Đukanović nema ništa protiv potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2022, 08:44

Đukanović nema ništa protiv potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC

Predsednik Crne Gore i DPS-a Milo Đukanović nema apsolutno ništa protiv potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC, ali mu je potrebno malo vremena da sve iskomunicirao sa svojim organima partije kako bi im bolje objasnio situaciju koja se tiče potpisivanja ovog dokumenta, piše podgorički portal Borba.

Đukanović je to rekao premijeru Dritanu Abazoviću na sinoć održanom sastanku, koji je prethodio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << današnjem u Vladi Crne Gore, na kojem su se okupili lideri koji podržavaju manjinsku vladu.

Abazović je, dodaju, Đukanovića informisao o sastanku sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem i ponovo su pregledali tekst Temeljnog ugovora.

Navode da neće biti prolongiranja i da će vlada sutra glasati o Temeljnom ugovoru.

Predsednik Liberalne partije Andrija Popović izjavio je nakon sastanka u vladi da će glasanje o Temeljnom ugovoru biti prolongirano, jer nije postignuta saglasnost sa objavljenim usaglašenim tekstom.

Abazović nakon sastanka o Temeljnom ugovoru: Nismo pametniji, ali dijalog pomaže

Abazović je danas, nakon što je izašao sa sastanka predstavnika stranaka koje podržavaju izvršnu vlast na temu Temeljnog ugovora sa SPC, izjavio da svako ko želi da sruši vladu, želi da Crnu Goru udalji od Evropske unije.

Abazović je napustio sastanak zbog puta u Austriju, a na pitanje da li je doveden u pitanje opstanak izvršne vlasti, rekao je da je "moguće da se krenulo u taj scenario".

"Jutros iz DPS-a i SDP-a nije rečeno da će rušiti vladu, svi su pri stavu da se vlada očuva. Bilo je i predloga da se još razgovara, ne smatram to nedobronamernim", rekao je Abazović novinarima i istakao:

"Može vlada da se sruši, ali onda se ruše evropski snovi vlade".

Dodao je da su na sastanku podeljena razmišljanja.

"Dijalog pomaže, imali smo sastanak, on još traje. Nastaviće kolege", rekao je Abazović, koji, kako ističe, ostaje pri stavu da tema Temeljnog ugovora sa SPC ne treba da preokupira javnost.

Ponovio je da će se o Temeljnom ugovoru sa SPC danas izjasniti Komisija za politički sistem, a da će sutra biti tema sednice vlade.

"Mislim da je žalosno da se Crna Gora ovako bavi crkvom u turističkoj sezoni i u susret rastu cena", kazao je Abazović.

"Da li neko želi da destabilizuje Crnu Goru i kome to ide u prilog, neka građani presude, to nije u korist građana. Premijer i vlada neće podsticati tu destabilizaciju", konstatovao je on, a preneli su podgorički mediji.

On, kaže, voli demokratske forme.

Premijer je dodao i da ne misli da su posle današnjeg sastanka pametniji, ali u svakom slučaju dijalog pomaže.

U Vladi Crne Gore jutros je počeo sastanak lidera stranaka koje podržavaju manjinsku vladu Dritana Abazovića, a tema razgovora je potpisivanje Temeljnog ugovora države sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Pored Abazovića, sastanku su prisustvovali i lideri DPS i SDP, Milo Đukanović i Raško Konjević, potpredsednik vlade iz SNP Vladimir Joković i ministar za ljudska i manjinska prava Fatmir Đeka.

Sastanak je sazvan dan nakon što je premijer Abazović u Tivtu izjavio da će se o Temeljnom ugovoru danas izjasniti vladina komisija za politički sistem kojom predsedava ministar Konjević, a da će sutra biti na dnevnom redu vlade.

Abazović je rekao juče i da će uraditi sve što je najavio i obećao, pozvao ministre da budu konstruktivni i da ne vrše pritiske i poručio da neće pasti pod uticaj, kako je naveo, "grupici ekstremista u redovima vlade".

On je direktno prozvao ministra odbrane Raška Konjevića i ministra spoljnih poslova Ranka Krivokapića iz SDP, koja se najoštrije protivi potpisivanju Temeljnog ugovora sa SPC u verziji teksta koji je usaglašen sa SPC i koji je vlada objavila na svom sajtu 28. juna.

Konjević je Abazoviću odgovorio na Tviteru da je bolje biti "ekstremista" nego "izdajnik".

