Dodik: Đukanović će biti žrtva osporavanja srpskog nacionalnog interesa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Feb.2020, 01:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Đukanović će biti žrtva osporavanja srpskog nacionalnog interesa

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je, povodom izjave predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da je to što radi u Republici Srpskoj opasnije od onog što se događa u Srbiji i Crnoj Gori, izjavio da će šef crnogorske države biti žrtva osporavanja srpskog nacionalnog interesa.

Đukanović je, kazao je, ohrabrivao samostalnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Republike Srpske, a sada je, kaže, postao miljenik Sarajeva.

"Samo vi Bošnjaci možete da progutate sve. Sad je on vaš miljenik, a ohrabrivao je samostalnost Republike Srpske u vreme kada sam mislio da cela ta priča o crnogorskoj nezavisnosti treba da se završi", rekao je Dodik u intervjuu za televiziju Face iz Federacije BiH.

Istakao je da je upravo Đukanović bio "deo projekta koji je vodio Milošević", a onda je, kaže, "iskočio".

"Sastajao se (Đukanović) više puta s Karadžićem nego ja i više puta se video sa Mladićem nego ja. Ja nisam komandovao vojskom u ratu, a on jeste", kazao je Dodik.

O odnosu sa Đukanovićem kaže da oni nikada nisu bili posebni, te da je uvek uvažavao činjenicu da je on predsednik Crne Gore.

Na direktno pitanje novinara Senada Hadžifejzovića kada je to "između njih puklo", rekao je da je "puklo kada je pokušavao da normalizuje stvar između Republike Srpske i Crne Gore, a Đukanović je to izbegavao".

Sve do tada su, kaže, njihovi odnosi bili korektni.

"Generalno gledano, (Đukanović) je odjednom odlučio da Crna Gora prizna Kosovo, radi protiv srpskih nacionalnih interesa i protiv Srpske pravoslavne crkve", naveo je Dodik.

Precizira da nikada nije bio ni u kakvim poslovnim odnosima s Đukanovićem i ništa, kaže, nije s njim radio što bi moglo da ga poveže sa, kako je rekao, tom nekom strukturom.

Ističe da ga je Đukanović da bi pobrao poene i pokazao da je važan klevetao pred strancima.

"Bajdenu je rekao da je Dodik trojanski konj ruske politike na Balkanu. A ja nikada nisam njega komentarisao do večeras", rekao je srpski član Predsedništva BiH.

Činjenica je ističe da je Đukanović u ovom trenutku za SPC "pripremio golgotu", usvajanjem zakona koji nije demokratski, i to je, ističe, učinio na jedan veoma podmukli način tako što je najpre sa Islamskom zajednicom, Katoličkom crkvom i Jevrejskom zajednicom napravio posebne ugovore, a SPC je nametnuo zakon koji degradira njeno postojanje i njenu imovinu.

Niko, ističe, Đukanoviću ne brani da pravi svoju crkvu, ali ne mora da otima od SPC.

Hadžifejzoviću je zamerio što je na Face televiziju doveo samozvanog mitropolita Miraša Dedejića da kleveće Srbe.

"Dajete prostor svakom ko kleveće Srbe. Taj Miraš slovi kao ludak, a vi mu dajete toliki značaj ovde samo zato što govori protiv Srba", rekao je Dodik.

Hadžifejzović, koji je dan ranije u Podgorici razgovarao sa Đukanovićem, rekao je da je šef crnogorske države "ubio" Dodika hvalom da je pomogao crnogorsku nezavisnost i učestvovao u predreferendumskoj kampanji.

"Rekao je (Đukanović) da je Dodik bio za nezavisnost Crne Gore", kaže Hadžifejzović, a srpski član Predsedništva odgovara da to nije bila nikakva tajna i da je sve to radio u nastojanju da ojača Republiku Srpsku.

Ponovio je da je u to vreme i sam Đukanović bio sklon priči o nezavisnosti Republike Srpske.

"A sada je miljenik Sarajeva. Ja jesam bio za to da u tom uzavrelom vremenu Crna Gora ima pravo da raspiše referendum. I rekao sam, to je moja poznata izjava, da je Crna Gora imala kvotu 55 odsto, a da ja za samostalnost RS tražim kvotu 85 odsto", naveo je.

Na opasku Hadžifejzovića da ga je Đukanović nahvalio toliko da je čak rekao da će mu do kraja života biti zahvalan zato što je zaslužan za crnogorsku nezavisnost i što je učestvovao u predreferendumskoj kampanji, Dodik je odgovorio pitanjem: "Šta je problem?"

"Tada je Milo bio Srbin, sprovodio je srpsku nacionalnu politiku, bio je korektan prema SPC i osporavao je nezavisnost Kosova. A onda je sve promenio. I nisam se samo ja u tome prevario, već čitava javnost u Srbiji. On će biti politička žrtva osporavanja srpskog nacionalnog interesa. Ne može dobiti bitku protiv SPC", zaključio je Dodik.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.