Policija: Ići ćemo do kraja u istrazi poslova Subotića

Izvor: Blic, 14.Avg.2009, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija: Ići ćemo do kraja u istrazi poslova Subotića

Proverićemo navode Ratka Kneževića u kojima optužuje Stanka Subotića Caneta, Jovicu Stanišića i Mila Đukanovića da su organizovali šverc duvana i naručivali ubistva, i preduzeti akcije u dogovoru sa Specijalnim tužilaštvom. Nama u MUP, tužilaštvu, ali i svima u državi je stalo da se otkrije istina i nećemo stati dok to ne uradimo - rečeno je juče „Blicu” u vrhu policije.



Knežević je optužio Stanka Subotića Caneta, protiv koga >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se u Srbiji i Italiji vode postupci za šverc duvana, Jovicu Stanišića, bivšeg šefa DB, i Mila Đukanovića, premijera Crne Gore, da su organizovali mrežu švercera cigareta, kao i ubistva Vanje Bokana, Radovana Stojičića Badže, Jusufa Bulića, Gorana Žugića, Darka Raspopovića, Milana Rajkovića, Blagote Sekulića, Duška Jovanovića i Ive Pukanića. Srpska policija već je ranije vodila opsežnu istragu poznatu kao „Mreža” protiv švercera duvana, što je rezultiralo sa tri optužnice Specijalnog tužilaštva, od kojih je jedna protiv Subotićeve grupe. Istragu su srpska policija i tužilaštvo pokrenuli i za ubistvo Pukanića i Nike Franića, tako da će Kneževićeve tvrdnje u vezi sa tim biti ispitivane. Knežević je tvrdio da se Pukaniću još ranije javio Veselin - Vesko Vukotić, Nikšićanin koji je u Crnoj Gori optužen za ubistvo u Kotoru, da ga obavesti da mu je obećano da ako ubije njih dvojicu (Pukanića i Kneževića), da će postupak u Kotoru biti obustavljen. Vukotić je odnedavno u pritvoru u Srbiji posle izručenja iz Belgije i on može biti ispitan o tome.

Osim toga, srpska policija je zainteresovana za rasvetljavanje ubistva Radovana Stojičića, Jusufa Bulića i Milana Rajkovića, koja su se desila u Beogradu, ali i za ubistvo Vanje Bokana u Atini. Ostala ubistva koja spominje Knežević su počinjena u Crnoj Gori i srpski organi mogu da prikupljaju podatke.

Bora Banjac, nekadašnji šef Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala MUP Srbije, kaže za „Blic” da sve navode Kneževića treba ispitati do kraja.

- Ovo ne sme da ostane nezavršena priča, kao što je često u Srbiji. Do sada je Subotić ćutao, ali kada su počeli da ga prozivaju, on reaguje. U akciji „Mreža” je otkrivena većina stvari za šverc duvana i sve je to dokumentovano i dokazano. Oko ubistava je bilo priča, kao na primer da je Cane naručio ubistvo Badže jer se umešao u šverc cigareta. To su tada bile samo priče - kaže Bora Banjac.

U Italiji Tužilaštvo za borbu protiv mafije u Bariju tereti Subotića da je obezbedio specijalne avione kojima je iz Crne Gore prebacivan novac zarađen na švercu cigareta i da je preko svog preduzeća „Dulwich” prao novac duvanskog kartela. Navodi se da su avioni poletali čak 178 puta iz Tivta i Podgorice od 1997. do 2000. do kiparskog aerodroma Pafos, i da je na taj način preneto više od 1,2 milijarde nemačkih maraka, 726.061 dolar, 136.440 švajcarskih franaka i 64.950 austrijskih šilinga. Specijalno tužilaštvo u Bariju optužnicom je obuhvatilo šverc cigareta koji se odvijao iz pravca Crne Gore ka Italiji. Osim Subotića, terete se i Branko Vujošević, Veselin Barović, Dušanka Pešić, Miroslav Ivanišević, ali i Andrija Drašković, koji je prošle godine u okviru ove istrage proveo dva meseca u italijanskom zatvoru, kao i Brano Mićunović, koji je označen kao šef mafije u Crnoj Gori, ali i italijanske mafije u Bariju, Brindiziju i Milanu.

