Dodik: Neprihvatljivo odlaganje otpada na Čerkezovcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Apr.2020, 17:05

Dodik: Neprihvatljivo odlaganje otpada na Čerkezovcu

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je danas neprihvatljivom odluku Ministarstva za zaštitu životne sredine i energetike Hrvatske da na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori izgradi Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Dodik je pohvalio sve aktivnosti koje sprovode vlade Republike Srpske i Federacije BiH, zajedničke institucije BiH, kantoni i opštine i smatra da je neophodno uložiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dodatne diplomatske napore, ali i iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva da Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada ne bi bio izgrađen na toj lokaciji.

"Očekujem da će Hrvatska ovom pitanju dati prioritet, te da će doprineti da se ono reši u duhu dobrosusedskih odnosa”, rekao je Dodik, saopšteno je iz njegovog Kabineta.

Podsetio je da je jedna od prvih inicijativa koje je pokrenuo nakon što je preuzeo dužnost predsedavajućeg Predsedništva BiH, nakon oktobarskih izbora 2018. godine, bila stavljanje na dnevni red pitanje rešavanja odlaganja radioaktivnog otpada na padinama Trgovske gore.

“Imajući u vidu da bi odlaganje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac ugrozilo žživote oko 250.000 građana Republike Srpske i BiH iz 13 opština koje se nalaze u slivu reke Une, Predsedništvo BiH je u martu 2019. godine pokrenulo niz aktivnosti u skladu sa svojim nadležnostima da bi Hrvatska na području svoje teritorije obezbedila drugu lokaciju za odlaganje radioaktivnog otpada, a koja ne graniči sa teritorijom BiH”, naveo je Dodik.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.