Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Dec.2018, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik pozvao Vučića da podrži pravo Srba na samoopredeljenje, u RS i na severu Kosova

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Beogradu da Srbi iz Republike Srpske treba da imaju pravo na samoopredeljenje i pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se u budućim razgovorima založi za takav pristup.

"To ne tražimo da bi se rušio teritorijalni integritet BiH nego da i Srbi na tom prostoru imaju pravo da se opredele, kao što treba da bude i na severu Kosova", rekao je Dodik na konferenciji sa Vučićem.

Dodik je >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << izjavio da BiH ne menja stav o priznanju Kosova i pozvao na ukidanje taksi koje je Priština uvele na robu iz Srbije i BiH.

"BiH odbija necivilizacijsko uvođenje taksi. (...) Cela BiH to osuđuje i traži ukidanje taksi jer to urušava regionalnu bezbednost i stvara nove presedane", rekao je Dodik i dodao da ni Beograd ni Sarajevo nisu uvodili recipročne mere jer veruju u moć međunarodnog faktora da utiče na Prištinu.

Dodik je rekao da će BiH poštovati svaki dogovor koji Beograd i Priština postignu.

Govoreći o situaciji u BiH, Dodik je rekao da predstavnici RS u institucijama BiH žele da što pre primene rezultate izbora, kao i da je ta primena u okviru RS završena dok se u Federaciji po tom pitanju ne radi ništa i da je zbog toga nastao zastoj dodavši da je juče istekao rok za imenovanje predsedavajućeg Saveta ministara.

"U Sarajevu se vodi politika 'kreni da nigde ne stigneš'. Mi smo spremni da konstituišemo organe na nivou BiH, imamo preporuke s evropskog nivoa da se to što pre učini, a onda u Sarajevu ne može ništa. U Sarajevu postoji opstrukcija", izjavio je Dodik.

Predsedavajući Predsedništva BiH je naveo da se Srbija pokazala kao stabilan partner BiH, i u oblasti ekonomije i u ojačavanju Dejtonskog sporazuma, i da je važno da Srbija i BiH imaju najbolje moguće odnose.

Kao važna pitanja u bilateralnim odnosima, Dodik je naveo granicu i saobraćajne veze.

"Kroz istoriju je bilo malo putnih pravaca između Srbije i BiH. Mostovi su bili puka slučajnost, ili su građeni za potrebe lokalnog stanovništva. Danas je to promenjeno", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, jedan od problema je sporost institucija BiH u rešavanju dozvola za most u Bratuncu i da će to pitanje staviti na dnevni red predsedništva.

Dodik se založio i za izgradnju spomenika stradanju Srba, pre svega u logoru Jasenovac.

Povodom izjava crnogorskog predsednika Mila Đukanovića da vlasti Srbije zaoštravaju svoj odnos prema Crnoj Gori, Dodik je rekao da misli da je to greška i da Crna Gora mora da promeni svoj odnos prema srpskom narodu kao i da će RS imati odgovor na to.

"Veoma sam svestan da određene službe Crne Gore rovare po RS, posebno u Hercegovini, i pokušavaju da je destabilizuju, pa su lokalni funkcioneri nekih opština tražili pripajanje Crnoj Gori, a da se ni ne graniče", izjavio je Dodik.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dodik pozvao Vučića da podrži pravo Srba na samoopredeljenje, u RS i na severu Kosova

Izvor: Beta, 22.Dec.2018

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Beogradu da Srbi iz Republike Srpske treba da imaju pravo na samoopredeljenje i pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se u budućim razgovorima založi za takav pristup."To ne tražimo da bi se rušio teritorijalni integritet...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.