Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Jan.2019, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proslava Dana RS ove godine bez učešća Oružanh snaga BiH

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je danas da pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ove godine neće učestvovati u obeleževanju 9. januara - Dana RS.

Dodik je rekao novinarima da nije ni tražio učešće pripadnika Trećeg pešadijskog (RS) puka OS BiH u obeležavanju Dana RS, zbog, kako je naveo, struktura na nivou BiH.

"Ne želim nikoga da moljakam niti da ponižavam >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << te ljude iz Oružanih snaga. Dobro su došli na svakoj manifestaciji, veoma ih cenim i biću s njima kada budemo obeležavali Božić u Kasarni 'Kozara'", rekao je on.

Komentarišući osporavanje 9. januara kao Dana RS, s obzirom da je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim taj praznik, Dodik je kazao da se "neke realnosti moraju prihvatiti".

"Kao što mi trpimo postojanje u BiH, tako će i oni morati da se naviknu na nas. BiH nije najsretnije mesto za nas, ali smo svesni međunarodnog sporazuma, obaveza po Dejtonskom sporazumu i Ustavu i mi želimo samo ustavnu poziciju i ako se ona vrati, BiH nije sporna. Svaka druga BiH je sporna", istakao je on.

Srpski član Predsedništva BiH je dodao da će RS raditi na vraćanju svih nadležnosti koje su odlukama visokih predstavnika prenete na nivo BiH.

Dodik je dalje kazao da je policija Republike Srpske jedna od najjačih institucija, zbog čega, kako je ocenio, "nije slučajan kontinuirani napad na nju, kako bi RS ostala bez suštinskih elemenata državnosti".

Prema njegovim rečima, postoje pojedinaci koji nisu zadovoljni radom policije, ali da to postoji svugde u svetu.

"Računa se na to da treba razvlastiti još policiju u Srpskoj, što bi značilo razvlašćenje svih njenih suštinskih elemenata državnosti", rekao je on.

Navodeći da se "država zasniva i na primeni sile koju upražnjavaju policija i vojska", Dodik je naveo da su RS "oteli vojsku, a sada pokušavaju da otmu i policiju".

"Ovo društvo je stabilno i mirno i pored pojedinačnih slučajeva, a policija obavlja svoje poslove na najbolji mogući način i čini važan segment sigurnog i zdravog društva u Srpskoj", rekao je srpski član Predsedništva BiH.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.