Dodik: Predsedništvo je jedini izvršno-politički organ, Savet ministara je pomoćno telo

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Nov.2018, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Predsedništvo je jedini izvršno-politički organ, Savet ministara je pomoćno telo

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je Predsedništvo BiH jedini izvršno-politički organ na nivou BiH, a da su sve ostale zajedničke institucije, među kojima i Savet ministara BiH, samo pomoćna tela.

"Savet ministara BiH nije vlada BIH, već pomoćno telo Predsedništva BiH", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je dalje kazao da Obaveštajno-bezbednosna >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << agencija (OBA) nema njegovu podršku i podršku Republike Srpske, jer je OBA, kako je naveo, kreirala tvrdnje o postojanju paravojnih struktura u RS i pratila srpske zvaničnike.

"To neću tolerisati. Mislim da me OBA tretira kao svoj naveći problem. Neću da dozvolim da otuđena obaveštajna struktura može da bude jača od izabranih predstavnika srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda", kazao je Dodik.

Ocenivši da se dosadašnja BiH pokazala neuspešnom, on je pozvao na dogovor tri naroda, navodeći da želi "politiku čistih računa" koja podrazumeva ravnopravnost dva entiteta i tri naroda.

Dodik je optužio instituciju visokog predstavnika i međunarodnu zajednicu za intervencionizam u BiH, koji je, kako je naveo, najviše bio usmeren protiv RS i srpskog naroda u BiH.

"Međunarodni intervencionizam mora prestati. Ja taj intevencionizam više neću dozvoliti i radiću na punom uspostavljanju Dejtonskog sporazuma", kazao je predsedavajući Predsedništva BiH.

On je dodao da "ne želi nikom da preti", ali da je on predstavnik RS i srpskog naroda i da neće dozvoliti bilo kakvu nepravdu prema RS.

Navodeći da on "neće biti ikebana u Sarajevu", Dodik je kazao da će krenuti od zahteva da tamo gde je on bude i zastava RS.

Dodik je dodao da je kao Predsedavajući Predsedništva BiH dobio čestitku američkog predsednika Donalda Trampa, u kojoj mu Tramp čestita 25. novembar kao Dan državnosti BiH.

Dodik je kazao da je pismom odgovorio Trampu u kojem ga je obavestio da 25. novembar nije Dan državnosti BiH i da BiH nema utvrđen Dan državnosti.

U Federaciji BiH se 25. novembar, dan ZAVNOBiH-a, slavi kao Dan državnosti BiH, dok taj praznik nije priznat u RS.

Dodik je kazao da mu je Tramp poželeo i dalji napredak BiH na putu evroatlantskih integracija, dodavši da je obavestio američkog predsednika da BiH ima samo odluku o saradnji sa NATO, ali da nema odluku o ulasku u taj vojni savez.

"Mada se ne slažemo oko ovih stvari, mislim da je ovo dobar početak komunikacije Trampa i mene", rekao je Dodik.

Predsedavajući Predsedništva BiH je kazao da je neprihvatljiva odluka vlasti u Prištini o povećanju carina na robu iz BiH i Srbije, ocenivši da je jasno da Priština ne poštuje sporazum CEFTA.

"BiH neće priznati Kosovo. Ja ću na Predsedništvu BiH insistirati da BiH razmotri kontramere prema Prištini. Oni su prekršili sporazum CEFTA, a sigurno to nisu uradili da im to nije šapnuo neko iz Evrope", kazao je Dodik.

On je najavio da će u nedelju posetiti Srbiju povodom godišnjice prisajedinjenja Vojvodine Srbiji i da će se tada sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a da će 29. novemra posetiti Sankt Peterburg.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.