Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Sep.2020, 17:32

Komšić s roditeljima bošnjačkih đaka u Liplju, Dodiku nije jasno zašto

Hrvatski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se danas s roditeljima učenika bošnjačke nacionalnosti u povratničkom mestu Liplje, kod Zvornika, koji još nisu krenuli u školu zahtevajući da uče bosanski, a ne bošnjački jezik.

Komšić je roditeljima obećao da će na narednoj sednici Predsedništva BiH razgovarati sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom o rešavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << tog višegodišnjeg problema.

"Nisu ova deca kriva. Ne treba da svoje probleme rešavamo preko njih. Pogrešili smo prema povratnicima. Često smo koristili njihovu muku u političke svrhe. Nije ni čudo što su ljudi razočarani i ljuti", rekao je Komšić novinarima.

Komšić je roditeljima bošnjačkih učenika najavio pravnu pomoć ako izostane rešenje problema, navodeći da se mogu obratiti Ustavnom sudu ili Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Roditelji bošnjačkih učenika ponovili su da neće odustati od svojih zahteva, među kojima i da se utvrdi odgovornost za to što su, kako su naveli, na osnovu usmene naredbe u matičnim knjigama u centralnoj školi OŠ "Sveti Sava" u Zvorniku izbrisan naziv "bosanski jezik", a upisan "jezik bošnjačkog naroda".

"To je krivično delo", ocenili su roditelji diskriminisane dece iz Liplja.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da "ne razume šta jedan član Predsedništva BiH radi s roditeljima školske dece u Zvorniku", i da mu "nije jasno šta Komšić pokušava da problematizuje".

Upitan o Komšićevoj izjavi da će na sledećoj sednici Predsedništva BiH razgovarati o rešavanju problema jezika u školama, te da se đacima u knjižice upisuje "bosanski jezik", Dodik je odgovorio da svaki jezik nosi naziv po imenu naroda i da ne vidi zašto bi bošnjački jezik bio izuzetak.

"Nametanje naziva jezika bosanski je nastavak politike asimilacije svih u BiH, na šta mi ne pristajemo. Onako kako ne postoji nacionalna odrednica Bosanci, tako ne postoji ni bosanski jezik", naveo je Dodik.

Dodik je naglasio da, "ako baš insistiraju da se taj jezik zove tako, onda im se mora objasniti da se bosanski na srpskom kaže bošnjački".

"Za kraj bih se našalio: član Predsedništva BiH nema mandat da se bavi ovim pitanjima, osim ako Komšić ne priznaje da je došao u prijateljsku posetu susednoj Republici Srpskoj", rekao je Dodik.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Komšić u posjeti Liplju, roditelji se nadaju pomoći u rješenju problema sa jezikom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Sep.2020

Roditelji bošnjačke djece koja pohađaju nastavu po bosanskom planu i programu na području Opštine Zvornik u Republici Srpskoj, na istoku Bosne i Hercegovine susreli su se s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem sa kojim su razgovarali o problemu jezika, jer im u matične...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.