Tanjug odgovara Ćulibrku: To što ste objavili nije Tanjugova fotografija

Izvor: RTS, 27.Nov.2019, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tanjug odgovara Ćulibrku: To što ste objavili nije Tanjugova fotografija

Agencija "Tanjug" negira tvrdnje glavnog i odgovornog urednika NIN-a Milana Ćulibrka, koji je rekao da je na naslovnoj strani sutrašnjeg NIN-a fotografija te agencije.
Na naslovnoj strani sutrašnjeg NIN-a, koja je izazvala buru u javnosti, nalazi se fotografija sa sajma naoružanja od pre dve godine, na kojoj se u prvom planu vidi snajper, a u pozadini predsednik Aleksandar Vučić i Milorad >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Dodik

Urednik NIN-a Milan Ćulibrk rekao je da je reč o fotografiji agencije Tanjug, koja negira Ćulibrkove tvrdnje.
"To što je NIN objavio na naslovnoj strani nije fotografija Tanjuga i takva nikada nije objavljena ni u Tanjugovom servisu, niti u bilo kojem drugom mediju. Ono što je NIN objavio je jedan kadar sa originalne, Tanjugove fotografije, koju je NIN isekao, fokusirajući se na deo kadra u kojem je puška 'uperena' u predsednika Vučića", ističe se u saopštenju agencije Tanjug.
Agencija navodi da je "sa fotografije koju je snimio Tanjug, prilikom posete predsednika Vučića, u društvu Milorada Dodika i njihovih domaćina, 8. Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme u Beogradu, 27. juna 2017. godine, NIN je isekao dve trećine sadržaja koji ilustruju ambijent u kojem je snimljena, kao i ostale ljude i drugo oružje".

"Reč je, dakle, o uklnjanju dve trećine sadržaja, odnosno falsifikatu originalne Tanjugove fotografije, kojim je, nema sumnje, promenjen sadržaj fotografije, a time i njena poruka. Uredništvo NIN-a zna da je to postupak, koji je nedozvoljen u bilo kojem profesionalnom mediju na svetu", napominje Tanjug.
Objašnjavaju da se neovlašćena i neprofesionalna izmena i prerada fotografije, i odstranjivanje nekih njenih delova zove "kropovanje", što, ukazuju, nije dozvoljeno i smatra se povredom originala i autorskih prava.
"Dakle, to što Ćulibrk kaže da je slika sa naslovnice već objavljivana, pored ostalog, inače, i na sajtu B92 – nije tačno. Objavljena je Tanjugova originalna fotografija, koja ilustruje isključivo vest o poseti predsednika sajmu naoružanja", zaključuje se u saopštenju Tanjuga.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Tanjug kaže da fotografija u NIN-u nije njihova, već „kropovana“ njihova (FOTO)

Izvor: Danas, 28.Nov.2019, 00:50

Agencija "Tanjug" negira tvrdnje glavnog i odgovornog urednika NIN-a Milana Ćulibrka, koji je rekao da je na naslovnoj strani sutrašnjeg NIN-a fotografija te agencije, navodeći da to što je ovaj nedeljnik objavio nije fotografija Tanjuga, već da je u pitanju "kropovana" fotografija te agencije,...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.