U Srbiji u Specijalnom sudu sudi se Subotiću i još 14 pripadnika njegove grupe da su od 1995. do kraja 1996. nelegalnim uvozom i prodajom cigareta na teritoriji Srbije pribavili imovinsku korist u iznosu od 173.596.184 dinara, ili 56.211.303 nemačke marke i 7.859.123 američka dolara.

Tužbom su obuhvaćeni i Mihalj Kertes, bivši direktor Carine, Nikola Milošević, Subotićev sestrić i većinski vlasnik firme „Parking sistem i garaže”, Milan Ranković zvani Pekin, Ivana Krčmaričić, Jovica Ranđelović i Miroslav Pešić, radnici Subotićevog preduzeća „Mia”, Stevan Banović, Nebojša Nikolić zvani Tarzan i Dragi Dodevski, bivši radnici Savezne uprave carina, Milan Milanović zvani Mrgud, funkcioner nekadašnje RSK i jedan od osnivača jedinice „Škorpioni”, pevačica Ivana Olujić, Miodrag Zavišić, bivši načelnik SUP-a Novi Sad, Milovan Popivoda, bivši načelnik Centra DB Novi Sad, i Luka Nenadić, Subotićev saradnik.

Ubistva koja su povezana sa duvanskim klanom

Radovan Stojičić Badža

ubijen je 11. aprila 1997. godine u restoranu „Mama mia” u centru Beograda. Odmah posle ubistva spekulisalo se da je pozadina zločina šverc cigareta.

Jusuf - Jusa Bulić

ubijen je u Beogradu 1998. godine, a navodno je pre toga pokušao da od Subotića „naplati” dug za Bokana. S njim je tada ubijen i Petar Vujičić i njihov telohranitelj.

Goran Žugić

kao prvi čovek policije Herceg Novi, a zatim Podgorice, prema pisanju crnogorskih medija, bio je „sve i svja u poslu tranzita cigareta”. Ubijen je 31. maja 2000. u Podgorici.

Vanja Bokan

je ubijen u sačekuši 7. oktobra 2000. godine u centru Atine. Policija ove zemlje je uz pomoć Interpola otkrila da na njegovim računima u Grčkoj, Švajcarskoj i Italiji ima 50 miliona dolara.

Darko Raspopović

tada drugi čovek crnogorske DB-a, koga je zagrebački „Nacional” optužio za ubistvo Gorana Žugića, likvidiran je 8. januara 2001, a njegovoj sahrani prisustvovao je ceo politički vrh Crne Gore.

Milan Rajković

ubijen je 30. aprila 2001. ispred zgrade TV „Pink” na Dedinju u Beogradu. Kod njega je tada nađena značka Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore.

Blagota - Baja Sekulić

je 30. maja 2001. godine u Budvi izrešetan sa 20 hitaca. Dan pre likvidacije u „Monitoru” je objavljen njegov intervju u kome tvrdi da je Ratko Knežević preko njega od Subotića tražio milion i šeststo hiljada maraka da u „Nacionalu” stopira tekstove o švercu cigareta.

Duško Jovanović

urednik lista „Dan”, ubijen je 28. maja 2004. godine ispred redakcije tog lista u Podgorici. Zbog ubistva na 30 godina zatvora osuđen je Damir Mandić.

Ivo Pukanić

suvlasnik zagrebačkog „Na­­cionala”, stradao je u eksploziji ispred redakcije 23. oktobra 2008. Za zločin su sumnjičeni Željko Milovanović i još nekoliko osoba.

Šverc iz Makedonije i Mađarske

Subotić se tereti da je cigarete kupovao u Makedoniji, a glavni čovek za taj posao bio je Miroslav Pešić. On je osam miliona maraka platio kupovinu cigareta na blagajni preduzeća „Makedonijatabak”, a na ime izmirenja duga preduzeća „Mia” i „Succes” iz Novog Sada. Cigarete su potom dopremane na granicu, gde su, po Kertesovom naređenju, carinici bez evidentiranja propuštali šlepere sa cigaretama. Ista situacija dešavala se i na Kelebiji, odakle su cigarete uvožene iz Mađarske.

I crnogorska policija ispituje optužbe

Direktor Uprave policije Crne Gore Veselin Veljović izjavio je za podgorički „Dan” da će određeni navodi koje su Knežević i Subotić izneli u svojoj polemici biti predmet provere pripadnika crnogorske policije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.