Izvor: RTS, 19.Avg.2022, 11:59

Abazović: Otkad je Crne Gore, nije bilo značajnije borbe protiv kriminala i korupcije

Poslanici Skupštine Crne Gore izjasniće se o inicijativi pet stranaka predvođenih Demokratskom partijom socijalista Mila Đukanovića, o predlogu za izglasavanje nepoverenja Vladi Dritana Abazovića. Tu inicijativu podnelo je 36 poslanika DPS-a, Socijaldemokratske partije, Liberalne partije, Socijaldemokrata i Demokratske unije Albanaca samo nekoliko sati nakon što je Abazović potpisao Temeljni ugovor sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Da bi inicijativa prošla u parlamentu potreban je 41 glas, što znači da im nedostaje pet glasova.

Sednica Skupštine počela je sa 45 minuta zakašnjenja. Za dnevni red glasala su 54 poslanika. 
Premijer Dritan Abazović kazao je da je inicijativa za izglasavanje nepoverenja Vladi zapravo podnešena jer je potpisan Temeljni ugovor.
"Prijetili ste da ćete, ako se potpiše Temeljni ugovor, srušiti Vladu. Nakon što je potpisan, rekli ste da ćete uspostaviti novu većinu koja će ga poništiti", rekao je Abazović nakon što je poslanik DPS-a Danijel Živković obrazložio inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi.
Crnogorski premijer je rekao i da "od kada je Crne Gore nije bilo značajnije borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije".
Abazović je naveo da je spreman da otkriva "sve stvari koje su skrivene ispod tepiha".
"Sve ovo nastaje zato što postoji samo jedan problem, a on se zove zaplijena cigareta u Luci Bar, iz maja mjeseca", rekao je crnogorski premijer. 

Poslanici stranaka koje su podnele inicijativu za izglasavanje nepoverenja vladi Dritana Abazovića u parlamentu obrazlažu zašto ova crogorska vlada više ne uživa većinsko poverenje. 
Slaven Radulović iz Demokratskog fronta poručio je da samo DPS ne treba da se vrati na vlast.
"Ko pomogne DPS-u da se vrati na vlast je grobar Crne Gore, rekao je Radulović. 
Potpredsednik vlade zadužen za ekonomska pitanja i ministar poljoprivrede Vladimir Joković kaže da mu se čini da su veće šanse da izvršna vlast Dritana Abazovića danas neće pasti.
Ako, kaže Joković, Demokrate sa DPS-om ne obore vladu otvoriće se prostor za razgovore o rekonstrukciji ove vlade ili za formiranje tehničke vlade.
Demokrate Alekse Bečića u više navrata nagoveštavale su spremnost da glasaju za obaranje Abazovića.
Oni su održali sednicu Predsedništva na kojoj je trebalo da odluče da li će to učiniti ili dati šansu potencijalnom dogovoru o "resetovanju" odnosa unutar većine koja je porazila DPS pre dve godine, ali je nakon nje saopšteno da je taj partijski organ ovlastio poslanički klub da na osnovu rasprave u parlamentu donese odluku.
Ako Abazovićeva vlada preživi današnje glasanje, Skupština će imati priliku da se o sudbini njegovog kabineta ponovo izjašnjava 2. septembra, na zahtev Demokratskog fronta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Abazović: Sve ovo nastaje zato što postoji samo jedan problem, a on se zove zaplena cigareta u Luci Bar

Izvor: Danas, 19.Avg.2022

U toku je sednica Skupštine Crne Gore, koja je sa oko sat vremena zakašnjenja počela malo pre 12 časova, o inicijativi DPS i nekoliko njihovih koalicionih partnera da Vladi Dritana Abazovića bude izglasano nepoverenje. Oni su nezadovoljni pre svega zbog potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC, a Abazoviću...

Nastavak na Danas...

Zašto pitanja crkve čine Crnu Goru nestabilnom?

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Avg.2022

Dvije crnogorske vlade pale su zbog pitanja odnosa prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), a o sudbini treće raspravalja se u petak, 19. avgusta, u državnom parlamentu. Povjerenje premijeru Dritanu Abazoviću, manje od četiri mjeseca nakon što je izabran, preispituje se nakon što je bez konsultacija...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Predlog Abazovića: Bez DPS-a u borbi protiv korupcije

Izvor: RTS, 19.Avg.2022

Građanski pokret URA objavio je predlog za rekonstrukciju 43. Vlade Crne Gore. Inicijativu su potpisali poslanici koalicije "Crno na bijelo" i Socijalističke narodne partije (SNP). Andrija Mandić kaže da je 20 poslanika DF-a spremno da potpiše tu inicijativu. . Skupština...

Nastavak na RTS...

Crna Gora i politika: Pala vlada Dritana Abazovića

Izvor: Danas, 20.Avg.2022, 09:30

Fonet Poslanici crnogorske skupštine izglasali su u petak kasno uveče, posle celodnevne rasprave, nepoverenje vladi premijera Dritana Abazovića. Za smenu Vlade glasalo je 50 prisutnih poslanika, prenose podgoričke Vijesti. Crnogorski parlament ima 81 poslanika. Inicijativu za smenu vlede podnelo...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.