Nastavak razgovora sa opozicijom ponovo u petak

Izvor: Akter, 01.Feb.2016, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak razgovora sa opozicijom ponovo u petak

Premijer Milo Đukanović održao je danas sastanak sa liderima parlamentarnih stranaka u okviru dijaloga o izgradnji izbornog poverenja na kojem je dodatno pojasnio ponudu opoziciji koju je saopštio na sednici na kojoj se glasalo o poverenju njegovom kabinetu

Novi sastanak je zakazan za petak kada će se, kako je rekao Đukanović, izjasniti i o drugi ponudima nakon što ih pročita.

Đukanović je, nakon sastanka, kazao da su i predstavnici drugih partija imali >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << svoje predloge koji će biti razmotreni do petka.

On je ocenio da je sastanak bio uspešan.

Demokrata Aleksa Bečić je napustio sastanak, a novinarima je rekao da je tema, kako je objasnio, rekonstrukcija vlade, a njegova stranka želi isključio novu vladu.

"Svako učešće u ovoj vladi je davanje podrške onome što se desilo u Skupštini prilikom glasanja o poverenju vladi i zato Demokrate neće da učestvuju u tome", rekao je Bečić.

Naveo je, međutim, da Demokrate neće biti ni prepreka, ako se opozicija dogovori sa premijerom o nekom novom modelu vlade.

"Ponudili smo nestranačku vladu, ali smo saopštili i da nećemo biti prepreka za formiranje prelazne vlade. Plan dvojca - Đukanović i Pajović (Pozitivna Crna Gora koja je dala podršku premijeru) za nas je neprihvatljiv. Ponavljam u rekonstrukciji 41 vlade nećemo učestvovati i to je stvar principa", poručio je Bečić.

Sastanku nije prisustvovao predstavnik Demokratskog fronta.

Đukanović je ranije pozvao sve partije parlamentarne opozicije da uđu u vladu i, preuzimanjem dela odgovornosti, pomognu da država učvrsti stabilnost i dobije kredibilnu vlast nakon izbora.

URA, Demos i Socijaldemokratska partija (SDP) na sastanku su dali svoju ponudu.

"Nismo se upoznali sa sadržinom tih tekstova koje su pripremile tri partije. Njihov pristup je produbljeniji, ne priča se samo o ministarstvima već radu državnih organa koji su na podministarskom nivou. Postoji mogućnost da razgovaramo i dogovorimo implementaciju modela, ali ne mogu izneti definitivnu ocenu o toj ponudi, jer treba detaljno da je pročitam", rekao je Đukanović.

Na direktno pitanje da li je to predlog rekonstrukcije ili osnivanje nove vlade, Đukanović je rekao:

"Jasna je situacija za mene. Vlada je dobila poverenje u parlamentu, to pitajte njih".

Lider SNP-a Srđan Milić je nakon sastanka poručio da bi volio da se uvede pravilo da sastanci budu javni.

"Onda bismo lako zaključili da smo imali široku raspravu, a osnova je svega je sve što je ponuđeno na temu prelazne vlade. Ono što sam cuo u parlamentu i danas od predsednika vlade vezano za njegovu ponudu za mene je neprihvatljivo", rekao je Milić.

Kako je dodao, ne radi se o nekom tek tako potezu već je, smatra, premijer pre nego se glasalo o njegovoj vladi ponudio koncept prelazne vlade.

"Čini mi se da se uz volju da se dođe do rešenja kod nekih postoji potreba da ukoliko se do njega ne dođe to se iskoristi u predizbornoj kampanji", rekao je Milić.

Lider Demosa Miodrag Lekić je poručio da je taj pokret otvoren za dijalog i kompromise..

"Izvršen je udar izglasavanjem poverenja vladi. Taj događaj je bio udar na rad parlamenta pa smo bili u komplikovanijoj situaciji. U svakom slučaju stoji cinjenica da vlada ima legitimitet iako izglasavanje ima vidne elemente korupcije", rekao je Lekić.

Kako je dodao, ako još postoje mogućnosti nekih mostova Demos će tome doprineti.

"Pitanje je formalnog karaktera kakva će biti naša vlada. Želimo da onamo gde se delovalo protivzakonito otklonimo nedostatke", rekao je Lekić.
Pogledaj vesti o: Milo Đukanović

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

CG: Razmatranje ponuda, nastavak u petak

Izvor: VOA, 01.Feb.2016

Crnogorski premijer je na sjednici, u okviru parlamentarnog dijaloga za izgradnju izbornog povjerenja, dodatno pojasnio ponudu opoziciji koju je saopštio na zasjedanju Skupštine..Premijer Milo Đukanović prisustvovao je danas sjednici parlamentarnog dijaloga za izgradnju izbornog povjerenja i dodatno...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.