Bura u BiH: Inicijativa SDA udar na Ustav i Dejton VIDEO

Izvor: B92, 24.Jan.2019, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bura u BiH: "Inicijativa SDA udar na Ustav i Dejton" VIDEO

Predstavnici svih političkih parlamentarnih stranaka u RS potpisali su zajedničku izjavu.

Oni su potpisali izjavu u kojoj su upozorili da će Narodna skupština RS doneti odluku o budućem statusu RS, ako Ustavni sud BiH prihvati moguću apelaciju Stranke demokratske akcije (SDA) o promeni naziva Republike Srpske.

U izjavi je navedeno da bi podnošenje takve apelacije bilo antidejtonsko i antiustavno delovanje, kao i direktan udar na Dejtonski mirovni sporazum i teritorijalni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << integritet BiH.

Predsedavajući Predsedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da na sastanku konstatovano da sam Ustav BiH ne dozvoljava ovakvu vrstu apelacije, ali da zbog ranijeg ponašanja Ustavnog suda BiH stranke iz RS izražavaju potpuno nepoverenje prema Ustavnom sudu.

"Ako aplacija bude podneta biće to flagrantno kršenje Dejtonskog sporazuma, a onda će Narodna skupština RS održati sednicu na kojoj će se doneti odluka o statusu RS i daljem delovanju srpskih predstavnika u BiH", rekao je Dodik.

On je kazao da RS ne pristaje ni na kakva uslovljavanja i da njegova stranka neće pregovarati sa SDA o formiranju vlasti na državnom nivou, sve dok SDA ne saopšti da ne namerava podneti apelaciju o promeni naziva Republike Srpske.

Lider opozicione Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica izjavio je da stranke iz RS danas upozoravaju da je političkim stavovima SDA ugrožena ustavna pozicija BiH i Dejtonski sporazum, kao i Ustav RS, koji su spremne da brane.

"Svi naši dalji koraci zavise od (lidera SDA Bakira) Izetbegovića i njegove družine, koja je spremna da ruši Dejtonski mirovni sporazum", kazao je Govedarica.

Prema njegovim rečima, SDA je danas imala "prizemniji stav" u vezi sa mogućim podnošenjem apelacije Ustavnom sudu BiH.

"U SDA su mislili da pravljenjem velikog problema mogu da reše mali problem, neće ga rešiti", istakao je Izetbegović.

Predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović pozvao je sve političke subjekte u BiH da se vrate u ustavni okvir, istićuči da nijedna politička stranka ne treba da razgovara sa SDA, dok se ova situacija ne razreši.

"PDP traži da SDA sada ne treba da ima ni svog potredsednika Narodne skupštine. SDA je izazvala politički haos i zato preuzima odgovornost za političke potrese u BiH", ocenio je Borenović.

Prema njegovim rečima, RS je trajna i neupitna ustavna kategorija, koju niko ne sme da derogira, te da oni koji su najavili inicijativu za promenu naziva RS "nisu želeli dobro ni Srbima, ni Bošnjacima ni Hrvatima ni ostalim građanima u BiH".

Iz SDA je juče saopšteno da će pred Ustavnim sudom BiH pokrenuti inicijativu za promenu imena Republike Srpske.

Lider SDA Bakir Izetbegović je rekao da će dati rok od šest meseci i šansu da se promeni odnos RS prema državi BiH, dodavši da će posle tog roka, ako se situacija ne promeni, i zvanično uputiti apelaciju Ustavnom sudu BiH za promenu naziva RS.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Stranke iz RS: Inicijativa SDA udar na Ustav i Dejton

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2019

U Banjaluci je danas održan sastanak predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika s predsednicima parlamentarnih političkih stranaka iz Republike Srpske posle kojeg je saopšteno da je najava inicijative Stranke demokratske akcije (SDA) o promeni imena RS udar na Ustav i Dejtonski sporazum...Posle...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.