Skupština Republike Srpske podržala Dodika - Đukanović nepoželjan, Banjaluka će uvek podržavati Vučića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Feb.2020, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Republike Srpske podržala Dodika - Đukanović nepoželjan, Banjaluka će uvek podržavati Vučića

Narodna skupština Republike Srpske potvrdila je izjavu srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da je poseta predsednika Crne Gore Mila Đukanovića štetna po vitalne interese Republike Srpske.

Parlament RS je jutros potvrdio izjave Dodika o proglašenju Zaključka i Odluke Predsedništva BiH, usvojenih na sednici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << održanoj 19. februara, veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske, prenosi RTRS.

Reč je o Dodikovim izjavama o štetnosti posete predsednika Crne Gore Mila Đukanovića BiH i raspoređivanja pripadnika Fronteksa na granici sa Hrvatskom, nakon što je po tim tačkama preglasan u Predsedništvu BiH.

Izjave je podržalo svih 56 prisutnih poslanika, niko nije bio protiv, niti uzdržan.

Poslanici opozicije nisu prisustvovali glasanju.

Poslanici su potvrdili Dodikovu izjavu prema kojoj je zaključak o utvrđivanju zvanične posete predsednika Crne Gore BiH 2. i 3. marta usvojen bez konsenzusa veoma štetan po vitalne interese Republike Srpske.

Prihvaćena je i odluka o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsedništva BiH po kojoj je odluka o prihvatanju Sporazuma o statusu između BiH i EU o aktivnostima koje sprovodi Agencija za evropsku graničnu i obalsku stražu na teritoriji BiH usvojena bez konsenzusa veoma štetna po vitalne interese Srpske.

NSRS je usvojila i dva zaključka.

U prvom zaključku se navodi da Sporazum o statusu BiH i EU o delovanju Fronteksa u najvećem delu nije sporan za Srpsku, ali je neprihvatljivo da bude usvojen bez saglasnosti i učešća Ministarstva unutrašnjih poslova Republike, budući da je u njegovoj nadležnosti najveći deo graničnog pojasa kojeg se Sporazum tiče, kao i zbog činjenice da se Sporazum ovakvog značaja pokušava usvojiti preglasavanjem člana Predsedništva BiH iz Srpske.

U drugom zaključku piše da se zadužuje srpski član Predsedništva BiH da u skladu sa ovlašćenjima i Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, pokrene novu inicijativu i pregovore za zaključivanje Sporazuma o statusu između BiH i EU o delovanju Fronteksa u BiH uz obavezno poštovanje mišljenja i stavova nadležnih organa Srpske.

Zaključke su potpisali SNSD, DNS, DEMOS, NDP, Ujedinjena Srpska, Nezavisni klub SP, poslanička grupa SP i nezavisni poslanici.

Sednicu je obeležila burna rasprava.

Banjaluka će uvek podržavati Vučića, a ne Izetbegovića

Dodik je poručio, povodom stalnih napada iz Sarajeva na Aleksandra Vučića, da je predsednik Srbije za razliku od nekih političkih lidera u BiH, čovek mira i stabilnosti u regionu, koji se ponaša državnički.

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno je već nekoliko puta pokazao da želi da sačuva mir kako u Srbiji, tako i Srpskoj, pa i u regionu", poručio je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Kao veoma važno je istakao očuvanje mira u Srpskoj i ponovio da je njihov primarni cilj izvorni Dejton, očuvanje Republike Srpske i njenog legitimiteta, kao i da Srbija bude jaka, jer Srpska je, kako je rekao, "više zagledana u Srbiju nego u BiH".

Izveštaj o stanju u BiH, kaže Dodik, imao je odmeren stav kojim se želi sačuvati stabilnost.

"Veoma je jasno iskazano Vučićevo opredeljenje da se deluje u funkciji sistema, ali je očito da zvanično Sarajevo želi da vodi "sećijsku politiku" i sve dobro opstruiše", naveo je Dodik.

Naglasio je da političko Sarajevo na čelu sa Bakirom Izetbegovićem pokušava da drži predavanje šta treba da radi predsednik Srbije.

"Izetbegović pokušava da se politika vodi u BiH po merilima 'Islamske deklaracije'. Bošnjacima najviše odgovara nestabilna Srbija i nejak predsednik. Treba reći i da svojatanje Banjaluke kao šeher-grada nije primereno. Banjaluka više pripada Vučiću nego Izetbegoviću - rekao je on, ističući da Izetbegoviću to ipak neće poći za rukom.

Dodao je da u Republici Srpskoj nema niti jedan plan za secesiju, te da nije donesena nijedna odluka u tom pravcu i posvećeni su izvornom Dejtonu.

"Republika Srpska ima legitiman cilj da preferira izvorni Dejton i nadležnosti. Mnogi smatraju da je BiH već propala zemlja, a u Sarajevu nisu srećni zbog toga. ?a nikada nisam pozivao na oružje kao što je to radio Izetbegović. Oni brane 'Islamsku deklaraciju' i islamsko uređenje, ali neće doživeti da se BiH dodatno militarizuje", kazao je Dodik.

Istakao je da deo međunarodne zajednice provodi politiku bošnjačkih lidera u BiH.

"Najsvežiji primer je sinoćnja izjava Valentina Incka koji je odmah nakon obraćanja Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića i Željka Komšića ponovio isto što su i oni govorili", rekao je Dodik.

On je konstatovao da se Incko samo pojavi da etablira ono što su oni rekli.

Istakao je da se u BiH putem institucija kao što je Ustavni sud BiH donose odluke koje su antiustavne.

"Srpska se mora odbraniti, ovo je ključni trenutak. Ne možemo prihvatiti odluku Ustavnog suda jer je ona neustavna. Ustavnom je definisano da imovina pripada entitetima. Mi nismo izazvali ovu situaciju već neki drugi i odbacujemo napade na Republiku Srpsku", poručio je Dodik na konferenciji za novinare koju je RTRS prenosila uživo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.