Dodik pozvao Hrvatsku da prizna genocid nad Srbima

Izvor: RTS, 04.Feb.2018, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik pozvao Hrvatsku da prizna genocid nad Srbima

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je Hrvatsku, prilikom odavanja počasti srpskim žrtvama u Drakuliću, da prizna genocid koji je počinjen nad Srbima u Drugom svetskom ratu.
Dodik je kod Spomen-kosturnice u Drakuliću prisustvovao parastosu srpskim žrtvama ustaškog pokolja u tom banjalučkom naselju, kao i u obližnjim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mestima Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac.

Ustaše su tada ubile najmanje 2.300 ljudi, među kojima i 551 dete.
"Projekat NDH tog vremena je bio da se pobiju Srbi i oni su to revnosno radili. I to je nešto što je nepodnošljivo, da je to zaboravljeno ili nije dovoljno osuđeno", rekao je Dodik.
Pod komandom nadporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog "Tjelesnog zdruga Ante Pavelića", ustaše su uz pomoć banjalučkih ustaša ubijale Srbe bez ijednog ispaljenog metka – sekirama, noževima i krampovima, podsećaju Nezavisne novine.
Prvi spomenik žrtvama ovog pokolja podignut je 1965. godine, a od 1991. godine svake prve nedelje pre godišnjice stradanja služi se parastos u naselju Drakulić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dodik pozvao Hrvatsku da prizna genocid NDH-a nad Srbima

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Feb.2018

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je danas Hrvatsku da "prizna genocid koji je počinjen nad Srbima u Drugom svetskom ratu"..."Projekat NDH tog vremena je bio da se Srbi pobiju i oni su to revnosno radili. Nepodnošljivo je da je to zaboravljeno ili nije dovoljno osuđeno", rekao je Dodik...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

"Za deset sati ubili 2.300 Srba - bez ispaljenog metka"

Izvor: B92, 04.Feb.2018

Banjaluka -- Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je Hrvatsku da "prizna genocid koji je počinjen nad Srbima u Drugom svetskom ratu"..."Projekat NDH tog vremena je bio da se Srbi pobiju i oni su to revnosno radili. Nepodnošljivo je da je to zaboravljeno ili nije dovoljno osuđeno", rekao...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.