U Bariju saslušanje za šverc cigareta

Izvor: Politika, 19.Apr.2010, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Bariju saslušanje za šverc cigareta

BARI – Pred Sudom u Bariju danas je počelo preliminarno saslušanje osumnjičenih za šverc cigareta 1990-ih godina, za šta se tereti grupa italijanskih, srpskih i crnogorskih državljana.

Kako je javila agencija Ansa, istraga se vodi protiv 14 osumnjičenih osoba, među kojima su neki bivši bliski saradnici crnogorskog premijera Mila Đukanovića, koji se terete za šverc cigareta u Crnu Goru između 1994 i 2002. godine.

Crnogorski ministar finansija Miroslav Ivanišević, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sadašnji predsednik senata Državne revizorske institucije Crne Gore, koji je takođe pod istragom, u izjavi dostavljenoj sudu u Bariju danas je negirao optužnicu navodeći da nema nikakve veze sa mafijaškim udruživanjem koje istražuje Tužilaštvo u Bariju.

Sledeće ročište zakazano je za 10. maj.

Ansa podseća da je istraga protiv Đukanovića arhivirana jer crnogorski premijer ima diplomatski imunitet.

Đukanović je bio optužen da je švajcarskom državljaninu Franku Dela Toreu  dao licencu za uvoz 1.000 tona cigareta mesečno u Crnu Goru. Cigarete su zatim krijumčarskim kanalima unete u Apuliju.

Crnogorski premijer bio je optužen i da je garantovao, preko vrhova crnogorske policije, pristup gliserima kojima je krijumčarena roba u Zeleniku i Bar i da je pružio zaštitu italijanskim beguncima u Crnoj Gori. Đukanović je negirao sve optužbe.

Zahtev za pokretanje postupka pred sudom odnosi se i na Dušanku Pešić-Jeknić, Branka Vujoševića, Veselina Barovića, Stanka Subotića, Andriju Draškovića, Branislava Mićunovića, koji su optuženi za mafijaško udruživanje.

Pešić-Jeknić optužena je da je bila posrednik između predstavnika mafije Apulije, među kojima su i šef mafije Paolo Savino i Dela Tore, i vrha crnogorske vlade „posebno Đukanovića, Vujoševića i Barovića”.

Prema optužnici, ona je, osim što se starala o novcu koji su krijumčari uplaćivali njoj i zvaničnicima crnogorske vlade, falsifikovala dokumenta, zajedno s Barovićem, Vujoševićem i Ivaniševićem, „uz pristanak Đukanovića”.

Dokumenta je 2001. Dela Tore dostavio švajcarskom tužilaštvu, prenosi Ansa navode Tužilaštva.

Ivanišević, Barović i Vujošević optuženi su još i da su prebacivali i investirali novac dobijen mafijaškim delovanjem.

Prema optužnici, za pranje novca bio je zadužen Subotić, koji je, kako se navodi, iz Švajcarske u Crnu Goru, a zatim na Kipar, u tri aviona prebacio velike sume novca.

Istragom je otkriveno da je postojao dogovor između i mafije Crne Gore i Apulije o kontroli šverca. Taj dogovor, navodi italijansko tužilaštvo, sklopili su pripadnici italijanske mafije, Mićunović i Drašković, koji se smatra naslednikom Željka Ražnatovića Arkana.

Beta

[objavljeno: 19/04/2010.]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bari: Saslušanje za šverc cigareta

Izvor: B92, 19.Apr.2010

Bari -- Pred Sudom u Bariju počelo preliminarno saslušanje osumnjičenih za šverc cigareta 90-ih, za šta se tereti grupa italijanskih, srpskih i crnogorskih državljana... Kako je javila agencija Ansa, istraga se vodi protiv 14 osumnjičenih osoba, među kojima su neki bivši bliski saradnici crnogorskog...

Nastavak na B92...

Odbrana opet pomerila odluku

Izvor: Večernje novosti, 19.Apr.2010

Ročište na kojem je sud u Bariju trebalo da odluči hoće li prihvatiti optužnicu protiv petoro crnogorskih državljana osumnjičenih za šverc cigareta odloženo je na zahtev advokata odbrane za 12. maj

Nastavak na Večernje novosti...

Bari: Počelo saslušanje za šverc cigareta

Izvor: Blic, 19.Apr.2010

Pred Sudom u Bariju danas je počelo preliminarno saslušanje osumnjičenih za šverc cigareta 90-ih godina, za šta se tereti grupa italijanskih, srpskih i crnogorskih državljana. Milo Đukanović..Kako je javila agencija Ansa, istraga se vodi protiv 14 osumnjičenih osoba, među kojima su neki bivši...

Nastavak na Blic...

Bari: Počelo saslušanje za šverc cigareta

Izvor: EMportal, 20.Apr.2010, 11:17

Pred sudom u Bariju juče počelo preliminarno saslušanje osumnjičenih za šverc cigareta devedesetih. Za šverc se tereti grupa italijanskih, srpskih i crnogorskih državljana.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.