Dodik: Nema rešenja za Kosovo dok se ne reši Srpska

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Dec.2018, 01:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Nema rešenja za Kosovo dok se ne reši Srpska

Stranci koji pokušavaju da naprave kvazidržavu na mestu gde država nikada nije postojala, a s druge strane žele da unište Republiku Srpsku (RS), neka znaju: nema rešavanja statusa Kosova bez rešavanja statusa RS, izjavio je u intervjuu za novogodišnje izdanje "Večernjih novosti" srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

"Ako neko misli da može da napravi državu Kosovo, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da Srpsku konstantno ignoriše - grdno se vara", poručio je Dodik.

On je dodao da "Srbi neće biti paravan u zajedničkim institucijama BiH niti će podleći ucenama oko NATO".

"Nastupamo u Sarajevu kao reprezentacija Republike Srpske", naveo je Dodik.

Intervju je vođen u Banjaluci, pošto se Dodiku "nije išlo u Sarajevo".

"Prvo, zgrada Predsedništva BiH u Sarajevu je potpuno zapuštena. Kad hodate, škripe podovi. Vrata škripe. Cela zgrada škripi, kao i država BiH! Zamislite kakva je BiH država da je najviši organ vlasti smešten u zgradi koja je napravila okupaciona vlast Austrougarske", naveo je Dodik.

Na pitanje da li će se "konačno razrešiti ubistvo Davida Dragičevića", Dodik je kazao da "saoseća sa porodicom Dragičević i njihovim bolom, ali mu je žao što ih zloupotrebljavaju.

"Niko ne spori priču o pravdi. Ali ovo je sad već odavno politička tema. Podržana je od opozicija i instruisana. Davor Dragičević je okupiran od strane politike. Sada se ponovo reciklira proces. Jedina problematična stvar ovde je tužilački sistem i javnost mora da zna da tužilački sistem, kako u RS tako i BiH, kontroliše međunarodna zajednica, a ne vlast RS. Nama se veštački nameće neka krivica", rekao je on i dodao:

"Vidimo i interes pojedinih medija koji na jedan klik odjednom prenose širom sveta frizirane informacije iz Banjaluke. Imali smo već takav primer u lažnim informacijama o paravojnim formacijama u Srpskoj. Pojedini centri su bili gladni slika nasilja iz Banjaluke i tako se i izveštavalo 25. decembra. Očigledno se želelo prikazati da je Banjaluka mesto nasilja. Ogromna šteta je naneta imidžu grada."

Upitan kao je doživeo napade takozvane građanske elite iz Srbije, Dodik kaže da se u Srbiji pokušava nametnuti neka građanska opcija koja ima univerzalna rešenja i koja se prikazuje kao neko ko mora da predstavlja Srbiju.

"Mnogi se kriju u Srbiji iza te tzv. građanske elite. Imam ja i poruku za njih: izađite, majstori, na izbore, pobedite, pa uređujte Srbiju kako vi mislite. Ali koliko vidim, izbore u Srbiji konstantno dobija Vučić, a u Srpskoj Dodik. I sada bi trebalo samo da slušamo i radimo onako kako hoće opozicija i neka samozvana elita. Nema od toga ništa.

o Kakvi su odnosi sa vlašću u Beogradu? Možete li da ih uporedite sa odnosom s prethodnim garniturama?" rekao je Dodik.

On je istakao, kada bi morao da klasifikuje kakvi su odnosi RS i Srbije bili u protekle dve decenije, Aleksandar Vučić je ubedljivo najviše pomogao Srpsku.

"I ranije smo imali dobar odnos sa Srbijom, i za vreme Koštunice i Tadića, ali to je uvek bila politika razumevanja, a ne i politika pomoći. Vučić nam je pomogao sa više od 20 miliona evra, i to je za nas ogroman novac. Sama činjenica da Srbija izdvaja novac za RS je za nas ogroman dokaz ljubavi i poštovanja", kaže Dodik.

On je dodao da je u celom regionu na sceni politika urušavanja srpstva.

"Ni po koju cenu ne sme se dopustiti da se napravi jaka srpska država. Ovo je stav Britanije još od raspada Otomanskog carstva. Čitav koncept komunizma u bivšoj Jugoslaviji bio je - da se ne dozvoli jačanje srpskog naroda i velika srpska država. Svi koji mogu bez Srbije, srećno im bilo! Ponekad ne razumem Srbiju što, recimo, toleriše mnoge Crnogorce na važnim funkcijama. Mislim da to nije fer. Pogledajte, pa Crnogorci proteruje monahe. Strašno je šta se dešava Srbima u Crnoj Gori!" rekao je Dodik.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Nema rešenja za KOSOVO, dok se ne reši STATUS REPUBLIKE SRPSKE!" Dodik poručuje da OVA SVETSKA SILA ne dopušta stvaranje JAKE SRPSKE DRŽAVE!

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Dec.2018

Stranci koji pokušavaju da naprave kvazidržavu na mestu gde država nikada nije postojala, a s druge strane žele da unište Republiku Srpsku (RS), neka znaju: nema rešavanja statusa Kosova bez rešavanja statusa RS, izjavio je u intervjuu srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.