Krivokapić: Veljović predvodi Patriotsko komitski pokret, okupljeni građani traže ostavku premijera

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Apr.2021, 15:15

Krivokapić: Veljović predvodi Patriotsko komitski pokret, okupljeni građani traže ostavku premijera

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je danas da savetnik crnogorskog predsednika i bivši direktor uprave policije Veselin Veljović predvodi Patriotsko-komitski pokret, koji je, kako je rekao, "svoj štab iz policije preselio u štab paralelnog organa".

Krivokapić smatra da se sadašnja opozicija još ne miri da tim da je izgubila vlast.

Premijer poručuje i da državu niko nije pobedio, ali i da je obaveza svih da pozovu svoje pristalice da prestanu sa okupljanjima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Vrata slobode i demokratije u Crnoj Gori su odškrinuta, ali to nije razlog da ovih dana prisustvujemo okupljanjima koja na određeni način krše tu slobodu, zaustavljajući slobodu nekih drugih, koji bi samo da se slobodno kreću. Demokratija podrazumeva i proteste, ali ti protesti moraju biti u duhu demokratije, a to znači, bez poruka mržnje, šovinizma i isključivosti", naveo je Krivokapić u saopštenju koje je preneo portal CdM.

On je dodao da "Crna Gora poslednjih dana sluša poruke koje nikada do sada u Crnoj Gori nisu bile prisutne, ''a to su poruke podela na došljake i domoroce, starosedeoce i izbeglice".

"Isto tako, slušamo pretnje poslanika, 'puštanjem zveri iz kaveza', mnoge poruke mržnje, čak i nasilja, i na kraju ti isti, koji podstrekuju na nasilje, očekuju da se u Crnoj Gori desi, kako nam nameću, 'crnogorsko proleće', aludirajući verovatno na Arapsko proleće. Te godine i ta proleća su prošla", dodao je premijer.

On dodaje da "niko ne treba da brani Crnu Goru od Crnogoraca". "Posebnu pažnju bih usmerio na prethodnu vlast, a sadašnju opoziciju koja ima odgovornost, jer se oni još ne mire sa tim da su izgubili vlast. Nemojte da vas brine to što oni koji su sve ostvarili u bezakonju i rukovođeni svojim interesima žele da Crne Gore dovedu u neko novo stanje u kom se oni najbolje snalaze, a to je stanje haosa i nereda'', rekao je Krivokapić.

Premijer Crne Gore naglašava da tim aktivnostima rukovodi Veljović, "koji je svoj štab iz policije preselio u štab paralelnog organa, koji rukovodi Komitsko patriotskim pokretom."

"Znamo da ovo sve finansira organizovani kriminal u dosluhu sa političarima, jer oni na taj način čuvaju svoje interese. Zašto je to tako, zato što se korupcija svodi na nulu, a kriminal na najmanju moguću meru. Državu još niko nije pobedio, neće ni danas, ni ubuduće", izjavio je, između ostalog, Krivokapić.

Grupa građana koji traže neopozivu ostavku Krivokapića okupila se i danas u više crnogorskih gradova, protestujući u automobilskim kolonama.

Grupa građana pod nazivom "Crnogorsko proleće" poručuje da ne pripadaju političkim partijama i interesnim grupacijama oko njih, javlja CdM, ali i dodaje da učesnici skupa nose crnogorske, komitske i NATO zastave, kao i krstaš barjak, ''a iz automobila puštaju patriotske pesme''.

Grupa građana koji podržavaju desničarski i nacionalistički Patriotsko-komitski pokret već danima po nekoliko sati dnevno blokira put Nikšić-Podgorica u mestu Bogetići zbog najave Vlade da će usvojiti Predlog izmena Zakona o sticanju državljanstva.

Tokom protesta i blokade puta Nikšić-Podgorica u mestu Bogetići u četvrtak dogodio se incident, kada je deo demonstranata pokušao da spreči službeni automobil Vlade, u kojem je bila ćerka premijera Zdravka Krivokapića, da nastavi put prema Podgorici.

Građani koji protestuju traže da se procesuira vozač službenog automobila koji je učestvovao u incidentu, da se zbog toga premijer Krivokapić javno izvini, kao i da Vlada povuče Predlog izmena Zakona o sticanju državljanstva, prenosi RTCG.

Veljović: Krivokapić maliciozno prebacuje odgovornost

Savetnik za odbranu i bezbednost predsednika Crne Gore i bivši premijer Veselin Veljović demantovao je danas navode premijera Zdravka Krivokapića da on predvodi Patriotsko-komitski pokret predstavlja, navodeći da nema bilo kakve veze sa njihovim aktivnostima, ali da ''poštuje njihov rad, uz uverenje da će ih biti sve više svakoga novog dana".

