Ozvaničen početak gradnje dionice od Banjaluke do Prnjavora

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Okt.2014, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ozvaničen početak gradnje dionice od Banjaluke do Prnjavora

LAKTAŠI - Pripremnim radovima za izgradnju mosta preko rijeke Vrbas, u Miloševcima, kod Laktaša, danas su započeli radovi na izgradnji autoputa na dionici od Banjaluke do Prnjavora.

Početak izgradnje ove dionice, čija je dužina 35,3 kilometra na autoputu od Banjaluke do Doboja, ozvaničili su Milorad Dodik, predsjednik RS, i Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza RS.

"Od danas imamo kompletne radove na cijelom autoputu Banjaluka - Doboj u dužini >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << od 70 kilometara, za tri godine oni će biti završeni, čime će nesumnjivo snažno uticati na ekonomski razvoj i jačanje industrije RS", rekao je Dodik, dodajući da će na izgradnji autoputa od Banjaluke do Doboja direktno biti angažovano oko 3.000 radnika, a indirektno na ukupnom projektu oko 15.000 ljudi.

Na dionici od Banjaluke do Prnjavora, čija je ugovorena vrijednost radova oko 158 miliona evra, biće izgrađeno 65 objekata i to 30 mostova, 20 nadvožnjaka, šest podvožnjaka i isto toliko vijadukta. Najsloženiji i jedan od najvećih objekata na ovoj dionici biće upravo most Vrbas preko istoimene rijeke, gdje su danas započeti radovi. Njegova ukupna dužina biće 549,7 metara, a projektovan je kao dvojna građevina, odnosno za svaku traku poseban most. Na samom početku dionice od Banjaluke do Doboja, odnosno do Prnjavora, biće izgrađen i vijadukt Mahovljani, ukupne dužine 1.264,5 metara. Inače, ukupna dionica od Banjaluke do Doboja duga je 72,1 kilometar i, prema procjenama, koštaće od 370 do 380 miliona evra.

Što se tiče trenutnih radova, na dionici od Banjaluke do Prnjavora trenutno se radi na obilježavanju trase, geomehaničkim ispitivanjima, krčenju šiblja, skidanju humusa i čišćenju postojećih vodotoka.

"Put koji smo počeli graditi je druga dionica koja čini jednu cjelinu iz Prostornog plana RS i mreže autoputeva, koji će sigurno dobro doći razvoju BiH i RS", rekao je Čubrilović, dodajući da je rok za završetak radova na dionici Banjaluka - Prnjavor 36 mjeseci i da sve ide planiranom dinamikom.

Zvaničnici RS danas su istakli da u oblasti izgradnje mreže autoputeva slijede radovi na dionici od Doboja do Svilaja na koridoru 5c, dionici od Svilaja prema Brčko distriktu, Bijeljini i Srbiji, te dionicama od Banjaluke prema Kupresu i od Banjaluke prema Prijedoru.

"Izgradnjom termoelektrana, početkom rekonstrukcije Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka te autoputevima, Republika Srpska predstavlja jedno od najvećih investicionih područja", istakao je Dodik, kazavši da ovakvim projektima RS pokazuje svoju sposobnost.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.