Dodik: Okupljamo ratne veterane

Izvor: B92, 13.Feb.2022, 21:12

Dodik: "Okupljamo ratne veterane"

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Bosni i Hercegovini "neće biti nikakvog rata".

On je rekao da Stranka demokratske akcije (SDA) okuplja svoje ratne veterane, ali da, kako je istakao, u Bosni i Hercegovini "neće biti nikakvog rata".

"Mi znamo da SDA okuplja svoje ratne veterane, pokušava ih mobilisati i naravno pokušava ih organizovati u nekoj zabludnoj priči o tome da eventualno nešto će trebati. Neće ovđe biti nikakvog rata", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Dodik za RTRS.

Govoreći o okupljanju u Bužimu, gde su uniformisana lica nosila ratne zastave takozvane Armije BiH i uzvikivali islamske verske pokliče, Dodik je ocenio da to nije više spontano okupljanje, već "nešsto organizovano, neka podmukla aktivnost koja je očigledno na prostoru čitave Federacije BiH''''.

On je poručio da je ovde reč o "političkom nastojanju muslimanskog nacionalizma, oličenog u SDA, i da okuplja sve njihove političke partije, bez obzira da li je to desnica, centar ili levica, koji nastoje da promovišu ključnu ideju o jednoj državi za jedan narod, BiH samo za muslimane".

"I zato ova priča o građanskom uređenju, to nije uopšte bezazlena priča. Po principu takvog uređenja mi bismo kao Srbi bili svedeni ovde na građansku manjinu koja bi navodno trebalo da ima neka svoja prava. Ne, mi smo ovde suvereni. Ova Republika je suverena, vlasništvo Srba ovde i drugih ljudi koji tu žive, ali većinom su tu Srbi i mi ne želimo da izgubimo naš status, ne želimo da izgubimo naše političke instrumente, da se borimo za očuvanje i razvoj Republike Srpske", rekao je Dodik.

On je ocenio da od reakcije međunarodne zajednice nema ništa.

"Međunarodna zajednica je na fonu muslimanskog ekstremizma ovde. Htela ili ne, ono što čini administracija SAD ili briselska administracija, oni naravno imaju svoja objašnjenja za to, ali stvarajući priču o centralnoj Bosni, stvaraju unitarnu državu u kojoj bi trebalo da bude država za jedan narod i za jednu većinu", istakao je Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH ističe da su mu to rekli kada je jednom bio u Stejt departmentu sa tadašnjim zamenikom državnog sekretara.

"Znači jedna od tri, četiri najvažnije funkcije u Americi, poručio mi je da se ja moram naviknuti da BiH ima većinski narod koji se zove Bošnjaci, muslimani, i da oni imaju pravo na tu zemlju, a da će on nama garantovati upravo ovo - manjine", tvrdi Dodik.

"I zato smo mi ovde u borbi svih ovih 20 godina. I zato je važno da budemo okupljeni, da Republika Srpska pokaže svoju volju svakih izbora. Ovo je učinila propaganda, pre svega zapadna, kako su izbori neko davanje. Ne, izbori su uvek očuvanje naše Republike. Da nije bilo volje naroda, ova Republika davno ne bi postojala", zaključio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.