Dodik: Nikad neću priznati da je u Srebrenici počinjen genocid; Jovanović: Vaša politika vas je dovela do rata sa Andželinom Džoli

Izvor: Politika, 01.Feb.2012, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Nikad neću priznati da je u Srebrenici počinjen genocid; Jovanović: Vaša politika vas je dovela do rata sa Andželinom Džoli

Sučeljavanje predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i lidera LDP-a Čedomira Jovanovića, koje je upriličio Tanjug, potrajalo je više od sat vremena i proteklo je u burnoj atmosferi. Dodik je odbacio navode Jovanovića da je RS genocidna tvorevina, ocenjujući da je ta tvrdnja apsolutno neprihvatljiva, netačna i uvreda za RS i srpski narod. Jovanović je podsetio da su prvi predsednik i prvi komandant vojske RS u Hagu i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << istakao da je njegova priča o RS kao genocidnoj tvorevini izvučena iz konteksta, ali da je to ne čini manje značajnom.

Polemika Dodika i Jovanovića, na momente bila je vrlo žučna, jedan drugom su upadali u reč, a emisija je potrajala 20 minuta duže nego što je bilo planirano.

Dodik je kazao da je Republika Srpska nastala 1992. godine, „tri godine pre zločina u Srebrenici”. On je podsetio da su na istom području jedinice Nasera Orića počinile stravične zločine nad Srbima.

Jovanović je kazao da je Dodik ranije rekao da je u Srebrenici počinjen genocid. Dodik je to demantovao i dodao: „Nikada nisam priznao da je u Srebrenici počinjen genocid, niti ću to učiniti. Ja sam samo konstatovao da je Haški tribunal doneo presudu u slučaju generala Krstića, kojom ga je osudio za genocid u Srebrenici. Ja sam samo konstatovao ono što je pisalo u sudskoj presudi”. Dodik je konstatovao i da nikada nije sporio zločin u Srebrenici, ali da će uvek osporavati tvrdnju da je RS genocidna tvorevina. On je, takođe, rekao: „Otiđite u Potočare i pogledajte ploču, garantujem vam da ćete makar 500 imena, koje tu budete videli, naći u biračkim spiskovima, žive i zdrave, ljude koji glasaju…”

Jovanović je za Srebrenicu kazao da je to bio „najmasovniji ratni zločin u posleratnoj Evropi”, i istakao da „nisu Karadžić i Mladić pijemont srpstva, pijemont srpstva treba da bude Srđan Aleksić, Srbin koji je odbranio Bošnjaka od Srba i to platio životom”. Dodik je rekao da se RS ponosi Aleksićem, ali je i upitao: „Gde je takav primer na suprotnoj strani? Nema ga”.

Jovanović je kazao da je tačno da je u „Srebrenici učinjen zločin, koji je okarakterisan kao genocid” i da je „isto tako činjenica da Bosna nije država, već lonac”. On je rekao Dodiku da se ovakvom politikom „stiglo do rata sa Andželinom Džoli”, aludirajući na široku raspravu u javnosti o odnosu prema ratu i ulozi Srba u filmu „U zemlji krvi i meda”, koji je američka zvezda uradila.

Dodik je kazao da niko ne spori da su u ratu najviše stradali Bošnjaci, njih 66.000, ali da se tim brojevima manipuliše, „mnogo je i da je jedna osoba stradala, samo kažem da su i drugi narodi stradali”.

Predsednik RS je rekao i da je antagonizam između Sarajeva i Banjaluke danas mnogo veći nego što je nekada bio. Prema njegovim rečima, „danas Turska, Iran i Saudijska Arabija imaju veliki uticaj u Bosni i Hercegovini, a njihov cilj je da se napravi unitarizovana Bosna, da se bira jedan predsednik, jedna vlada BiH, ali takav scenario nije moguć”. Odgovarajući na pitanje da li je moguć raspad BiH na dve države, Dodik je rekao da je to moguće, „kako stvari idu danas, BiH će jednoga dana završiti u disoluciji”.

Dodik: Pričom o genocidnoj tvorevini se spekuliše, a vi tome pomažete svojim izjavama. Ja sam ponosan na Srbiju, volim je više nego Sarajevo, ali Srbija može da bude ponosna, jer dozvoljava da vi koji imate drugačije mišljenje od državne politike možete slobodno govoriti.

Jovanović: Ja brinem o svojoj zemlji o Srbiji koja se nalazi tri meseca pred izbore. Imamo pravo da u kampanji formulišemo, otvorimo sporna pitanja kako bi nakon izbora Srbija prestala da bude izvor svih problema u regionu.

