Pojavljuju se i neke ideje koje nemaju veze sa unapređenjem izbornog sistema

Izvor: B92, 27.Sep.2019, 08:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pojavljuju se i neke ideje koje nemaju veze sa unapređenjem izbornog sistema"

Podgorica -- Crnogorski predsednik i lider DPS Milo Đukanović odbacio mogućnost formiranja tehničke vlade koja bi pripremila i sprovela predstojeće izbore 2020.

Tehničku vladu je zahtevala opozicija u Crnoj Gori.

Đukanović je u intervjuu za Glas Amerike ocenio da takav zahtev "predstavlja reviziju" izbora iz 2016. godine, ali je i naveo će vlast "učiniti sve" da se uspostavi dijalog sa opozicijom i da Crna Gora "dobije kvalitetan izborni sistem". >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Vlast je učinila sve što je neophodno da se pruži mogućnost opoziciji da se dođe do optimalnog modela koji će svima garantovati regularan izborni proces, kazao je Đukanović.

Opozicione stranke insistiraju na formiranju tehničke vlade koja bi implementirala dogovor o izmeni zakona koji utiču na regularnost izbornog procesa. Predstavnici opozicije su ranije saopštili da nemaju poverenja u regularnost izbornog procesa i traže da pravila, koja bi zajedno utvrdili kroz skupštinski odbor za reformu izbornog zakonodavstva, sprovede i kontroliše tehnička vlada.

Predsednik Crne Gore i lider DPS-a, međutim, smatra da je vlast "učinila sve što je bilo neophodno da opoziciji, kao partnerima u političkom životu Crne Gore", pruži mogućnost da zajedno sa vlašću "dođe do optimalnog izbornog modela koji će svima garantovati regularan izborni sistem, regularan izborni ambijent".

"Paralelno sa tim, pojavljuju se i neke ideje koje nemaju mnogo veze sa unapređenjem izbornog sistema – zahtev da se konstituiše tehnička vlada je zahtev za revizijom rezulatat izbora iz 2016. Tada smo imali izbore koje je OEBS-ODIHR ocenio kao izbore koji održavaju slobodnu volju građana Crne Gore i ne mislimo da bilo ko ima potrebe niti da bi bilo ko na taj način pokazao odgovornost time da revidira slobodnu volju građana time što će ustupati građansko poverenje", kazao je Đukanović.

On veruje da "nema nikakve potrebe za nekom prelaznom vladom", te da "nema potrebe da u Crnoj Gori kontinuirano eksperimentišemo sa nekim novim modelima".

"Kada budemo znali još jedan takav primeru u svetu, da se neko odriče četvrtine mandata koju su mu gradjani poverili, zbog nekog vrlog sumnjivog eksperimenta – jer imamo negativno iskustvo od pre četiri godine - onda ćemo verovatno biti spremni da dodatno razgovaramo na tu temu. U ovom trenutku ne, ali smo apsolutno spremni da razgovaramo o svim formama dijaloga koje će voditi dodatnom unapređenju izbornog sistema u Crnoj Gori", poručio je Đukanović.

Pozvao je sve političke aktere da pokušaju "zajedno da budu odgovorni prema onome sto su nacionalni interesi Crne Gore".

"Nacionalni interes Crne Gore je da dozvolimo da se odvija jedan regularan demokratski proces, čiji su sastavni deo izbori, u ovom slučaju parlamentarni izbori za godinu dana i ne dozvolimo, a to posebno upućujem apel opoziciji, ne dozvolite da se vaše međusobno nadmetanje za poziciju broj dva na crnogorskoj političkoj sceni, jer pozicija broj jedan pripada aktuelnoj vlasti, ne dozvolite da vas odvede u opstrukciju nacionalnih interesa i ciljeva", kazao je crnogorski predsednik.

Dodao je da će vlast "učiniti sve da se dijalog i dogodi" i da Crna Gora "dobije kvalitetan izborni sistem".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Đukanović: Promena granica više nije dominantan pristup u rešavanju kosovskog problema

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Sep.2019

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da ideje o promeni granica i razmeni teritorija nije dobra ali i dodao da to više nije dominantan pristup u rešavanju odnosa Kosova i Srbije..."Mi smo upozoravali da ideje oko razmene teritorija, oko promene granice ;koje bi mogle imati prizvuk menjanja...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.