristup", rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji sa Dodikom.

Vučić je preneo da je u razgovoru ponovio da je veoma važno da se razgovara sa Bošnjacima, i pored pogrda iz Sarajeva, jer razgovor, kaže, nema alternativu.

"Moramo da vodimo dijalog, da dijalog bude odgovor i da se ostavimo snova o pobedi jednih nad drugim, jer možemo da pobeđujemo samo ako razgovaramo i razmišljamo o budućnosti. Suštinski, treba da razgovaramo", rekao je Vučić.

Predsednik je poručio da će se Srbija apsolutno suprotstaviti, neće podržati i neće se ponašati u skladu sa bilo kakvim sankcijama bilo čijim, protiv bilo koga u Republici Srpskoj .

Razgovarali i o vojsci RS, nekoliko važnih poruka iz Evrope i sveta

Vučić je dodao da su razgovarali i o vojsci RS te da je Dodiku preneo nekoliko važnih poruka iz Evrope i sveta.

"Zahvalan sam što je izrazio spremnost da za 14-15 dana čuje još mišljenja, jer mislim da je važno da pokušamo da sačuvamo mir, ali i da pokažemo ono što je Dodik večeras pokazao, da Republika Srpska nije nikakav izvor problema, već smo svi spremni da razgovaramo, da pomognemo da se nađe izlaz iz krize", rekao je Vučić.

Dodao je da očekuje nastavak razgovora, kao i sa predstavnicima međunarodne zajednice, već početkom narednog meseca.

"To je naš čvrst stav, jasan, nedvosmislen i molimo ih sve da razgovaramo, da rešavamo probleme dijalogom, a video sam mnogo prostora i Dodikovu dobru volju", rekao je Vučić.

On je ukazao da bi sankcije dovele do uzavrele atmosfere i domino efekta sa različitih strana, koje neće ništa dobro doneti.

"Moj poziv svima koji misle da su sankcije već završili i da je to samo pitanje implementacije, da još jednom razmisle pre te odluke. Srbija se neće priključiti sankcijama, neće biti blokade na Drini, dok imam uticaj na politički život u Srbiji", rekao je Vučić.

Poručio je da oni koji misle da sankcije rešavaju probleme, kucaju na pogrešna vrata, koja će sebi zatvoriti i u Beogradu i u Banjaluci.

Autoput lekovit za naše narode

Predsednik Vučić istakao je večeras da smatra važnim ubrzanje donošenja odluka u Sarajevu oko autoputa do Srbije, jer bi ta vrsta spajanja srpskog i bošnjačkog naroda bila veoma lekovita za naše narode i ekonomske odnose.

Vučić je, posle razgovora sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, kazao da je razgovarao sa njim o svim temama, i da je imao opsežne pripreme za današnji sastanak.

"Razgovarali smo o svim važnim temama o odnosima Srbije i BIH. Dodik je obavestio o njegovom pogledu na sve što se zbiva u RS, BiH. Govorili smo o konkretnim projektima i zamolio sam Dodika da nekoliko stvari ubrzamo i uradimo zajednički", preneo je on novinarima.

S tim u vezi je kazao da je razgovarano o razvoju infrastrukture i spajanju Srbije i Srpske, Srbije i BiH.

"U skladu sa tim očekujemo do kraja godine potpisivanje komercionalnog ugovora za izgradnju dela autoputa od Sremske Rače do Bijeljine u dužini od 19 kilometara, čije finansiranje će za 80 do 90 odsto preuzeti Srbija", objasnio je on.

Vučić je ukazao da nama radovi na mostu na Savi napreduju, kao i radovi na putu od Kuzmina do Sremske Rače.

"Imajući u vidu činjenicu da je Dodik već radio i da su završene deonice Banjaluka-Prnjavor, Prnjavor-Doboj, ostalo je da se radi deonica Prnjavor preko Brčkog do Bijeljine. Za nas je važno i zamolio sam Dodika da u Sarajevu razgovara sa kolegama da ubrzamo donošenje odluke u vezi izgradnje autoputa prema Sarajevu", kazao je on.

Kazao je da Srbija već radi projektnu dokumentaciju za deonicu Požega-Kotroman, koja će koštati 830 do 850 miliona evra, ali se konačna cena ne može tačno znati do potpisivanja komercionalnog ugovora, jer cene građevinskog materijala strahovito rastu.

Za nas je, dodaje, važno da se tih 98 kilometara od Višegrada do Sarajeva uradi što pre.

"Istovremeno do kraja godine ili početkom iduće potpisaćemo ugovor o izgradnji puta Požega-Boljare. Time ćemo kod Duge Poljane imati račvanje čime bi spojili Novi Pazar, Sjenicu, i Tutin sa Podgoricom i Sarajevom, istočni deo BIH, ali i Sarajevo i sa predelima u Srbiji gde žive Bošnjaci i Beogradom. Mislim da bi takva vrsta spajanja između srpskog i bošnjačkog naroda bila veoma lekovita za naše narode i ekonomske odnose", ocenio je on.

Ukazao je da ne postoji normalan put preko Drine koji spaja Srbiju sa BiH, i da čak i most kod Bratunca, koji se radi, to ne može dugo promeniti.