Veljović je saopštio da Krivokapićevi navodi da on predvodi Patriotsko-komitski pokret predstavlja "maliciozno prebacivanje odgovornosti za destabilizaciju države".

"Zdravko Krivokapić je, izgubivši autoritet kod svojih ministara i skupštinske većine, očigledno ostao samo da vlada javnim proglasima, pisanim i usmenim obraćanjima", naveo je Veljović u saopštenju Službe za informisanje predsednika Crne Gore.

Veljović poručuje da je "Krivokapić izveo ljude na ulice, a ne Veselin Veljović".

"Vi ste, uz sve probleme sa kojima se naša država suočava, kao prioritet postavili etnički inženjering na štetu Crnogoraca i manjinskih naroda. Zato, kada sledeći put budete tražili krivca za bunt naroda i protest protiv vaših napora da po svaku cenu obezdržavite Crnu Goru, promenite njenu demografsku strukturu i uništite njeno građansko biće, dovoljno je samo da pogledate u ogledalo - i naći ćete ga", dodao je Veljović.

Savetnik predsednika Crne Gore Mila Đukanovića kaže da su crnogorske komitske i patriotske organizacije legitimne i legalne grupe građana koji se bore za očuvanje Crne Gore.

"Predsedniče vlade, nedostojno se ponašate funkciji koju obavljate jer saopštavate građanima neistine u povodu važnih tema o kojima lakomisleno i euforično, ali pre svega bez činjenica govorite. Istina je da patriotske organizacije ne vodim, nisam njihov član i nemam bilo kakve veze sa njihovim aktivnostima, ali poštujem njihov rad uz uverenje da će ih biti sve više svakoga novog dana", zaključio je Veljović.

Premijer Crne Gore Krivokapić izjavio je ranije danas da Patriotsko-komitski pokret predvodi Veljović, koji je, kako je rekao, "svoj štab iz policije preselio u štab paralelnog organa".

Krivokapić je, pored ostalog, u saopštenju poručio da "Crna Gora poslednjih dana sluša poruke koje nikada do sada u Crnoj Gori nisu bile prisutne, a to su poruke podela na došljake i domoroce, starosedeoce i izbeglice".

Prijave protiv četiri osobe zbog incidenta u Beranama

Beranska policija lišila je slobode tri lica zbog incidenta koji se dogodio večeras tokom kretanja organizovane auto kolone, dok je protiv jedne osobe podneta prekršajna prijava u redovnom postupku, saopšteno je iz Uprave policije Crne Gore.

G.L. je večeras prijavio pripadnicima policije da su ga fizički napala četiri njemu nepoznata lica.

Službenici Centra bezbednosti Beran se brzo identifikovali i priveli vinovnike događaja.

Preduzetim radnjama policija je došla do sumnje da je G.L. upućivao uvredljive reči učesnicima organizovane auto kolone kada su ga I.C, A.S, J.G. i A.T. fizički napali, navodi se u policijskom saopštenju.

O događaju je obaviješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilšatvu u Beranama koji se izjasnio da u radnjama pomenutih lica nema elemenata krvičnog dela.

Policijski službenici lišili su slobode I.C., A.S. i J.G. zbog prekršaja iz člana 10 Zakona o javnom redu i miru i oni će biti uz prekršajnu prijavu privedeni Sudu za prekršaje u Beranama.

Protiv maloletnog A.T. podneta je prekršajna prijava u redovnom postupku.

Protiv G.L. podneta je prekršajna prijava zbog prekršaja iz člana 7 Zakona o javnom redu i miru.

Mediji su ranije preneli da je večeras u Ulici 29. novembra u centru Berana desetak ''komita'' napalo mladića G. L.

Napadači su, prema navodima medija, u Beranama u auto-koloni učestvovali na tzv. patriotskom skupu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ponovo blokada puta Podgorica - Nikšić, do sutra rok Vladi da ispuni zahteve ultimatuma

Izvor: RTS, 11.Apr.2021

Grupa građana ponovo je blokirala magistralni put Podgorica - Nikšić. Traže od crnogorske vlade da ispuni ultimatum od tri zahteva. . Blokada je trajala do 16 časova, a prolaz je bio omogućen vozilima Hitne pomoći, roditeljima sa decom i bolesnim osobama, prenose Vijesti.."Inicijalni...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.