Dodik: Razgovara se o mirnom razlazu, ne o ratu; Milanović: Priča neozbilja i opasna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Apr.2021, 14:56

Dodik: Razgovara se o mirnom razlazu, ne o ratu; Milanović: Priča neozbilja i opasna

Predsednik i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ponovio je danas da je mirni razlaz jedina opcija za BiH i da će sigurno biti ostvarena u nekom narednom periodu.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjave Bakira Izetbegovića i Željka Komšića da bi rešenja koja predviđa tzv. non pejper Janeza Janše vodila u rat, Dodik je rekao da se u BiH povela polemika kao da je neko objavio rat, a da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u suštini razgovara o mogućnosti mirnog razlaza, što je, kako smatra jedina moguća opcija.

On je ocenio i da Izetbegović Srbe u RS i BIH naziva agresorom, a želeo bi da ostanu da bi se, kako kaže, na njima iskijavao sa raznim koncepcijama njegovog oca o muslimanskoj drzavi, gde bi muslimani odlučivali o svemu u BiH, a Srbi bili kažnjeni, ili otišli u Srbiju.

"Naravno da se to neće desiti", poručio je Dodik i ukazao da u uslovima kada Izetbegović i njegova partija donose deklaracije kako treba Bosnu organizovati bez entiteta i bez konstitutivnih naroda, onda je jedina realna varijanta mirni razlz.

"To je nešto što poslednjih godina preferiram i mislim da je jedino realno", istakao je Dodik.

Napominje da on kao i mnogi nije za promenu granica, jer je granica, kako kaže, između RS i drugog entiteta uspostavljena međunarodnim sporazumom i ona je definitiva i međunarodno priznata i neće se menjati.

Dodik je rekao da će se polemika u BiH nastaviti, ali da u RS uvek ima onih koji napadaju srpsku stranu i slede ideje i iz Sarajeva.

Predsednik Aleksandar Vučić ponovio je stav da se Srbija ne meša u unutrašnje odnose u BiH i da podržava integritet BiH kao i RS u okviru nje.

Kaže i da smo spremni da uvek razgovaramo o svim temama, "ne kidišući na one koji drugačije misle".

"Spremni smo da čujemo šta o svemu misle i pripadnici bošnjačkog, hrvatskog, a posebno šta misli i srpski narod", istakao je Vučić.

Milanović: Priča o razlazu u BiH neozbilja i opasna

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da je priča o mirnom razlazu u Bosnii Hercegovini toliko neozbiljna, ali istovremeno i opasna da je ne treba stavljati čak ni na non-pejper, ma od koga god dolazila.

Za eventualnu povezanost Srbije i njenog predsednika Aleksandra Vučića sa tom idejom, Milanović kaže da to prevazilazi maštu čak i scenarista beogradskih krimi serija.

"Bilo kakvo miroljubivo razilaženje - Hrvatska do Drine, Beograd do Une - to ne dolazi u obzir. I u tom smislu taj papir je big sh*t", rekao je Milanović u svom maniru.

On kaže da se nada da nezvanični diplomatski dokument nije došao iz Ljubljane, jer "objektivno, ja njih dosta poštujem i mislim da nisu baš tako zalupani".

"Što se mene tiče, nema govora o razlazu BiH. Ono o čemu ima govora je davanje temeljnih ustavnih prava iz Dejtona koja hrvatskom narodu pripadaju, a koja su im uskraćena, pa čak i ukradena", poručio je Milanović, prenela je Hina.

Milanović je konstatovao da od razlaza u BiH neće biti ništa i dodao da se to neće dopasti predsedavajućem Predsedništva BiH Miloradu Dodiku, ali da veruje da je i on toga svestan.

Hrvatski predsednik takođe ne veruje da bi, kako je kazao, predsednik Srbije Aleksandar Vučić stajao iza ideje ujedinjenja Kosova i Albanije.

"Dakle, prvo priznanja Kosova, što je već puno, i onda još ujedinjenje Kosova i Albanije", rekao je Milanović.

Komentarišući pisanje pojedinih medija da ta ideja dolazi iz Beograda, Milanović kaže da tek ta “kombinatorika nadilazi maštu i scenarista najboljih beogradskih kriminalističkih serija, kao što su Tajkun, Močvara, Besa i slične. Pogledajte", preporučio je Milanović.

On za Janšu kaže da "zna biti vrlo 'anfan teribl' i nešto drugo uz to".

"Taj Janša je ustvari prema Hrvatskoj bio, neću reći blagonaklon, ali videlo se da iza njega stoji neka podrška koja je kontinuirana u slovenačkoj politici i upravo zato me katkad znao da iznenadi nekim svojim konstruktivnim stavovima, bez obzira na to što zna da priča dosta toga", rekao je Milanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.