Saučešća Vučića, Dodika, Viškovića i Gojkovićeve povodom smrti pesnika Rajka Petrova Noga

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2022, 12:17

Saučešća Vučića, Dodika, Viškovića i Gojkovićeve povodom smrti pesnika Rajka Petrova Noga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas saučešće povodom smrti pesnika Rajka Petrova Noga, člana Udruženja književnika Srbije i Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske.

"Sa tugom sam primio vest o smrti pesnika Rajka Petrova Noga, čoveka i patriote koji je na tragu Dučića i Kočića ispisao neke od najlepših i najupečatljivijih stihova u opisu našeg nacionalnog duha i stradanja", napisao je predsednik Srbije u telegramu saučešća.

Navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je Petrov Nogo, "potekao sa krša koji pamti najkrvaviji period naše istorije u 20. veku, taj iskonski naboj srpskog prkosa i opstanka na jedinstven način pretočio u brojne književne forme".

"Naš narod zapadno od Drine, od Krajine do Republike Srpske, uvek je imao najveću podršku u Nogovom stihu i reči. Njegova percepcija stvarnosti kao odraza nikada zaceljenih rana prošlosti, verno je odslikavala naš etos i karakter, ideale i nacionalne zanose, svu dubinu patnje i praštanja, ali i uzdizanje nakon padova i razočaranja, poraza i bola. I upravo je taj epski naboj, tako moćan u njegovom pesničkom izrazu, bio podstrek našem narodu u najtežim trenucima, kojih je bilo tako mnogo u savremenoj istoriji", naveo je Vučić.

Predsednik je naveo da je Petrov Nogo uvek bio uz svoj narod, da je "plamen njegove reči žestoko unosio ohrabrenje i nadu, vraćajući svako naše posrnuće na put duhovne pobede, na predačku stazu kojom je oduvek bilo najteže hoditi i kojom su išli samo oni najhrabriji i najponositiji među nama".

"Njegove poruke ostaju uklesane u nacionalno biće našeg naroda, kao večita arhetipska iskra slobodarstva i heroizma koja će nastaviti da inspiriše i buduće naraštaje", saopštio je Vučić, izrazivši duboko saučešće porodici, prijateljima i poštovaocima Nogove reči.

Dodik i Višković uputili telegrame saučešća

Zvaničnici Republike Srpske uputili su telegrame saučešća porodici povodom smrti akademika i senatora Republike Srpske Rajka Petrova Noge.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je sa žaljem primio vest o smrti Rajka Petrova Noga, čiji je naučni rad ostavio dubok trag u srpskom društvu.

Dodik je istakao da smrt Rajka Petrova Noge predstavlja nenadoknadiv gubitak, ne samo za porodicu i prijatelje, nego i za celokupnu akademsku zajednicu i društvo u celini.

"U ime građana Republike Srpske i u svoje ime, upućujem vam izraze najdubljeg saučešća", naveo je Dodik.

Mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske Radovan Višković je u telegramu saučešća poručio da je odlazak akademika veliki gubitak za srpsku kulturu.

"S velikim žaljenjem primio sam vest o odlasku književnika, akademika i senatora Republike Srpske Rajka Petrova Noge", naveo je Višković.

"Rajko Petrov Nogo, svojim angažmanom, dao je nemerljiv doprinos naučnom i kulturnom životu Republike Srpske i njegov odlazak predstavlja veliki gubitak za srpsku kulturu", naveo je Višković, saopšteno je iz Vlade Republike Srpske.

Ističe se da je Nogo svojim bogatim književnim stvaralaštvom i autentičnim stilom ostavio dubok trag u srpskoj književnosti i da će njegovo stvaralaštvo ostati kao vredna zaostavština srpskom narodu i kulturi.

"Iskreno saosećajući u bolu koji vas je zadesio, u ime Vlade Republike Srpske i svoje ime, upućujem vam izraze najdubljeg saučešća", naveo je Višković.

Gojković: Svojom poezijom oslikavao težinu patnje i stradanja srpskog naroda

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković uputila je telegram saučešća povodom smrti srpskog pesnika i člana Udruženja književnika Srbije, Rajka Petrova Noga, u kom je navela:

"Sa velikom tugom primila sam vest o smrti našeg velikog pesnika Rajka Petrova Noga, koji je svojom poezijom i bogatim stvaralačkim opusom ostavio prepoznatljiv pečat u savremenoj srpskoj poeziji.

Pamtićemo ga kao pesnika koji je svojim stihovima, prožetim dubokom nacionalnom emocijom, oslikavao težinu patnje i stradanja srpskog naroda, a istovremeno autentičnim i upečatljivim pesničkim izrazom budio nadu, svedočeći o jednom vremenu i prilikama.

U ime Ministarstva kulture i u svoje ime, porodici i prijateljima izražavam duboko i iskreno saučešće".
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.