Cvijanović: Jača ekonomija i kapaciteti RS su prioritet

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Nov.2014, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvijanović: Jača ekonomija i kapaciteti RS su prioritet

BANJALUKA - Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, predložio je danas Željku Cvijanović za mandatara za novi sastav Vlade RS, a očekivanja su da će novi-stari premijer u Narodnoj skupštini RS biti potvrđen već između 15. i 20. decembra.

Dodik je opovrgao spekulacije da unutar SNSD-a ne postoji saglasnost u vezi s imenovanjem mandatara, istakavši da je prijedlog usvojen uz konsenzus svih u SNSD-u, kao i >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << u cijeloj koaliciji SNSD-DNS-SP, te da će Cvijanovićeva imati podršku u Skupštini i od strane dva nezavisna poslanika, što bi značilo da će za njen izbor ruku dići najmanje 44 poslanika.

"Cilj novog mandatara i mene je ojačati institucionalnu snagu RS. Birajući takvu osobu nisam nijednog trenutka imao nijedno dvoumljenje u tom pogledu", naglasio je Dodik.

Rekao je da je Cvijanovićeva pokazala sposobnost da rukovodi jednim kolektivnim organom, da je spremna da čuje i usaglašava stavove sa drugima, te da se radi o jednoj od najkompetentnijih osoba u vezi s evropskim integracijama.

"Mnogi poslovi u Vladi će biti upravo u vezi s evrointegracijama i zato morate da imate čovjeka koji razumije proces, zna postupke i procedure i može da obezbijedi artikulaciju interesa RS i da ih uporno brani i ugradi u evropske procedure", istakao je Dodik.

Cvijanovićeva je rekla da će prioritet nove vlade biti očuvanje i jačanje institucionalnih kapaciteta RS i jačanje ekonomije, stvaranje novih radnih mjesta i očuvanje postojećih.

"Ja sam ovaj posao obavljala u prethodnih godinu i po, i u tom smislu nema nepoznanica. Mogu reći da znam šta su naše potrebe, znam šta su naše prednosti, ali isto tako znam šta su naši nedostaci. Znam šta smo uspjeli da uradimo, znam šta su započeti poslovi koje moramo završiti u narednom periodu", rekla je Cvijanovićeva.

Dodala je da je njena vlada pokazala socijalnu osjetljivost uprkos katastrofalnim poplavama koje su pogodile RS. Naglasila je da u prethodnom periodu nije urađeno dovoljno na sređivanju stanja u javnom sektoru, te da će u narednom periodu biti urađeno više na tom planu, uz pojačani rad kontrolnih organa.

"Spremna sam da već za nekoliko dana odem u NS RS i tamo podnesem ekspoze i zatražim podršku za novu vladu", naglasila je ona.

Dodala je da će u narednom periodu biti i reorganizacije Vlade, ali da će o tome više govora biti nakon obraćanja narodnim poslanicima.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome da li će afera u vezi s prisluškivanjem i navodnom kupovinom poslanika uticati na rad nove vlade, Dodik je rekao da se radi o montiranoj aferi s ciljem diskreditacije Cvijanovićeve.

"Ako išta govori ova izmišljena i potencirana navodna afera, onda govori o tome da Željka Cvijanović nema nijedne mrlje i upravo to govori da je Željka Cvijanović najbolji mogući prijedlog za kandidata za predsjednika Vlade RS", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da nije bilo nikakve kupovine poslanika, te da u razgovorima u vezi s formiranjem skupštinske većine Cvijanovićeva nije ni učestvovala.

"Ja sam učestvovao u tim razgovorima, koji su bili daleko principijelniji nego što smo imali priliku da vidimo kod opozicije, koja je nudila gospodinu Đokiću mjesto mandatara i pet ministarskih mjesta, mjesto predsjednika Skupštine gospodinu Šukalu, koaliciji 'Domovina' pet ministarskih mjesta bošnjačkih i tri hrvatska. A za SDS su samo tražili mjesto ministra policije i, navodno, ministra pravde", rekao je Dodik.

Cvijanovićeva je rekla da je cilj afere bio da se stavi jedina mrlja na njen rad.

"Dovoljno sam ozbiljna da znam da se taj predmet nalazi u Specijalnom tužilaštvu i da sam ja kao građanin i kao predsjednik Vlade spremna da odgovorim na svako pitanje koje je u vezi s tim predmetom. Vjerujem u rad institucija, jer da ne vjerujem, ne bih prihvatila posao ni u prethodnom periodu ni sada. Pomoći ću u rasvjetljavanju onog što se odnosi na samo krivično djelo počinjeno prema meni, ali isto tako i ono što se odnosi na spekulacije koje su izvedene iz cijelog tog slučaja", zaključila je ona.

Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, rekao je da je imenovanje Cvijanovićeve loša vijest za RS jer je vodi sve dublje u siromaštvo. Kako prenosi Srna, on je naveo da kandidovanjem Cvijanovićeve Dodik pokušava da obezbijedi bezrezervnu lojalnost svojoj politici.

Bosić je naveo da će odgovornost za dalje urušavanje RS prvenstveno snositi stranke i poslanici koji podrže Željku Cvijanović u Narodnoj skupštini RS.

Sa druge strane, Dodik je Srni rekao da je izbor mandatara samo loša vijest za opoziciju.

Krsto Jandrić, predsjednik Izvršnog odbora NDP-a, danas je rekao da ta stranka žali što je Dodik imenovao Cvijanovićevu za mandatara i što nije našao boljeg kandidata.

"Ali, pravo je predsjednika Republike i skupštinske većine i vladajuće koalicije da izaberu kandidata kojeg oni žele", naveo je on.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, rekao je da će sjednica Skupštine biti zakazana tokom decembra.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Cvijanović: Jača ekonomija i kapaciteti RS su prioritet

Izvor: Cafe.ba, 30.Nov.2014

BANJALUKA - Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, predložio je danas Željku Cvijanović za mandatara za novi sastav Vlade RS, a očekivanja su da će novi-stari premijer u Narodnoj skupštini RS biti potvrđen već između 15. i 20. decembra...Dodik je opovrgao spekulacije da unutar SNSD-a ne...

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.