Dodik: Sa Lavrovom o važnim pitanjima, akcenat na ulaganjima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2022, 20:22

Dodik: Sa Lavrovom o važnim pitanjima, akcenat na ulaganjima

Srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom razgovarao o mnogim važnim pitanjima, a akcenat je bio na ulaganjima u Republiku Srpsku.

Dodik je posle sastanka sa Lavrovom za RTRS istakao da je šef ruske diplomatije potvrdio da tema o gasovodu nije skinuta sa dnevnog reda.

"Treba da nađemo načine kako ćemo nastaviti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << taj projekat, kao i onaj vezano za tečni gas koji smo razvijali zajedno sa Gaspromom u Zvorniku gde su već rešeni lokacijski poslovi i nabavljena oprema. Preostaje samo da se to kompletira. Mi smatramo da je sasvim normalno i potrebno za nas, našu privredu i naše stanovništvo da obezbedimo nesumnjive izvore snabdevanja i u tom pogledu apsolutna je naša podrška svim tim projektima i želimo da to nastavimo", rekao je Dodik.

Dodik je naveo da je jedna od tema razgovora bila i termoelektrane na gas.

"Sutra ću nastaviti da o tome razgovaram i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i direktorom Gasproma", kazao je Dodik.

Nezaobilazna tema, dodao je, bila je rusko-srpski hram u Banjaluci koji gradimo.

"Iskazali su spremnost da se u nekoj fazi uključe u finalizaciju izgradnje hrama", kaže Dodik.

Razgovarali su, dodao je, i o situaciji u Ukrajini.

"Naravno, moje zalaganje je išlo u tom smeru da se što pre završe sukobi, da se uspostave pregovori i da se normalizuje situacija i oni to jednako isto tako žele", kazao je Dodik.

Poručio je da je Lavrov zahvalio na činjenici da "mi nismo bili ti koji smo bili spremni podržati sankcije Ruskoj federaciji".

"Oni to dobro primećuju. To je za njih beznačajna priča u ekonomsko - finansijskom smislu, ali je isto tako ogromna stvar u moralno - političkom smislu da se ne uvode sankcije jer to se čita kao osuda za krivicu. Naravno, s naše strane je apsolutno rečeno da mi ne treba da uvodimo sankcije", naveo je Dodik.

Republika Srpska nije dozvolila uvođenje sankcija Rusiji

Dodik je rekao danas na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu da se BiH nije pridružila sankcijama Rusiji jer Republika Srpska to nije dozvolila.

"Mi smo izloženi ozbiljnim pritiscima, pogotovo vezano za sukob u Ukrajini. Od nas se traži da se pridružimo sankcijama Rusiji, ali Republika Srpska to ne dozvoljava", rekao je Dodik, koji je naglasio da je na forum došao kao predstavnik Republike Srpske.

Dodik je istakao i da BiH ostaje nestabilna zemlja, jer se nalazi pod protektoratom zapadnog sveta, prenosi RTRS.

"Samo za naivne deluje da se sve ovo dešava baš sad, jer se decenijama unazad ostavljaju nerešeni konflikti. Liberalizam je pobedio komunizam, ali nije sam sebe i danas to vidimo", ukazao je Dodik.

"Zapad nikada nije prestao da ide prema Istoku, niti odustao od namere da ovlada resursima Rusije", smatra Dodik i ističe da se sukob u Ukrajini vodi do poslednjeg vojnika, a sve kako bi se oslabila Rusija i ovladalo njenim resursima.

Prema njegovom mišljenju, svet danas ima tri lidera - predsednike Rusije, Kine i Turske - Vladimira Putina, Si Đinpinga i Redžepa Tajipa Erdogana.

"Nisam potencijal da kažem odgovor na pitanje šta sutra raditi, ali znam da svet ne sme otići u globalni sukob. Najveći deo čovečanstva razume šta se događa. Ne ulazim u strategiju ratovanja, ali smatram da sukob u Ukrajini treba što pre da prestane", istakao je Dodik.

Mit da su Srbi globalni krivci

Srbi su izgubili medijski rat 90-ih godina i zato su postali globalni krivci, izjavio je Dodik u Sankt Peterburgu.

Iskazavši zahvalnost Rusiji i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu što ima priliku da govori na ovom velikom međunarodnom skupu, Dodik je poručio da svet bez pravila ne može da funkcioniše i ukazao na visok stepen nepoverenja u svetu, prenela je RTRS.

"Ozbiljna je uloga medija i propagande. Mi to vidimo na Balkanu", rekao je Dodik.

On je dodao da je Zapad i dalje zatvoren i ne dozvoljava ništa, oduzima rusku privatnu imovinu, zatvara medije.

"Zamislite onda koliko je nama malima teško, kada neki trećerazredni zapadni diplomata dođe da se dokazuje kod nas", poručio je Dodik i dodao da samo naivni političari misle da te diplomate imaju neku moć.

Na Balkanu ima ruskog uticaja, ali ne malignog

Dodik je rekao i da na Balkanu ima ruskog uticaja, ali ne malignog, kako to ocenjuju zapadne zemlje.

"Balkan je sve ovo iskusio - snagu SAD, izlazak Velike Britanije iz EU koja želi da se vrati na scenu kao sila i na Balkanu preuzme određenu ulogu", rekao je Dodik.

On je istakao da Rusija nije bacala osiromašeni uranijum na Srbiju i Republiku Srpsku posredstvom NATO bombi.

On je naveo i da Zapad nikada nije prestao da ide prema Istoku, jer želi da ovlada resursima koje ima Rusija, ocenivši da su mnogi dolazili do Moskve, ali su tu slomili leđa.

"Taj isti zapadni svet odvojio je Kosovo i rekao da može biti država. Nije vodio računa o teritorijalnom integritetu Srbije, a sada priča o teritorijalnom integritetu Ukrajine. Taj svet, zbog pravila kojih više nema, ide u jednu vrstu destabilizacije za koju su potrebni lideri koji mogu da donose odluke", naglasio je Dodik.

Na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, koji se održava pod sloganom "Nove mogućnosti u novom svetu", učestvuju državnici iz 70 zemalja.

Plenarna sednica foruma biće održana u petak, uz učešće ruskog predsednika Vladimira Putina, posle čega je planirani susret Putina i Dodika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.