Dodik i Jovanović su polemisali i o tome kako je i ko je prvi počeo rat u BiH, o „Islamskoj deklaraciji” Alije Izetbegovića „koju njegov sin Bakir, koji sedi u Predsedništvu BiH drži na stolu”.... A, bilo je i drugih tema.

----------------------------------------------

O Karadžićevom oružju, ubistvu Đinđića…

Dodik: Ja volim Srbiju, volim je više nego Sarajevo, što možda nije vaš slučaj gospodine Jovanoviću. Vaša majka je iz Bosne, njena porodica je stradala…

Jovanović: Nemojte, molim vas vi da me podsećate odakle je moja majka. I vi ćete moje srpstvo da merite kao…

Dodik: Vašim glupostima…

Jovanović: Je l’ tako? Je l’ tako? Pa, to onda recite i budite na takav način dostojan predsednik RS. Ne kitite se Karadžićevim oružjem, kitite se Srđanom Aleksićem…

U jednom trenutku pomenuto je i ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Dodik: Imali ste priliku da menjate politiku, a stvorili ste uslove u kojima je ubijen premijer. Zašto si ti vadio onog Spasojevića iz zatvora, koji je posle ubio Đinđića?

Jovanović: A, je l’ znate da sam odveo Slobodana Miloševića u zatvor? Znam da je reakcija na moju izjavu naručena iz Beograda, od onih na koje se ta izjava odnosi, odnosno onih koji su otišli da budu čiviluk za Karadžićevo ordenje.

Dodik: To nije Karadžićevo ordenje. Ordenje sam ja naručio pre mesec dana, nemojte to da skrnavite.

Predsednik RS rekao je i da BiH nikada neće priznati Kosovo, zato što RS to neće dozvoliti, a da će on otići na sever Kosova u svojstvu predsednika RS, ako bude pozvan, a da bi svoj stav o referendumu na severu KiM izneo nakon razgovora sa Srbima.

Duel je trajao sat i 15 minuta, a upriličio ga je Tanjug pošto je Čedomir Jovanović na sednici GO LDP-a izjavio da je Republika Srpska genocidna tvorevina.

----------------------------------------------

Stereotip i ćevapi

Dodik: Gospodin Jovanović o Bosni govori na osnovu stereotipa, a da tamo nije ni bio.

Jovanović: Naravno da sam bio.

Dodik: Na Baščaršiji na ćevapima…

Jovanović: Ne jedem ćevape…

Dodik: Dođete u RS…

Jovanović: Bio sam ja i u Banjaluci…

Dodik: Kad ste bili, kako ja za to nisam čuo, ali svejedno. Dođite vi u RS, ja vam garantujem da vas neće čuvati ovoliko ljudi koliko vas ovde čuva…

Jovanović: Što da me čuvaju? Jel’ treba…

Dodik: Ne. Ja samo kažem da vas neće čuvati ovoliko ljudi

----------------------------------------------

O izvinjenju

Dodik: Vaš je problem što ne poznajete dovoljno situaciju u BiH…

Jovanović: Slažem se …

Dodik: A diskutujete o tome sa tako teškim kvalifikacijama, koje vređaju ljude i umesto da se ovde izvinite, što je bilo minimalno za očekivati od vas, i da nastavimo dijalog na bazi činjenica, vi i dalje istrajavate na priči…

Jovanović: Za šta da se izvinim? Ja mogu da se izvinim svom narodu…

Dodik: Pa, izvinite se…

Jovanović: Ja mogu da se izvinim svom narodu zbog sramote kojoj je izložen i moje odgovornosti što nisam ranije …

Dodik: … Vi ste ovde po beogradskim salonima bez imalo spoznaje o realnom stanju.

Na kraju duela Dodik je demantovao tvrdnje voditeljke da je došao na duel, jer je očekivao da se Jovanović izvini.

Dodik: Nije tačno. Ja to nikada nisam rekao. Rekao sam da bi bilo prirodno da se izvini, nisam to očekivao. Ne sporim gospodinu Jovanoviću pravo na njegov stav, kao što ni on meni ne bi trebalo da spori pravo na moj stav. Pa i Haris Silajdžić, koji je tražio da se ukine RS, nije imao dovoljno hrabrosti da tvrdi da je RS genocidna tvorevina, već je govorio o zločinu, a vi o tome u Beogradu govorite.

----------------------------------------------

Sarajevo, Čola i Brega

Dodik: Pa, gospodine Jovanoviću Helsinški odbor u Sarajevu je rekao da danas u Sarajevu živi 95 odsto Bošnjaka. Sarajevo je očišćeno od Srba, odlaze ljudi, jer ne mogu da sede u kafani, ne mogu na ulicu. U Sarajevu ima više Kineza nego Srba.

Jovanović: U Sarajevu nisu ni Sarajlije.

