Stejt department kirikovao odbacivanje izveštaja o Srebrenici u Skupštini RS

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Avg.2018, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stejt department kirikovao odbacivanje izveštaja o Srebrenici u Skupštini RS

Američki Stejt department kritikovao je Narodnu skupštinu Republike Srpske zbog odluke o odbacivanju izveštaja o Srebrenici na predlog predsednika RS Milorada Dodika.

Stejt department je kasno juče u saopštenju naveo da su međunarodni sudovi zaključili da se u Srebrenici 1995. godine dogodio genocid i da je izveštaj Komisije o događajima u Srebrenici u julu 1995. godine "bio važan korak u pomirenju u >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << BiH i u suočavanju s teškim činjenicama iz prošlosti".

"Zasedanje Narodne skupštine RS od 14. augusta je korak u pogrešnom smeru. Pokušaji da se odbaci ili promeni izveštaj o Srebrenici deo je širih napora da se revidiraju činjenice iz prošlog rata, poriče se istorija i politizuje tragedija", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Dodik je u utorak predložio Skupštni RS da se povuče izveštaj Komisije o Srebrenici i da se napravi nova komisija koja bi "objektivno i nepristrasno" utvrdila stradanja svih naroda na području Srebrenice. On je tada negirao da se u Srebrenici dogodio genocid i naveo da mnogo toga iz 1995. ukazuje da je taj zločin bila dogovorena tragedija koja je dovela do satanizacije Srba i ostvarivanja planova zapadnih zemalja o prebacivanju kolektivne krivice na srpski narod.

Stejt department je naveo da je u interesu građana RS da se "preokrene trend poštovanja osuđenih ratnih zločinaca kao heroja i osigura da njihovi zločini budu javno odbačeni".

"Strašan rat koji se dogodio 90-ih podseća nas da moramo stremiti stabilnoj i prosperitetnoj budućnosti u korist svih građana, bez obzira na etničku pripadnost ili religiju", navodi se u saopštenju i dodaje da SAD ostaju posvećene istrazi i gonjenju pojedinaca odgovornih za ratne zločine iz svih etničkih grupa.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Stejt department oštro o odbacivanju izveštaja o Srebrenici

Izvor: N1 televizija, 16.Avg.2018

Američki Stejt department i Helsinški komitet kritikovali su Narodnu skupštinu Republike Srpske zbog odluke o odbacivanju izveštaja o Srebrenici na predlog predsednika RS Milorada Dodika...Stejt department je u saopštenju naveo da su međunarodni sudovi zaključili da se u Srebrenici 1995. godine...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.