Dodik: Nije isključena mogućnost da se u budućnosti proglasi nezavisnost RS

Izvor: B92, 04.Apr.2019, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Nije isključena mogućnost da se u budućnosti proglasi nezavisnost RS

Sarajevo -- Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da nije isključena mogućnost da u budućnosti bude proglašena nezavisnost Republike Srpske.

"Ja u budućnosti ne mogu da isključim bilo kakva kretanja, pa čak i proglašenje nezavisnosti Republike Srpske. Kako god to neko u koji kontekst stavljao, mislim da je to sasvim racionalno", rekao je Dodik u intervjuu za Javni servis BiH (BHT).

On je ocenio da je nemogućnost formiranja novog Saveta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ministara BiH "uzurpacija političkih prava", pozivajući da se što pre formira nova vlast na nivou BiH.

"Znate li vi kakva bi to politička bomba bila da smo mi u decembru pokazali svetu da smo završili Savet ministara, kao što je jednako loša da posle pet meseci to nismo uradili", rekao je Dodik u intervjuu za BHT.

On je podsetio da je pre nekoliko dana evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske unije Johanes Han upozorio da ne može biti napisano pozitivno mišljenje za BiH, ako ne bude formirana vlast.

"Ja pozivam da se formira vlast", rekao je Dodik.

Dodao je da ne može shvatiti zbog čega se razvlače pregovori o formiranju Saveta ministara BiH i zbog čega se postavljaju pitanja poput ulaska Demokratske fronte u vlast ili formiranja bosanskohercegovačkog bloka.

Dodik je naveo da nije protiv Bosne i Hercegovine, ali jeste protiv "neproduktivnih elita i kod Srba i kod Bošnjaka".

Komentarišući odluku Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara kao Dana Republike Srpske, Dodik je rekao da je ova institucija "odavno dobila političke konotacije".

On smatra da je Ustavni sud BiH "odmetnuta struktura", koja isključivo radi pod uticajem koji dolazi spolja, pre svega "iz okruženja oko visokog predstavnika ili nekih moćnih ambasada u BiH".

Dodik je potvrdio da je Predsedništvo BiH dobilo informaciju Ministarstva bezbednosti BiH o aktivnostima hrvatske obaveštajne službe (SOA) i konzula Hrvatske u BiH o vrbovanju selefija za krijumčarenje naoružanja, koja nosi oznako poverljivo.

"Sve je to nešto načelno, isto kao što je bilo u medijima. Ono što sam ja kao član Predsedništva dobio jeste informacija ministra koja je meni pokazana samo da je pročitam, jer je poverljivog karaktera", kazao je on.

Prema njegovim rečima, on u informaciji nije video "ništa poverljivo".

"Pravi se mistifikacija. Ne treba to", tvrdi Dodik.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.