RT: Republika Srpska: tražeći nezavisnost - dokumentarni film

Izvor: Vostok.rs, 25.Mar.2019, 11:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Republika Srpska: tražeći nezavisnost - dokumentarni film

Izvor: Vostok / RT RTD je posetio Republiku Srpsku, bosanski "entitet", da čuje priču o ratu i njegovim posledicama na strani Srba. RTD se susreo sa donedavnim predsednikom Miloradom Dodikom i sinom generala Ratka Mladića, Darkom, dok je legendarni filmski režiser Emir Kusturica podelio svoje planove da donese nadu u region kroz kulturu.
Dokumentarac RTD-a o Republici Srpskoj zaobilazi turističke staze sa ovim retkim uvidom u "entitet", u kojem 1,3 miliona Srba upravlja unutar zemlje Bosne i Hercegovine. RTD daje Srbima priliku da ispričaju svoju stranu priče o ratu i njegovim posledicama. Donedavni predsednik Milorad Dodik deli svoje nezadovoljstvo dvostrukim aršinima Zapada, suprotstavljanjem nezavisnosti. Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića i ratni predsednik Narodne skupštine Republike Srpske i bivši osuđenik Haškog tribunala Momčilo Krajišnik, govore o pristrasnosti suda u Hagu U Andrićgradu, gradu kulture koji je osnovao legendarni reditelj, Emir Kusturica, deli svoje nade u ozdravljenje regiona kroz obrazovanje. Republika Srpska je rođena kada se Jugoslavija raspala, a Srbi u BiH su odbili da postanu etnička manjina unutar "novonezavisne" Bosne i Hercegovine. To je dovelo do krvavog rata u Bosni između Srba, Hrvata i muslimana. Rane sukoba su još uvek sveže i sprečavaju Srbe da nastave svoj život. Pogledajte dokumentarac RTD-a

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.