Dodik: Uspešan prvi dan Ekonomskog foruma na Jahorini

Izvor: Blic, 20.Apr.2016, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Uspešan prvi dan Ekonomskog foruma na Jahorini

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je veoma uspešnim prvi dan Ekonomskog foruma na Jahorini i istakao da je prisustvo učesnika iz skoro celog sveta pokazalo da je Republika Srpska spremna da radi sa svima.

- Ovde su prisutni ljudi iz skoro celog sveta i to je nešto što me čini radosnim - rekao je Dodik i dodao da to pokazuje da Republika Srpska radi sa svima i da ne postoji svrstavanje na Istok >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ili Zapad.

Predsednik Republike Srpske, koji je pokrovitelj Ekonomskog foruma, ističe da pokazana sposobnost da se organizuje skup na ovom nivou govori o tome da je Forum bio pravi pogodak i da je dobro odigrao svoju ulogu. On je istakao da će Formu pomoći da se bolje razumeju domaći ekonomski trendovi.

- Veliki broj prisutnih gostiju iz Kine, Rusije, Nemačke, Italije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Republike Srpske, Federacije BiH i drugih zemalja iz regiona potvrđuje jednu takvu ocenu - izjavio je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske.

Izrazivši zadovoljstvo ovim skupom, čiji je cilj, kako kaže, razmatranje mogućnosti ekonomskog rasta, predsednik Republike Srpske je najavio da će forum postati tradicionalan.

- Svet je proteklih godina suočen sa mnogim problemima i izazovima, koje države rešavaju na različite načine, a kod nas se to nedovoljno razume. Cilj ovog foruma je da se dovoljno razumeju ekonomska kretanja - rekao je Dodik.

Govoreći o razgovorima koje je danas vodio sa učesnicima Foruma, Dodik je istakao da je sa kineskom delegacijom razgovarao o mogućnosti investiranja u Olimpijski centar Jahorina.

Pročitajte još:

Osim sa kineskom delegacijom, Dodik kaže da je o razgovarao sa predstavnicima mnogih kompanija iz Nemačke, Rusije i Srbije, među kojima su bila i "Skijališta Srbije", koja su zainteresovana za Jahorinu i sa kojima je razgovarao o načinima saradnje.

Dodik je naglasio da Republika Srpska mora da iskoristi sve mogućnosti i konekcije kako bi ostvarila ekonomsku saradnju i sa Istokom i sa Zapadom.

- EU je veliki investitor i mi ne bi trebali da se odreknemo nekih benefita koje imamo od njih, ali isto tako ne smemo da zanemarimo veliko prisustvo ruske privrede u naftnoj industriji u Republici Srpskoj ili kineske sa kojom se vode razgovori o proširenju mreže auto-puteva i izgradnji novih energetskih objekata - rekao je Dodik.

Govoreći o aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom, Dodik je napomenuo da je on pažljivo dizajniran i da omogućava da budžet u naredne tri godine dobije podršku od 100 do 110 miliona KM i da obezbedi potpunu likvidnost.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.