Izetbegović nazvao Dodika političkim kabadahijom

Izvor: RTS, 18.Feb.2020, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izetbegović nazvao Dodika političkim kabadahijom

Lider Stranke demkratske akcije Bakir Izetbegović optužio je međunarodne predstavnike i Tužilaštvo BiH da ne rade svoj posao ako i da se kukavički povlače pred srpskim članom Predsedništva BiH koga je nazvao političkim kabadahijom.
Milorad Dodik poručio je pred poslanicima parlamenta RS da Republika Srpska i srpski narod nemaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << šansu u BiH i da je Ustavni sud sebi dao za pravo da donosi odluke i prebacuje imovinu na BiH, a to joj ne pripada.

Ustavni sud BiH doneo odluku po kojoj poljoprivredno zemljište koje je do sada bilo vlasništvo Republike Srpske treba da se knjiži kao imovina BiH.
Izetbegović je gostujući na televiziji Hajat rekao da institucije mogu odmah da zaustave Dodika ako imaju hrabrosti.
"Zato što se kukavički povlače pred njim, i Međunarodna zajednica, i naše Tužilaštvo. Ne rade svoj posao, ne rade posao za koji su plaćeni. Povlače se pred političkim kabadahijom. Mogu da ga odmah zaustave ako imaju hrabrosti, ili će ga zaustaviti vrijeme".
"Ako zaista napravi krizu", dodao je Izetbegović, na udaru će biti prvo Republika Srpska jer se tamo, kako tvrdi, teže živi.
"Neka izvoli ako je toliko neodgovoran i lud da takvu stvar uradi. Iz ovog Ustava neće izaći, nećemo mu popustiti", rekao je Bakir Izetbegović za Hajat TV.
Na stalne odlaske Milorada Dodika i Dragana Čovića u susedne države odakle, kao tvrdi, dobijaju direktivu kako da politički nastupaju u BiH, Izetbegović je rekao da bez obzira na njihovo "jedinstvo", probosanske snage koje se zalažu za državu BiH i sve što je njeno, i te kako imaju na koga da se oslone.
"RS traži više nego što joj po Ustavu pripada""Oslanjamo se na one a one koji su uložili ogromnu energiju, vrijeme, finansije da bi napravili mir na Balkanu. Dakle, na SAD, na Evropsku uniju, i na islamske zemlje. I te kako imamo na koga da se oslonimo. Na kraju krajeva, na sebe ćemo se osloniti", naglasio je Izetbegović.
Ocenio je da to što radi Dodik je traženje hleba nad pogačom.
"Za njih, za srpsku politiku, ravnopravnost je nepravda za njega, i za njih. Oni traže više od onoga što im po Ustavu pripada, pa i po nekom historijskom okviru. Nisu njima napravljene nepravde kakve su nama napravljene: od embarga na oružje, nepravičnog Dejtonskog sporazuma, od toga da je Srebrenica ostala tamo gdje je 'srpska vojska ostala i napravila genocid'. Traži se da se Ustav mijenja svaki put kada nešto ne mogu da završe", naveo je Izetbegović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.