Dodik uzvraća udarac –  RS traži ocenu ustavnosti Dana BiH

Izvor: RTS, 27.Sep.2016, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik uzvraća udarac – RS traži ocenu ustavnosti Dana BiH

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao da će RS podneti zahtev za ocenu ustavnosti 1. marta kao dana BiH, navodeći da je to datum održavanja referenduma na kojem Srbi nisu učestvovali.
"Ako je 9. januar smetao Bošnjacima, mi na isti način dovodimo u pitanje 1. mart kao dan BiH, jer je to datum održavanja referenduma na kojem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbi nisu učestvovali",  rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

"Očekujem da se Ustavni sud BiH jednako brzo odredi prema tom zahtevu, kao što je to učinio posle zahteva iz Sarajeva", rekao je predsednik RS, najavljujući da će taj zahtev Ustavnom sudu BiH biti dostavljen "najkasnije do četvrtka".
Dodik je naveo da 1. mart "nikada nije bio neradan dan" u RS.
Predsednik RS je najavio da će biti zatražena i "ocena ustavnosti svih odluka i akata koje je usvojio federalni parlament konstituisan nakon izbora 2014. godine, jer do sada nije formiran Klub Srba u Domu naroda FBiH".
Dodik je, takođe, rekao i da je spreman da će se odzvati pozivu na saslušanje koji je uputilo Tužilaštvo BiH, "ali ne u Sarajevu, nego u bilo kojoj pravosudnoj instituciji u Srpskoj".
"Spreman sam da dam izjavu, ali u ovom slučaju nema nikakve odgovornosti, ovo je pitanje volontarizma sarajevskih političara", rekao je Dodik.
Komentarišući izjavu predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji je u nedelju Dodiku predvideo "sudbinu Sadama Huseina, Muamera Gadafija, Slobodana Miloševića", predsednik RS je rekao da će njegov "pravni tim razmotriti postoje li uslovi za tužbu".
"Ja sam protiv bilo kakvog obračuna sa Bakirom Izetbegovićem", rekao je Dodik u Banjaluci.
Branislav Borenović, predsednik PDP-a koji je podržao održavanje referenduma, poziv Miloradu Dodiku u Tužilaštvo BiH vide kao političku pomoć Dodikovom SNSD-u na izborima koji se održavaju u nedelju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Dodik: Tražiću ocenu ustavnosti Dana nezavisnosti BiH

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2016

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik saopstio je danas u Banjaluci da je uputio zahtev poslaničkoj grupi njegove SNSD da u Narodnoj skupštini Republike Srpske pokrene inicijativu za podnošenje zahteva za ocenu ustavnosti 1. marta, Dana nezavisnosti BiH...Dodik je rekao da će obrazloženje tog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.