Dodik : Dogovor predsedništva ne znači aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Nov.2019, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik : Dogovor predsedništva ne znači aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, izjavio je na konferenciji za novinare u Banjaluci, da dogovor koji je postiglo Predsedništvo Bosne i Hercegovine ne znači aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP) i da se o ovom dokumentu može razgovarati tek nakon što bude formirano novo Veće ministara, objavila je Radio Slobodna Evropa.

"Mi smo se dogovorili da sa koalicionim partnerima pripremimo kompletnu informaciju u vezi sa sistemom odbrane, i da o tome >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << obavestimo Narodnu skupštinu. Taj dokument nije aktivan, aktivira se od trenutka kad se izabere Savet ministara i tek onda možemo razgovarati o njemu. Zahvalan sam partnerima iz bošnjačke političke elite, koji su i pre ovog dokumenta ukazali na to da ako nema volje Srba, neće biti ni članstva", rekao je Milorad Dodik.

Slobodna Evropa je potsetila da je Predsedništvo Bosne i Hercegovine imenovalo u utorak Zorana Tegeltiju za mandatara novog saziva Veća ministara BiH.

Kako je rečeno u Predsedništvu BiH, doneli su, na posebnoj sednici, i odluku o prihvatanju dokumenta Program reformi BiH, koji treba da bude poslat u Brisel, u NATO.

Na pitanje da li je Program reformi isto što i Godišnji nacionalni program (ANP) koji je uslov da bi NATO odobrio aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP), član Predsedništva Šefik Džaferović odgovorio je da "ovaj dokument podržava NATO savez".

"Mi smo, u protekla dva meseca u Predsedništvu radili naporno sa našim prijateljima iz sveta i NATO savezom i došli smo do dokumenta koji omogućava nastavak našeg odnosa i saradnje sa NATO savezom. Za mene je najvažnije da je taj dokument u skladu sa principom vladavine prava", istakao je Džaferović.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija odgovarajući na novinarska pitanja u vezi s dogovorom u Predsedništvu BiH i odnosa sa NATO-om, kazao je kako u Programu reformi BIH koji je rezultat dogovora nema sintagme ANP (Godišnji nacionalni program), ali da ima onoga što je njegov sadržaj.

"Taj dokument je po obimu duži nego isti takav dokument koji se zvao ANP Crne Gore i Severne Makedonije zajedno, i u tom dokumentu postoji svih pet poglavlja koji čine sadržaj ANP-a", kazao je Lagumžija na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" na kojoj je govorio kao uvodničar o temi "Bosna i Hercegovina pred izazovima globalnih i regionalnih interesa".

On je konstatovao kako dokument koji je rezultat dogovora po formi nije, ali po sadržini jeste ANP.

Lagumdžija smatra da bi bilo značajno kada bi vrh države BiH napravio sastanak bez, kako je rekao, "stranog faktora", gde bi lideri zapadnog Balkana razgovarali o tome "hoće li, ili neće da idemo napred, jer u meri u kojoj ne bude dogovora u regionu, ceo region će 'kliziti' nazad i nijedna zemlja neće biti pobednik".
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik,   NATO

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Dodik: Dogovor predsedništva ne znači aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO

Izvor: Danas, 24.Nov.2019

 Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, izjavio je na konferenciji za novinare u Banjaluci, da dogovor koji je postiglo Predsedništvo Bosne i Hercegovine ne znači aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP) i da se o ovom dokumentu može razgovarati tek nakon što bude formirano...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.