Dodik i Orban: Nema otvorenih pitanja u odnosima Mađarske i BiH

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Jun.2019, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik i Orban: Nema otvorenih pitanja u odnosima Mađarske i BiH

Predsedavajući Predsedništva BiH i njegov srpski član Milorad Dodik rekao je danas u Budimpešti da u odnosima BiH i Mađarske nema otvorenih pitanja i problema, i da je to dobra osnova za buduću saradnju, prenela je agencija Srna.

"Budimpešta i Banjaluka su veoma blizu i mogu da razviju mnogo obimnije odnose i tragali smo za metodom kako da te odnose učinimo što je moguće boljim", rekao je Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare sa mađarskim premijerom Viktorom >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Orbanom.

Orban je rekao da odnosi Mađarske sa Srbima u BiH ne dostižu dostojan nivo i intenzitet koji je moguć.

"Pojačaćemo međusobne odnose Banjaluke i Budimpešte i smislićemo dugoročnu saradnju jer za to postoje široke mogućnosti na bazi međusobnog prijateljstva dva naroda", rekao je Orban.

Dodik je rekao da je Orbana upoznao sa situacijom u BiH i obavestio da još nije formirana vlast, iako su izbori održani u oktobru prošle godine dodajući da to sprečava puni kapacitet odnosa Mađarske i BiH.

Dodao je i da je Orbanu preneo stav da se put BiH ka članstvu u EU ne dovodi u pitanje, a zahvalio mu za podršku Mađarske evropskom putu BiH.

Orban je naveo da je cilj je da se uspostave što bolji odnosi BiH sa EU i da će se raditi na tome.

Dodik je rekao da je Mađarska spona NATO i BiH i da je zbog toga "veoma važno da se razumeju u vezi sa tim pitanjem".

Tokom trodnevne posete Mađarskoj Dodik se sastao s predstavnicima srpske zajednice koji su, kako je rekao, izrazili "zadovoljstvo što su Mađarska i njen premijer učinili sve da njihov položaj bude bolji nego ranije", piše Srna.

Dodik je zahvalio Orbanu i na naporima koje je uložio da odnosi Srbije i Mađarska ;budu na istorijskom maksimumu, ocenivši da to stvara nove mogućnosti i za jednu i za drugu zajednicu.

"Poseta Dodika simbolizuje dobre odnose Mađara i Srba koji su značajna manjina u našoj zemlji", istakao je Orban.

On je naglasio da je pohvalno što je Dodik posetio Srbe koji žive u raznim područjima u Mađarskoj jer "to pokazuje da srpski rukovodioci imaju pažnju za Srbe".

Orban je ranije danas rekao da Mađarska poštuje BiH, ali da želi zvanične odnose i jačanje saradnje sa Republikom Srpskom.

"Mi poštujemo identitet Republike Srpske. Donećemo akcioni plan koji će se odnositi i na politička i na ekonomska pitanja, kao i na saradnju u oblasti obrazovanja i kulture sa RS", rekao je Orban srpskom članu i predsedavajućem Predsedništva BiH Miloradu Dodiku na početku radnog ručka, prenela je agencija Srna u izveštaju iz Budimpešte.

Orban je naveo da želi da što pre počne saradnja Mađarske i Republike Srpske.

"Želim da počnemo tu saradnju i iz ličnih potreba, jer Vas, gospodine Dodik, poštujem lično. U Mađarskoj uživate ozbiljan respekt. Vi ste čovek koji je spreman da se založi za svoju zajednicu. Kritike protiv Vas su priznanje i ništa drugo. U perspektivi vidim mnogo dodirnih tačaka među nama", dodao je Orban, prenela je Srna.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.