Izvor: Vostok.rs, 24.Apr.2018, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matvijenkova: Republika Srpska je bratska republika i važan partner Rusije na Balkanu

Predsednik Saveta federacije Državne dume Ruske Federacije, Valentina Matvijenko doputovala je danas u Republiku Srpsku i njen glavni grad Banjaluku, kako bi sa njenim rukovodstvom razgovarala o bilateralnim odnosima, međunarodnim pitanjima i ekonomskoj saradnji.

Ona se je zahvalila na toplom dočeku i gostoprimstvu srpskih domaćina i naglasila da to doživljava kao poseban gest koji pokazuje koliko se poštuje Ruska delegacija.

"Republika Srpska je bratska republika i važan partner Rusije na Blakanu. Zahvaljujući naporima predsednika Dodika, posljednjih godina smo unapredili naše odnose", dodala je Matvijenkova.

Dolazak Valentine Matvijenko pred Banski dvor u Banjaluci


"Rusija se protivi militarizaciji evropskih država, uključujući i članstvo u NATO-u BiH", saopštila je Matvijenkova.

"Stav Rusije je dosledan, otvoren i jasan. Mi se protivimo širenju NATO-a u Evropi, protiv smo militarizacije evropskih država, stvaranje podela, jer verujemo da narušava bezbednosnu situaciju u Evropi", rekla je ona, odgovarajući na pitanja novinara o stavu Rusije na pitanje pridruživanja BiH NATO-u.

Ona je istakla da je prošle godine robna razmena Rusije povećana za 16 odsto i iznosila je 345 miliona evra, a da je robna razmena prema Republici Srpskoj iznosila 75 odsto od ukupne robne razmene prema državnoj zajednici BiH.

Takođe je prenela pozdrave predsednika Putina.

"Želim da ispunim zadatak - da vam lično uputim pozdrave Vladimira Vladimiroviča Putina, gospodine predsedniče, sa najboljim željama", rekla je Matvijenkova.

Ona je podsetila da su se Putin i Dodik više puta sretali, uglavnom zahvaljujući njihovim zajedničkim naporima, kako bi saradnja Ruske Federacije i Republike Srpske dobila takvu dinamiku.

Ona je takođe uverila je da će nakon razgovora u Republici Srpskoj lično izvestiti predsednika Putina o pitanjima i problemima o kojima se raspravljalo na sastancima sa rukovodstvom Republike Srpske.
Predsednik Republike Srpske je nakon razgovora sa predsednikom Saveta Federacije naglasio da je danas dogovoreno niz planova na svim nivoima.

"Naša saradnja sa EU ne može biti na uštrb saradnje sa Ruskom Federacijom", rekao je on, dodajući da rezolucija Narodne Skupštine Republike Srpske obavezuje sve institucije Republike Srpske na vojnu neutrlnost.

Zahvalio je Rusiji i predsedniku Putinu na očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Istaknuta je saradnja sa kompanijama "Zarubežnjeft" i "Gasprom", a za početak maja je najavljeno potpisivanje sporazuma oko rekonstrukcije termoelktrana u Republici Srpskoj.

"Republika Srpska je zahvalna i ponosna na dobre odnose sa Ruskom federacijom" zaključio je predsednik Dodik.

Juče je Matvijenkova boravila u Sarajevu gde je poručila da "Rusija dosledno i čvrsto brani Dejtonski mirovni sporazum". Takođe je napomenula da je i Rusija jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma.





 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.