Dodik odbacuje poziv Pompea da BIH napravi iskorak ka mogućem članstvu u NATO

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Jan.2019, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik odbacuje poziv Pompea da BIH napravi iskorak ka mogućem članstvu u NATO

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik odbacio je danas poziv američkog državnog sekretara Majka Pompea vlastima u Sarajevu da naprave iskorak na putu ka mogućem članstvu u NATO usvajanjem godišnjeg nacionalnog plana reformi (ANP), čime bi se aktivirao Akcioni plan za članstvo u Severnoatlantskom savezu (MAP).

"Oni (SAD) moraju da se naviknu da je naš stav definitivan u tom pogledu. Republika Srpska >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je za vojnu neutralnost i neulazak u bilo koji vojni savez", rekao je Dodik za agenciju Srna.

Dodik je rekao da očekuje da tome ostanu privrženi i predstavnici RS u Savetu ministara.

"Očekujem i od predstavnika Srpske u Savetu ministara da ostanu privrženi Rezoluciji Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti. Svaka vrsta druge odluke bila bi protiv interesa Srpske i dovela bi svakoga ko bi se ponašao na taj način u poziciju da krši odluke najviših organa Republike Srpske", naglasio je Dodik.Dodao je da BiH ima okvir koji se zove Partnerstvo za mir i sarađuje sa NATO i da su, u tom pogledu, ostvarene mnoge zajedničke aktivnosti, ali da su novi zahtevi koji su ispostavljeni nešto drugo.

"Pozivanje na neke ranije donesene odluke su potpuna konfuzija. Ako su donesene odluke zašto traže nove. U svakom slučaju novih odluka koje podrazumevaju približavanje NATO neće biti zato što Srpska i srpski narod iz razloga koji smo ranije objasnili, prvenstvo što nas je NATO bombardovao i što su nam naneli ozbiljne gubitke u ljudskom i materijalnom smislu, ne može da prihvati članstvo u tom savezu", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, ni Komisija za NATO integracije koja se bavila ovim pitanjem nije završila svoj posao.

"Sve je to konfuzno. Pozivanje Pompea na ranije donesenu strategiju spoljne politike BiH koju je usvojio Mladen Ivanić nije argument jer strategija nije pravno obavezujuća", naveo je Dodik.

Pompeo je početkom nedelje poslao pismo članovima Predsedništva BiH u kojemu je naveo da SAD tu zemlju vide kao strateškog partnera u regionu i žele da ona nastavi da se prilagođava NATO standardima s perspektivom da jednog dana postane i punopravna članica.

Pompeo je naveo da je svestan razlika koje u BiH postoje oko tog pitanja i povezivanja mogućeg članstva BiH u NATO s odlukama koje bi na tom planu donosio Beograd, ali je istakao da Srbija već sada ima znatno razvijeniju suradnju s Alijansom nego BiH ;pa nema prepreka da i ta zemlja preduzme slične korake.Hrvatski i bošnjački član Predsedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović u sredu su posebnim izjavama pozdravili poziv državnog sekretara Pompea i obojica su najavili da će učiniti sve ne bi li što prije bio usvojen ANP i poslat i NATO na odobrenje, u skladu s ranijim zaključkom ministara spoljnih poslova država-članica Alijanse.

Komšić i Džaferović su naveli da je put ka NATO obaveza koja proističe iz Zakona o odbrani BiH i iz odgovarajućih odluka Predsedništva BiH, uključujući strategiju spoljne politike zemlje.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Dodik odbacuje poziv Pompea da BIH napravi iskorak ka mogućem članstvu u NATO

Izvor: Beta, 10.Jan.2019

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik odbacio je danas poziv američkog državnog sekretara Majka Pompea vlastima u Sarajevu da naprave iskorak na putu ka mogućem članstvu u NATO usvajanjem godišnjeg nacionalnog plana reformi (ANP), čime bi se aktivirao Akcioni plan za članstvo u Severnoatlantskom...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.