Dodik: Nepotrebno mešanje stranaca, BiH je onda podanička

Izvor: B92, 19.Avg.2019, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Nepotrebno mešanje stranaca, BiH je onda podanička

Banjaluka -- Član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio da je potpuno nepotrebno i da nije fer da bilo ko od stranaca modelira sednice Predsedništva.

"To onda ne govori o suverenoj državi nego o podaničkoj priči. Iz tog razloga nisam ni prihvatao da razgovaram na tu temu kada je reč o Godišnjem nacionalnom planu sa bilo kim", rekao je Dodik za Glas Srpske.

Sastanak ambasadora SAD i Velike Britanije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u BiH sa Željkom Komšićem, predsedavajuićim Predsedništva BiH, biće održan danas, dan uoči dve sednice Predsedništva na kojima će se naći Godišnji plan za NATO (ANP) i imenovanje predsedavajućeg Saveta ministara.

Tim povodom Dodik kaže da svako ima pravo da se sastaje s kim hoće i da od najavljenog sastanka svako može da izvlači različite spekulacije.

"Ono što mogu reći je to da je nepotrebno da bilo ko sa strane modelira rad Predsedništva. Ako je sastanak organizovan da ambasadori budu informisani, to je u redu. U BiH imamo određen broj funkcionera, pogotovo onih u Sarajevu, koji imaju podanički odnos prema strancima koji ide do toga da ih smatraju delom političke strukture u BiH. Ja ih ne smatram takvim, ali kao partnere u nekim poslovima saradnje sa zemljama koje predstavljaju ja ih prihvatam. Tu se nalazi i moj odgovor prema tom sastanku Komšića i ambasadora. Može da se sastaje s kim hoće", rekao je Dodik.

Istakao je da “stavovi BiH mogu da budu oni stavovi koji su doneseni konsenzusom”, pogotovo o vojnim pitanjima.

Na pitanje da li postoji mogućnost da vanredna sednica na kojoj bi trebalo da bude imenovan predsedavajući Saveta ministara bude otkazana s obzirom na stavove Komšića i Šefika Džaferovića, Dodik je rekao da Komšić radi na komplikovanju situacije.

"Videćemo kako će se stvari razvijati. Pred samo održavanje sednice proceniću da li ću zadržati svoj predlog da vanredna sednica bude održana", rekao je Dodik.

Komentarišući najave pojedinih medija da bi pre sednice Predsedništva BiH mogao ponovo biti održan sastanak lidera, Dodik je kazao da za takav sastanak nije bilo nikakvih indicija niti ima potrebe da on bude održan.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.