Nećemo prihvatiti izveštaj o Davidovoj smrti - politika

Izvor: B92, 14.Jun.2018, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nećemo prihvatiti izveštaj o Davidovoj smrti - politika"

Lider RS Milorad Dodik izjavio je da poslanici vladajuće koalicije neće prihvatiti izveštaj Anketnog odbora o smrti mladića iz Banjaluke Davida Dragičevića.

Banjalučki mediji su preneli da je Dodik ocenio da su predstavnici opozicije "zlupotrebili Anketni odbor", nastojeći da još više problematizuju to pitanje.

"Oni su u to uneli politiku, sebe i svoje frustracije", rekao je Dodik.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Prema njegovim rečima, izveštaj Anketnog odbora biće odbačen u Narodnoj skupštini, jer "ljudi koji su ga radii nisu radili zadatak koji im je država postavila, nisu bili objektivni, već su bili pristrasni i svoje političke stavove su uneli u izveštaj".

O zaključcima Anketnog odbora Narodne skupštine o stradanju Davida Dragičevića izjasniće se Narodna skupština 19. juna.

Anketni odbor Narodne skupštine Republike Srpske usvojio je 5. juna izveštaj u kojem je zaključio da postoji osnovana sumnja da je David Dragičević ubijen i da se Tužilaštvo hitno mora tužilačkom odlukom odrediti u vezi sa tim pitanjem.

"Anketni odbor smatra da postoji osnovana sumnja da je David Dragičević ubijen i očekuje da se po ovom pitanju što hitnije odredi Tužilaštvo RS sa odgovarajućom tužilačkom odlukom", stoji u zaključcima.

Za zaključke su glasala četiri člana Anketnog odbora iz opozicionih stranaka, dok se predstavnik vladajućeg Saveza nezavisih socijaldemokrata (SNSD) Drago Kalabić uzdržao od glasanja.

U zaključcima Anketnog odbora zatražena je smena ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača, direktora policije Darka Ćuluma, načelnika Uprave MUP RS za organizovani i teški kriminal Darka Ilića, kao i direktora Zavoda za sudsku medicinu RS Željka Karana zbog "evidentnih učinjenih propusta, povreda procedura i pravila".

Izveštaj Anketnog odbora napisan je na više od 300 stranica, a u dokumentu su sadžani odgovori na više od 800 pitanja postavljenih predstavnicima MUP RS i banjalučkog Okružnog tužilaštva.

David Dragićević nestao je u noći 18. marta, a njegovo telo je nađeno 24. marta na ušću rečice Crkvene u Vrbas.

Policija je dva dana kasnije saopštila da je to "zadesna smrt" i da ne postoje elementi krivičnog dela.

Porodica madića tvrdi da je David Dragičević otet, mučen, udavljen i da je njegovo telo potom bačeno u Crkvenu.

Od 26. marta svake večeri se na Trgu Krajine okupljaju građani koji traže "istinu i pravdu" za smrt Dragičevića, dok grupa "Pravda za Davida" na "Fejsbuk" ima skoro 330.000 članova iz RS, BiH, regiona i sveta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.