Dodik: Kada je tamo sjajno, pitajte Gorana Bregovića, ili Zdravka Čolića zašto se ne vrate.

----------------------------------------------

Kosovo i Republika Srpska

Jovanović: Ako govorimo o Bosni, onda moramo biti svesni činjenice da je Dejton iscrpljen… Imam protiv onoga…

Dodik: Čega?

Jovanović:… što se u ovom trenutku sprovodi sa ambicijom da se ta Bosna hermetizuje kroz ideju da je taj Dejtonski sporazum maksimum i da ništa osim tog Dejtona nije moguće. To je loše.

Dodik: Ostavite vi to nama, mi smo ti koji treba da brinu o Dejtonu…

Jovanović: Ostavio bih ja vama to, da ne vidim godine pred nama u kojima će ista ova Srbija koja danas manipuliše sa nacionalizmom, kompenzaciju za te poraze tražiti u toj Bosni. Pa, će reći: Ako može Tači da nam uzme Kosovo, može i Dodik Republiku Srpsku…

Dodik: A, logika vaša je da Tači može da uzme Kosovo, a Republika Srpska ne može da postoji...

Jovanović: Ne. Moja logika je da smo mi…

Dodik: Šta?

Jovanović: …odgovorni za ono što se na Kosovu desilo…

Dodik: Ja vas ne mogu da pohvatam, verujte. Ja vas sad pitam, je l’ vi prihvatate, bar ja sam tako razumeo, da Srbija treba da prizna Kosovo...

Jovanović: Kako može Srbija da prizna Kosovo?

Dodik: Kosovo, po vama, ne može biti nezavisna država?

Jovanović: Kosovo je nezavisna država…

Dodik: Ja vas opet ne razumem…

Jovanović:… sa nama i bez nas, jer kad na Kosovo krenete, Tačija zovete i pitate – je l’ mogu da uđem?

----------------------------------------------

Krofordovi dupli standardi

Dodik: Gospodine Jovanoviću, bivši britanski ambasador u Srbiji Čarls Kroford rekao je, po isteku mandata, na jednom skupu u Mađarskoj da se primenjuju dupli standardi za Kosovo i za BiH. Evo šta je rekao: Mi odemo na Kosovo i kažemo Srbi i Albanci ne mogu da žive zajedno, neka se odvoje. Onda odemo u BiH i kažemo da Srbi i Bošnjaci ne mogu da žive zajedno, moraju da ostanu zajedno. Šta Srbija još treba da učini? Srbiji se zabranjuje da sudi za Dobrovoljačku, a u isto vreme u Nemačkoj može da se sudi bilo kom Srbinu za ratne zločine.

Jovanović: Ko nam brani? Pa, mi nijedan sud nećemo priznati ako nije politički. Mi nećemo priznati ni pokajanje Biljane Plavšić…

Dodik: Ona se pokajala da bi se sve završilo, da bi olakšala sebi…

M. Č.

objavljeno: 01.02.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Duel Jovanović - Dodik

Izvor: RTS, 01.Feb.2012

Tvrdnja Čedomira Jovanovića da je RS "genocidna tvorevina" - laž i uvreda za Srbe, kaže predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. Srbi svoju budućnost ne vide u Bosni, kaže lider LDP-a Čedomir Jovanović...Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik odbacio je, u direktnom sučeljavanju sa  Čedomirom...

Nastavak na RTS...

Dodik: Republika Srpska nije genocidna tvorevina

Izvor: Studio B, 01.Feb.2012

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik odbacio je, u direktnom sučeljavanju sa Čedomirom Jovanovićem, kvalifikaciju lidera LDP-a da je Republika Srpska genocidna tvorevina. ..Istvoremeno, Dodik ocenjuje da je ta tvrdnja apsolutno neprihvatljiva, netačna i uvreda za RS i srpski narod. Jovanović...

Nastavak na Studio B...

Jovanović i Dodik u žestokom duelu

Izvor: Danas, 01.Feb.2012

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je laž i uvreda za Srbe tvrdnja da je RS „genocidna tvorevina“, dok je lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović istakao da stoji iza ocene da je taj entitet napravljen na genocidu u Srebrenici.

Nastavak na Danas...

TV duel Jovаnović - Dodik o RS

Izvor: TvojPortal.com, 02.Feb.2012, 08:57

/dnevnik.rs/ Predsednik Republike Srpske Milorаd Dodik odbаcio je dаnаs, u direktnom sučeljаvаnju sа Čedomirom Jovаnovićem, kvаlifikаciju liderа LDP-а dа je Republikа Srpskа genocidnа tvorevinа,ocenjujući dа je tа tvrdnjа аpsolutno neprihvаtljivа, netаčnа i uvredа zа RS...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.