Podgoričke Vijesti pišu da Đukanovićev DPS i Socijaldemokratska partija (SDP) razmatraju da uskrate podršku vladi, ukoliko Abazović ostane pri stavu da izvršna vlast sutra odlučuje o usvajanju Temeljnog ugovora sa SPC.

DF očekuje da vlada sutra izglasa usaglašeni TU sa SPC

Demokratski front (DF) saopštio je danas da većinska Crna Gora očekuje da vlada sutra izglasa usaglašeni tekst Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) i bez nepotrebnog odlaganja reši ovo pitanje.

Oni su poručili da traže od predsednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića i potpredsednika Vlade Crne Gore Vladimira Jokovića "da se drže reči i datog obećanja građanima Crne Gore".

"Taj posao koji je započet pre desetak godina je odavno trebalo da bude završen i odnos države i najbrojnije verske zajednice u Crnoj Gori u potpunosti regulisan i zaokružen. Kako vlada ima svoju nadležnost, tako i Skupština ima svoju. Dakle, nema potrebe ni za kakvim odgađanjem poslova koje su dužni da završe vlada i parlament", poručili su.

Iz tog političkog saveza su dodali da za DF, usvajanje Temeljnog ugovora predstavlja deo ukupnih napora ka ubrzanom postizanju potrebne većine na putu neophodnih reformi za koje su zadužene sve grane vlasti.

"To su veoma povezane stvari jer se tiču, prvenstveno, uvažavanja osnovnih ljudskih prava i sloboda. Takođe, to je poštovanje Ustavom zagarantovane ravnopravnosti svih crkava i verskih zajednica koje pokazuju našu privrženost evropskim standardima. Crnoj Gori je potrebno slobodno pravosuđe i obračun sa organizovanim kriminalom i korupcijom, a bez konsenzusa i rešenih ključnih pitanja u državi, nema ni sistemskih rezultata", naveli su iz DF-a.

Kažu da u Crnoj Gori SPC ne sme da ima manje prava od Rimokatoličke crkve ili Islamske zajednice.

"Ova zemlja ne može biti demokratska i slobodna, ako se najvećoj verskoj organizaciji uskraćuje nešto što već imaju one manje od nje. Zato je ratifikacija Sporazuma sa SPC, i ovako zakašnela, ispravljanje teškog propusta prethodnih vlada. Temeljni ugovor je potvrda demokratske posvećenosti države, dok je odbijanje ili odlaganje usvajanja ovog akta, koji je u skladu sa Ustavom i zakonom, poraz na evropskom putu i gaženje evropskog zakonodavstva", poručili su iz DF, prenele su podgoričke Vijesti.

Nepotpisivanje ovog ugovora, ističu, ponižavanje većinske Crne Gore i na to sigurno ona ne može i neće pristati.

"Ovih dana su pokrenuti i izvedeni na ulice poštovaoci 'CPC' kako bi uskratili ustavno pravo SPC da zaključi sporazum sa vladom, onakav kakve su već zaključili Rimokatolička crkva, Islamska i Jevrejska vjerska zajednica", naeli su i dodali:

"Ako vlada poklekne pod tim pritiskom, mora računati i na činjenicu da će najveći broj građana koji su vernici SPC shvatiti da je to jedini način komunikacije s vladom i da oni mogu na sličan način tražiti zaštitu vlastitih prava. Jednom smo, i to u mnogo goroj i složenijoj situaciji, uspeli da odbranimo svetinje, pa nam neće biti teško da to uradimo i u novonastalim okolnostima. Zato tražimo da se držite reči i obećanja koje ste dali građanima Crne Gore i da ovaj posao dovedete do kraja".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U vladi Crne Gore počeo sastanak povodom potpisivanja Tamaljnog ugovora sa SPC

Izvor: Danas, 07.Jul.2022

U Vladi Crne Gore jutros je počeo sastanak premijera Dritana Abazovića sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i potpredsednikom Vlade Raškom Konjevićem, a glavna tema razgovora trebalo bi da bude potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Nastavak na Danas...

U Vladi Crne Gore sastanak oko Temeljnog ugovora sa SPC

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Jul.2022

U Vladi Crne Gore je počeo razgovor lidera stranaka na vlasti, a očekuje se da će tema susreta biti za sutra najavljeno glasanje o nacrtu takozvanog temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.