MSP BiH: Dodik ne govori istinu, tražio je pratnju za put u Hrvatsku

Izvor: RTS, 18.Feb.2018, 01:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MSP BiH: Dodik ne govori istinu, tražio je pratnju za put u Hrvatsku

Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine tvrdi da predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nije govorio istinu kada je rekao da mu ne treba zaštita policije kada se nalazi na teritoriji Hrvatske, kao i da nije tražio policijsko obezbeđenje i da njegova pratnja ne putuje naoružana.
Dodik je, naime, ranije danas rekao da mu, za razliku od člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića i ministra >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << spoljnih poslova BiH Igora Crnatka, ne treba zaštita policije kada je na teritoriji Hrvatske, kao i da nije tražio policijsko obezbeđenje i da njegova pratnja ne putuje naoružana, podseća Fena.

Ministarstvo spoljnih poslova BiH, s druge strane, navodi u saopštenju da je kabinet Dodika pre odlaska u Hrvatsku 14. februara uputio dopis tom ministarstvu u kojem je, kako se tvrdi, navedeno da je od institucija Hrvatske zatraženo da se za putovanje predsednika RS obezbedi nesmetan prelaz, te patrola policije i policijska pratnja s eskortom, prenosi Kliks.
"To je zatraženo za jedan od graničnih prelaza sa Hrvatskom. U istom dopisu je navedeno da pratnja predsednika RS putuje naoružana, sa precizno navedenim serijskim brojevima oružja, kao i tačnom količinom prateće municije", navodi ministarstvo.
Ministarstvo dodaje da ove podatke neće objaviti iz bezbednosnih razloga.
"Ministarstvo je dopis istog dana uputilo Ambasadi BiH u Zagrebu, uz instrukciju da isti odmah bude prosleđen nadležnim institucijama Hrvatske, što je blagovremeno i učinjeno", navedeno je u saopštenju.
Dodaje i da ne raspolaže informacijama da li je udovoljeno Dodikovoj molbi i poziva medije da se informišu na koji način je realizovano navedeno putovanje.
"Dodik je danas potvrdio da je tokom drugog putovanja kroz Hrvatsku, dana 15. februara prošle godine, službeno vozilo u kojem se on nalazio presretnuto od strane policije Republike Hrvatske, zbog toga što se kretalo nedozvoljenom brzinom od 200 kilometara po času, te da je zbog toga na licu mesta plaćena kazna predviđena za takve prekršaje", navodi se u saopštenju.
Dodik je ranije danas demantovao pisanje Jutarnjeg lista, koji je objavio da je hrvatska policija razoružala njegovo obezbeđenje kada je neslužbeno boravio u Hrvatskoj, rekavši da u toj zemlji nikada nije imao niti izazvao incident.
"U Hrvatskoj nikada nisam imao, niti izazvao incident. Pre nekoliko dana kada sam se vraćao sa proslave Dana državnosti Srbije, kod Vinkovaca je moju kolonu zaustavila hrvatska saobraćajna policija zbog prekoračenja brzine. Uredno smo platili kaznu i to je to", rekao je Dodik, prenose Nezavisne.
Dodao je i da kada ide u Hrvatsku ne nosi oružje niti treba da ga štiti ta zemlja, kao i da nema obavezu da se prijavljuje nadležnim institucijama kada putuje kroz nju.
Zagrebački Jutarnji list objavio je jutros, pozivajući se na saopštenje hrvatskog MUP-a, da je Dodik u sredu neslužbeno boravio u Hrvatskoj, kao i da je prilikom zaustavljanja kod Vinkovaca policija razoružala njegovo obezbeđenje.
U tekstu se navodi i da je ambasada BiH 12. februara obavestila MUP Hrvatske da će Dodik 14. februara putovati u Gornjokarlovačku eparhiju i tražila pratnju za njega dok je na teritoriji Hrvatske, ali da je taj zahtev odbijen, jer Dodik "nema status štićene osobe".
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.