"Kada uradimo autoput Ruma-Šabac i brzu saobraćajnicu Šabac-Loznica koju ćemo produžiti do Malog Zvornika, dodatno ćemo povećati snagu i kontinuitet komunikacije sa BiH i RS", uveren je on.

O mogućnostima za gasovod do Banjaluke

Predsednik Vučić je izjavio večeras da je sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikmom razgovarao o energetskoj situaciji i o pripremi zajedničke platforme za razgovor sa različitim partnerima o izgradnji gasovoda do Banjaluke, čime bi se obezbedila energetska stabilnost Republike Srpske.

Vučić je ponovio da je energetska situacija takva da preti velikom broju zemalja u regionu, njihovom ekonomskom opstanku i nameće pitanje hoće li moći da izdrže bez nestašice struje.

Srbija ima interes da bude manjinski suvlasnik mađarske nuklearke

U tom smislu, odgovornom smatra izjavu predsednice EK Ursule fon der Lajen da je važno da se insistira na gasu i nuklearkama.

Zato će, kaže, razgovarati sa mađarskim partnerima, jer Srbija može i ima interes da bude manjinski suvlasnik tamošnje nuklearke.

"Spremni smo da damo za 5, 10 ili 15 odsto, kako bismo uvećali našu snagu, zbog privrede, ekonomije, ali i građana", rekao je Vučić. Preneo je da je sa Dodikom razgovarao o pripremi zajedničke platforme za razgovor sa svim potencijalnim partnerima, iz EU, ali i Rusije, o izgradnji kraka gasovodova sa teritorije Srbije do Banjaluke.

"Jasno je koliko je Srbija, uprkos teškoj energetskoj situaciji sigurnija jer je izgradila skup, zahtevan gasovod, ali ne brine hoće li imati grejanje ove zime", rekao je Vučić.

Gasovod do Banjaluke osnažio bi privredu RS, omogućio bezbednost za građane, dodao je.

"Spremni smo da razgovaramo i sa Sarajevom i nadam se da će razumeti da to nije pitanje geopolitičkih igara, već nasušne potrebe građana i privrede", rekao je Vučić.

Prvi avioni u Trebinju pre kraja 2023.

Predsednik Vučić izjavio je večeras da prve avione na novom aerodromu u Trebinju očekuje pre 2023. godine.

Posle razgovora sa Miloradom Dodikom, Vučić je rekao da su obezbeđena sredstva za izgradnju aerodroma, koji će koštati 70 miliona evra, dok će još 35 miliona evra biti uloženo u infrastrukturno opremanje.

"Što ćete da vidite na terenu već od juna 2022. godine. I, verujem prve avione na trebinjskom aerodromu pre kraja 2023. godine", rekao je Vučić.

To bi, kaže, trebalo da podigne celu Hercegovinu, da približi Trebinje i Hercegovinu Beogradu i svetskim centrima.

Dodao je da se izrada planske projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju završava u martu, kao i da su obezbeđena sredstva za eksproprijaciju zemljišta.

RS mala meta, smeta im snažna Srbija

Predsednik Vučić rekao je večeras da je pojedinim evroparlamentarcima Republika Srpska mala meta i da im smeta snažna Srbija.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje šta je njegov odgovor na tvrdnje osam poslanika EU koji su tražili od Žozepa Borelja i Kristijana Šmita da, kako su naveli u pismu, da se zaustavi Milorad Dodik, a Srbiju pri tome optužuju za loše stanje u BiH i targetiraju je kao pretnju bezbednosti region, rekao da ne zna ko su ti parlamentarci i da ga ne zanima previše šta oni govore.

"Može da ih bude i 80 ili 280 odgovorio bih isto. Mogli bi i samo iz jedne zemlje iz okruženja da dovedu sve evroparlamentarce svi bi to potpisali. A potpisali bi zato što im smeta snažna Srbije, jer je za njih RS mala meta. Oni znaju da njima Srbija predstavlja problem zbog rastuće ekonomske snage, što Vojska Srbije više nije za potcenjivanje kao sto je bila, već je mnogostruko snažnija nego pre 30, 20 i 10 godina i biće", ukazao je Vučić.

On je rekao i da sve što je večeras tražio od predsednika Dodika, uz to da ga sasluša, čuje, da razume sve šta se u RS i BiH zbiva, je bilo da sačuvamo mir, da pravimo mi Srbi kompromise, jer je mir nešto što nam je nasušna potreba, što nam donosi dodatnu snagu, razvoj, ekonomski rast, to snaži Srbiju.

On je ironično primetio da kada bi svi slušali šta pričaju razni evroparlamentarci kao što je Viola fon Kramon, svi bi se obesili ili mogli da skočimo u Dunav.

"A o Kosovu i da ne pričam, to bi bila zabranjena reč u Srbiji", primetio je Vučić i dodao da oni imaju svoje, a mi svoje interese.

Kaže da oni rade za svoju zemlju, a što je obično protiv naše zemlje, i da tu ne govori o EP u celini već o pojedincima, obično levičarima.

"Neka oni rade svoj posao. Što se nas tiče mi ćemo da vodimo odgovornu i ozbiljnu politiku, da čuvamo stabilnost u regionu i da razvijamo Srbiju, da napreduje, da se suprotstavljamo onima koji pokušavaju da ukinu pravo na sopstveno mišljenje našem narodu, našoj zemlji i pravo na nezavisno donošenje odluka", poručio je Vučić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.