Dodik: Priština poručuje da ne moramo da poštujemo regionalni pristup

Izvor: RTS, 24.Nov.2018, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Priština poručuje da ne moramo da poštujemo regionalni pristup

Odluka Prištine o uvođenju takse na proizvode iz BiH poruka je i nama da možemo da se ponašamo kako hoćemo i da ne poštujemo regionalni pristup, izjavio je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik. Poručio je i da je noćno uklanjanje zastave Republike Srpske ispred njegovog kabineta u zgradi Predsedništva nedopustivo i skanadalozno.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Milorad Dodik je izjavio, povodom odluke Prištine da uvede takse od 100 odsto, da će ovih dana tražiti od organa BiH da mu predoče moguće mere koje se mogu preduzeti da bi zaštitili svoje interese.

"To je ono što ćemo uraditi. Reciprocitet je uveden u međunarodne i međudržavne odnose onda kada su one formirane i postavljene", istakao je Dodik.
Regionalna saradnja je svakako dobra, kaže Dodik ali smatra da je primarno za svaku zemlju da zakoni deluju pod jednakim uslovima.
Prištinske vlasti podigle su ove nedelje takse na proizvode iz centralne Srbije na 100 odsto, a merama su obuhvaćeni i proizvodi iz Bosne i Hercegovine.
"Uklanjanje zastave nedopustivo i skandalozno"
Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je noćno uklanjanje zastave Republike Srpske ispred njegovog kabineta u zgradi Predsedništva nedopustivo i skanadalozno, preneli su banjalučki mediji.
Dodao je da to očigledno predstavlja pokušaj druga dva člana Predsedništva, bošnjačkog Šefika Džaferovića i hrvatskog Željka Komšića, da mu pošalju poruku da tamo nema mesta za Srbe, prenosi RTRS.
"Taj potez simbolički samo potvrđuje nameru hegemonističkih krugova u Sarajevu da protivno Dejtonu eliminišu Republiku Srpsku, jer histerični noćni juriš na zastavu Republike Srpske upravo to demonstrira", rekao je Dodik, prenosi Srna.
Dodik je rekao da zastava Republike Srpske ispred njegovog kabineta i na ceremoniji predaje akreditivnog pisma novoimenovanog ambasadora Srbije, nije nikakva bahatost i neodgovornost, niti skrnavljenje, kako to navode Džaferović i Komšić.
"Boja i simbolika zastave RS ne vređa nikoga"
Ističe da je to njegova potreba za simboličkim predstavljanjem svog identiteta i identiteta naroda kome pripada i koga predstavlja. "Boja i simbolika zastave RS ne vređa nikoga i predstavlja njen zvanični vizuelni identitet. Kome to može da smeta? Nikom dobronamernom", kaže Dodik.
Napominje da tek kada bude uklonjena zastava Federacije BiH, neko ima pravo da njemu nešto kaže.
Dodik smatra da je zabrinjavajuće da je zastava brutalno uklonjena posle radnog vremena, kad nikog nije bilo u kabinetu, što samo govori da je zgrada Predsedništva BiH nesigurno mesto za njegovo normalno funkcionisanje.
"Za pretpostaviti je da po zgradi, odnosno mom kabinetu, kada nema nikog vršljaju pripadnici raznih obaveštajnih službi koje kontroliše sarajevski politički krug", naglasio je Dodik. 
Poručio je da ga noćni atak na zastavu Republike Srpske neće sprečiti da ona uvek bude istaknuta ispred njegovog kabineta i tamo gde se on nalazi, "kad god je i dokle god je u zgradi Predsedništva BiH, svidelo se to kome ili ne".
Zastava Republike Srpske koja je bila istaknuta ispred kabineta predsedavjućeg Predsedništva BiH u Sarajevu uklonjena je sinoć na zahtev kabineta bošnjačkog člana Šefika Džaferovića "s obzirom na to da se radi o zajedničkim prostorijama".
Zastava RS bila je istaknuta juče, pored zastave BiH, u svečanom salonu kada je Dodik primao akreditivna pisma ambasadora Srbije Aleksandra Đorđevića.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

DODIK: Priština poručuje da možemo da se ponašamo kako hoćemo

Izvor: Kurir, 24.Nov.2018

Odluka Prištine o uvođenju takse od 100 odsto na proizvode iz Bosne i Hercegovine poruka je i toj zemlji da može da se ponaša kako hoće i da ne poštuje regionalni pristup, izjavio je danas predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.